Técnicas de acabamento - Portas Janelas

Como fazer o acabamento das janelas de madeira para as tornar mais resistentes ao longo do tempo

Ne dorim ferestre cu ramă din lemn, dar ne sperie gândul că nu sunt destul de rezistente în timp. Ideea că doar după câțiva ani ar trebui revopsite ne determină să alegem alte variante. Nu trebuie să renunțăm la lemn, dacă ne place, ci doar să alegem ferestre bine construite. Construite și finisate corect și cu produse de calitate, ferestrele de lemn sunt rezistente în timp, iar noi ne putem bucura de frumusețea lemnului vreme îndelungată. Ferestrele mele din lemn de stejar finisate cu 20 de ani în urmă stau mărturie în acest sens.

acabamento de janelas de madeira com materiais profissionais

 Cum se face corect finisarea ramelor de lemn ale ferestrelor cu produse profesionale pentru a fi foarte rezistente la intemperii și la razele soarelui puteți vedea în noul video de la finalul articolului.

Rezistența în timp a ferestrei depinde de lemn și de soluțiile constructive alese

Rezistența ramelor nu este dată doar de finisaj, ci și de alegerea lemnului și a soluțiilor constructive. Vorbim despre rame din lemn, deci rezistența lor depinde de rezistența lemnului. Comportamentul ulterior al ferestrei și rezistența ei în timp vor fi afectate de calitatea lui, de modul cum este prelucrat, asamblat și protejat și de reacția lui la factorii externi.

În trecut ramele ferestrelor erau făcute din lemn masiv. Deformările, variația dimensională, prezența unor defecte afecta de multe ori calitatea și rezistența în timp a ferestrei. Între timp tehnologiile au evoluat, iar pentru ferestre de calitate se folosește lemn stratificat. Acesta este mult mai stabil dimensional, mai rezistent și oferă o izolare termică mai bună.

Înlăturarea tuturor defectelor lemnului în procesul de fabricare duce la o creștere importantă a rezistenței. Lamelele din care se formează lemnul stratificat trebuie să fie egale ca grosime și tăiate radial sau semi-radial. Astfel, tensiunile existente în lemn sunt anulate reciproc și elementele nu se mai deformează. Lamelele trebuie să fie din aceeași esență lemnoasă. Astfel comportamentul elementului va fi unitar și rezistența mai mare. Esențele diferite lucrează diferit, adăugând tensiuni suplimentare. Rezistența scade, dacă elementele stratificate au, de exemplu, în interior brad și la exterior stejar sau sunt placate cu furnir.

Cel mai potrivit este lemnul cu densitate mare. Cu cât densitatea este mai mare cu atât lemnul este mai rezistent. Ferestrele din carvalho, meranti ou pino sunt mai bune decât cele de mólido, nu doar din punct de vedere estetic ci și al rezistenței.

Apa este principalul dușman al lemnului, iar soluțiile constructive trebuie alese pentru ca ea să se scurgă și să nu băltească. Rezistența ferestrei crește, dacă se folosesc lăcrimare pentru protecția zonei inferioare a tocului și a părții de jos a ferestrei. De asemenea, montarea glafurilor exterioare care asigură scurgerea apei și protecția împotriva picăturilor de ploaie care sar va face ca fereastra să-și păstreze aspectul neschimbat mult timp.

acabamento de janelas de madeira com materiais profissionais

Ce finisaj aplicăm lemnului pentru ca fereastra să fie durabilă

Cele mai folosite materiale profesionale pentru protecția ferestrelor sunt, acum, cele pe bază de apă. În trecut erau folosite materialele alchidice, dar pericolul mare de inflamabilitate și cerințele de scădere a emisiei de compuși organici volatili au determinat producătorii să se concentreze asupra produselor hidrodiluabile. Acestea au fost continuu perfecționate, acum fiind produsele cu cea mai mare rezistență în timp.

Ce caracteristici trebuie să aibă materialele folosite la finisarea ramelor de lemn

Finisajul cu care sunt acoperite ramele ferestrelor are scopul de a proteja lemnul împotriva apei, umidității din aer și a razelor UV ale soarelui. El trebuie să permită o scurgere cât mai bună a apei, s-o împiedice să intre în lemn și să respingă o cantitate cât mai mare din radiația solară. Pentru a ajunge la aceste performanțe, câteva aspecte sunt foarte importante:

  • Apa se scurge cu atât mai bine cu cât suprafața este mai netedă. Asta înseamnă că șlefuirea, atât a lemnului, cât și a grundului este foarte importantă. Pe un grund bine șlefuit lacul formează o peliculă netedă, iar apa se va scurge foarte bine.
  • Os materiais repelentes de insectos também são importantes para janelas duradouras. Ciupercile sunt cauza apariției mucegaiului și a putrezirii lemnului, iar insectele fac găuri în lemn deschizând astfel calea apei spre interior. Folosiți impregnanții care conțin astfel de materiale sau găsiți un alt mod de a trata lemnul împotriva ciupercilor și  insectelor înaintea aplicării lacului/vopselei.
  • Aplicarea unor finisaje semitransparente este preferată celor transparente. Aplicarea unui prim strat de culoare și a lacului cu un mic conținut de pigment mărește rezistența finisajului și implicit al ferestrei.
  • Nu ocoliți grundul. Este cel care dă consistență peliculei, face stratul mai gros. Grundul este și cel care se șlefuiește bine și astfel se obțin suprafețe netede pe care apa alunecă ușor.
  • Lacul total transparent și foarte lucios rezistă cel mai puțin. Folosiți lacuri mate sau semimate, ușor pigmentate pentru a avea rezistență bună la razele UV. Lemnul rezistă cel mai bine când este acoperit cu vopsea.
  • Nu grăbiți uscarea lacului cu suflante de aer cald sau alte mijloace necontrolate. Se va usca mult mai repede la suprafață și apa rămâne blocată în interior. Va rezulta un finisaj cu aspect opalescent.
  • Folosiți materiale recomandate pentru exterior. Sunt mai elastice și permit lemnului să varieze dimensional când umiditatea exterioară crește sau scade, fără ca pelicula să crape.
  • Nu vă grăbiți cu montajul. Lacurile se întăresc complet într-o lună, chiar mai mult. În tot acest timp pot încă absorbi apă. Evitați montarea ferestrelor la casele noi înainte ca pereții să fie uscați. Există riscul ca apa să ajungă în lac și apoi în lemn.
  • Recomandați ca ferestrele să fie întreținute cu grijă. Trebuie evitată curățarea lor cu substanțe abrazive pentru că pot fi zgâriate și chiar îndepărtat o parte din stratul de finisaj.
  • Indiferent cât de bune ar fi materialele și cât de corect aplicate, în timp ele tot sunt îndepărtate de factori externi. Ploaia, ninsoarea, vântul, praful din atmosferă vor îndepărta an de an câțiva microni din suprafață. Studiile spun că sunt îndepărtați anual în jur de 15 μ dintr-o grosime totală medie a peliculei de 150 μ (grund + lac). Dacă facem un calcul simplu ajungem la 75 μ în 5 ani, adică grosimea lacului. Dacă se ajunge la grund, rezistența finisajului scade mult mai repede pentru că grundul nu are aceeași rezistență la abraziune și factori externi ca lacul. De aceea majoritatea producătorilor dau garanție de max 5 ani și recomandă întreținerea după 3 ani (înainte de a ajunge la grund). Materialele de întreținere se aplică ușor și nu este nevoie de intervenția specialiștilor.

În continuare urmăriți aplicarea pas cu pas a unui sistem profesionist pentru protejarea ramelor de ferestre. Dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat sau într-un comentariu pe canalul Revista din Lemn de pe YouTube. Vă voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

Adicionar comentário

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)