Acabamento DIY - Técnicas de acabamento

Limpar a tinta aplicada na madeira marca os poros, uniformiza a cor e realça o seu desenho natural

Putem colora lemnul folosind diferite baițuri și metode de aplicare, obținând efecte dintre cele mai diverse. Am văzut aqui, într-unul din episoadele seriei Guru’ finisării, cum poate fi colorat uniform lemnul folosind baițuri cu uscare rapidă pe bază de solvent. O altă gamă de baițuri, cu alte caracteristici, ne ajută să obținem o colorare uniformă pe suprafețe foarte mari, cum este parchetul. Puteți vedea întreaga prezentare aqui.

În filmul de la finalul acestui articol, realizat cu ajutorul materialelor puse la dispoziție de Lomilux Cluj, partenerul nostru în acest proiect, este prezentată o serie de baițuri în a cărei tehnică de aplicare este inclusă ștergerea. Când este indicat să folosim această tehnică aflați mai jos.

Ștergerea scoate în evidență porii și desenul natural al lemnului

Ștergerea baițului este folosită pentru a obține evidențierea desenului lemnului și o colorare uniformă. Se folosește la lemnul cu pori, dar și în cazul lemnului tern care, necolorat, este foarte uniform, fără elemente care să-l personalizeze. Este cazul lChoupo emnus, tei, unele rășinoase și alte specii cu pori mici și diferențe greu sesizabile între lemnul târziu și cel timpuriu. Lemnul de plop de exemplu, foarte folosit acum câțiva ani pentru a face mobilier cu aspect vechi, numit și arte povera, este colorat alb gălbui, iar desenul este aproape invizibil. Colorat cu un astfel de baiț cu ștergere, desenul capătă formă, obținându-se un mobilier cu un aspect foarte plăcut.

Tot prin ștergere se realizează și uniformizarea culorii. Spre deosebire de baițurile uniformizante fără ștergere, care ascund lemnul, acestea nu estompează desenul lemnului. Ștergerea împinge colorantul în lemn în mod egal și astfel sunt colorate și zonele care, în mod normal, ar absorbi mai puțin baiț și ar rămâne mai deschise la culoare.

Este nevoie de material în exces pentru a șterge fără ca suprafața să se usuce în timpul operației. Se aplică deci o cantitate mai mare de material, suficientă pentru ștergere, dar nu atât de mare cât să apară scursuri. Baițul poate fi pulverizat, aplicat cu pensula, buretele sau trafaletul.

Ștergerea sa face întâi cu mișcări circulare pentru ca baițul să intre bine în pori și în fibră, după care, pentru uniformizare, se șterge în lungul fibrei. Cantitatea în exces va permite baițului să intre în pori și să-i ude și astfel desenul format de ei va fi și mai bine pus în evidență. Ștergerea are și rolul de a controla cantitatea de baiț care intră în lemn ceea ce contribuie la obținerea unei colorări uniforme.

Seria BXGLW/XXXX  , baițuri pe bază de apă pentru interior

Pentru demonstrație s-a ales lemn de frasin, o esență cu pori mari și culoare deschisă. Colorarea s-a făcut pe furnir de frasin, dar efectul se obține la fel și pe lemn masiv. S-a folosit baiț de nuc, pentru a fi cât mai contrastant față de lemnul de frasin, la final aspectul fiind asemănător nucului.

Aplicarea s-a făcut cu pensula special pentru a arăta că nu este nevoie de pulverizarea baițului pentru a obține efectul dorit. Ștergerea se face imediat după aplicare pentru a nu lăsa prea mult timp lemnului să absoarbă necontrolat.

Seria este pe bază de apă, un ajutor important în fabrici care au nevoie de produse cu emisie redusă de compostos orgânicos voláteis (COV) și care să poată fi folosite cu ușurință. Un baiț pe bază de apă va ridica însă mai mult fibra lemnului, ea fiind foarte vizibilă după aplicarea primului strat de grund.

Lixar entre demãos, făcută cu hârtie abrazivă cu granulație mai mare de 240, în cazul unui lac final mat și peste 400, dacă este lucios, va îndepărta aceste fibre mici, dar care dau aspect rugos dacă nu sunt îndepărtate. Tot prin șlefuire se îndepărtează și bulele mici de aer din peliculă care apar în special la lemnul cu pori mari.

Lomilux are o mulțime de astfel de serii de baițuri, atât pentru interior, cum este cea din această prezentare, cât și pentru exterior. Sunt diferențiate prin modul de aplicare, suportul pe care se aplică, rezistența coloranților la lumina directă a soarelui, tipul de solvent, etc. Există cartele de culori pentru fiecare dintre ele și este suficient să-i contactați pentru a afla care este cel mai potrivit baiț pentru mobilierul pe care-l produceți.

În filmul de mai jos puteți vedea cât de simplă este aplicarea unui astfel de baiț și cât de plăcut este efectul final. Dacă aveți întrebări legate de modul de aplicare sau de caracteristicele baițurilor, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

1 comentário

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)