Como fazer... - Acabamento DIY - Técnicas de acabamento

Como remover tinta velha com decapante

Sunt mai multe motive pentru care dorim îndepărtarea stratului vechi de finisaj de pe uși, mobilier sau alte obiecte: stratul de vopsea e crăpat sau sărit, culoarea actuală e prea închisă și ne dorim una mai deschisă, lemnul este vopsit și-l dorim lăcuit pentru a vedea fibra, nu știm ce fel de vopsea a fost inițial și nu vrem să riscăm ca stratul nou să se cojească, etc. Una dintre metodele preferate de îndepărtare a straturilor vechi este decaparea. De ce este o metodă preferată, cum se face decaparea, ce materiale se folosesc și cum se pregătește lemnul pentru revopsire aflați în cele ce urmează.

decapare straturi vechi de vopsea decapant curatare vopsea

Care sunt situațiile în care decaparea este metoda recomandată pentru a îndepărta vopseaua de pe suprafața lemnului

Conform DEX, decaparea este îndepărtarea grăsimii sau a oxizilor de pe metale. Termenul a fost, însă, adoptat și pentru curățarea lemnului, iar soluția folosită în acest scop se numește decapant. Denumirile soluției decapante, în engleză removedor de tinta sau în italiană decapante, sunt mai exacte pentru că se referă strict la îndepărtarea vopselei. Dar piața a adoptat termenul de decapant și sub acest nume veți găsi soluțiile în magazinele de specialitate.

Alegem decaparea mai ales când forma obiectului sau sculpturile prezente pe suprafața lemnului face ca îndepărtarea straturilor vechi de vopsea prin alte metode să fie foarte dificilă. Cea mai potrivită metodă pentru astfel de suprafețe ar fi Jato de areia cu materiale abrazive mai puțin dure (bicarbonat de sodiu, coajă de nucă mărunțită, spărtură de coceni de porumb), dar este mai greu de găsit specialiști în sablarea lemnului și, pe lângă asta, metoda este scumpă.

Decaparea nu presupune costuri mari și nici aparatură specială sau aptitudini deosebite. Trebuie răbdare pentru că nu este suficient să aplicăm un strat de decapant și gata, problema e rezolvată. De cele mai multe ori este nevoie ca procedura să fie repetată de 2-3 ori pentru îndepărtarea totală a vopselei. După aplicarea decapantului, vopseaua se înmoaie și trebuie îndepărtată cu o racletă. La suprafețele dificile trebuie folosite scule subțiri și de multe ori este nevoie ca suprafața să fie și spălată cu diluant pentru a curăța bine lemnul. Am procedat așa când am curățat ușile bisericii Pitar Moș. Găsiți aqui informații detaliate pas cu pas.

Sunt mai multe feluri de decapant sau doar mărci diferite?

Decapanții sunt soluții care atacă vopseaua și astfel îndepărtarea ei este mult mai simplă. Sunt fie solvenți foarte agresivi, fie acizi sau baze care atacă legăturile din interiorul rășinii, distrugând-o. Restricțiile de folosire a unor produse considerate acum periculoase pentru sănătate au făcut ca decapanții să fie din ce în ce mai puțin agresivi. Într-un fel, le dau dreptate celor care spun că,”pe vremea lor”, decapanții erau mai buni. Da, erau mult mai agresivi și de foarte puține ori era nevoie să se repete procedura, dar erau și mult mai periculoși.

Cele trei tipuri principale de decapanți
  • Amestecuri de solvenți agresivi
  • Soluții de decapare pentru uleiuri naturale sau vopsele și lacuri alchidice
  • Soluții de decapare universale hidrodiluabile

Solvenții sunt folosiți mai mult în fabrici pentru că mirosul lor puternic este greu de suportat. În fabrici sunt sisteme de exhaustare performante care îndepărtează vaporii de solvent, dar chiar și așa este greu de lucrat fără mască și echipament de protecție.

Decapanții pentru uleiuri și vopsele alchidice sunt pe bază de sodă caustică. Ei atacă legăturile interioare din rășină transformând vopseaua, uleiul sau lacul într-un lichid care se îndepărtează prin spălare cu apă. Problema în acest caz poate fi apa folosită la spălare. La obiectele vechi și sensibile, prea multă apă poate să nu facă bine. Dar dacă lemnul este sănătos, metoda este de preferat pentru că îndepărtează simplu și bine straturile vechi.

Decapanții universali pe bază de apă sunt cei mai folosiți. Sunt, în general, sub formă de gel pentru că au nevoie de timp pentru a acționa. Dacă aveți de ales între un decapant lichid și un decapant gel, alegeți gelul, este mult mai eficient. Diferențele dintre diferitele mărci sunt date de concentrația substanței active, de aici eficiența mai mare sau mai mică a produselor respective. Doar testându-le se poate determina care este mai bun. Până nu demult am crezut că Decanol, de la Policolor, este un decapant bun. Chiar l-am recomandat de multe ori. Am lucrat cu el în urmă cu 8-10 ani și a fost foarte eficient. Acum două luni, când am lucrat la ușile bisericii Pitar Moș, am testat trei decapanți: Decanol, Dekapant gel Kober și Decapant universal extra strong Supralux. Dintre toate, Decanolul a fost cel mai slab, decapantul Supralux fiind cu mult mai eficient.

decaparea straturilor vechi de vopsea

decapant universal

Aplicarea și îndepărtarea decapantului

Decapantul se aplică cu pensula, în strat nu foarte subțire și se lasă timpul recomandat de producător, de obicei între 20 și 30 minute. În acest timp stratul de vopsea se înmoaie și uneori se încrețește puțin. Decapantul nu acționează bine la temperaturi foarte scăzute. La temperaturi ridicate trebuie evitată uscarea lui. O cârpă de bumbac udă și stoarsă bine pusă deasupra împiedică uscarea și poate crește efectul asupra stratului de vopsea.

Stratul înmuiat se îndepărtează cu o racletă, cu o daltă îngustă sau cu perie de sârmă cu perii groși și bonți. Peria este eficientă când suprafața are sculpturi cu modele complicate. Nu este simplu și trebuie multă răbdare. Lacul înmuiat se agață de multe ori de perie și trebuie lăsată în diluant pentru a se curăța bine. Dacă suprafețele sunt drepte, curățarea este mai simplă și mai rapidă. Foarte rar suprafața se curăță total dintr-o singură intervenție, dar cel mai greu este la prima utilizare. Cu timpul vopseaua devine din ce în ce mai moale și mai ușor de îndepărtat.

După îndepărtarea totală a stratului de vopsea, suprafața rămâne uneori lipicioasă și trebuie ștearsă cu un diluant recomandat de producătorul decapantului. Dacă nu există o astfel de recomandare, folosiți un diluant de spălare sau unul universal. Dacă ștergerea cu cârpa nu este suficientă, aplicați diluantul cu pensula și ștergeți apoi cu cârpă curată.

decapare straturi vechi de vopsea revopsire lemn

Pregătirea lemnului pentru revopsire

Înainte de revopsire este recomandată șlefuirea lemnului la fel ca în cazul șlefuirii în alb. Vechiul finisaj a intrat în porii lemnului și pentru a asigura colorarea uniformă și aderența straturilor ce vor urma, porii trebuie deschiși. Acesta este scopul șlefuirii. Dacă se încearcă colorarea fără această șlefuire este posibil ca lemnul să nu absoarbă suficient și să apară pete deschise la culoare.

Se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația 150, chiar 180 sau 220, dacă lemnul este afânat sau scămoșat (plop). Apoi se desprăfuiește prin ștergere cu cârpa. Praful rezultat în urma șlefuirii strică aspectul și scade aderența straturilor de lac sau vopsea.

Sper să considerați interesante și utile informațiile. Completările sunt întotdeauna binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur vă voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

10 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Limpei a porta manualmente, removendo a tinta antiga da moldura da porta, mas apenas a tinta que estava a descascar. Lavei e desengordurei a porta com diluente. Antes de aplicar o primário, ainda tenho de lixar o local onde removi a tinta? Utilizo esmalte à base de óleo da marca Sticky, praticamente universal, para pintar. Obrigado!

    • O problema com os restos de tinta é que, se houver muito pouca descamação, esta tornar-se-á mais pronunciada com o tempo, e a descamação não será evitada pela nova camada. Lixar ajuda-o a ver se a descamação já começou e remove as lascas de tinta. A lixagem também ajuda a aumentar a aderência da nova camada de tinta à antiga que ficou no sítio.
      Por outro lado, a lavagem e o desengorduramento da superfície teriam provocado a descamação da tinta se esta já estivesse lascada. Se isso não aconteceu, significa que a tinta está bem agarrada. E a ficha técnica do produto não indica que a superfície antiga precise de ser lixada.
      Em conclusão, não precisa de lixar se os restos de tinta estiverem bem colados à madeira.

  • Olá, agradeço imenso toda a informação recebida através dos vossos artigos. Tenho dos meus pais algumas peças de mobiliário "comunista", clássico, dos anos 80, castanho, lacado, brilhante. Gostaria de tentar alterar o seu aspeto (mesmo a forma em alguns sítios) e não sei se as superfícies lacadas podem ser pintadas diretamente, apenas com uma simples lixagem, ou devem ser decapadas com solventes e seguir todos os passos acima indicados. Agradecimentos

  • Olá, muito obrigado pelo artigo extremamente útil.
    Antes de ver o artigo :), comprei o decapante em gel Supralux, que apliquei numa peça de mobiliário muito antiga, com numerosas zonas entalhadas, que ao longo dos anos sofreu repetidos maus-tratos com tintas de vários tipos, aplicadas em camadas espessas e sucessivas. Apliquei o decapante duas vezes na esperança de que a camada espessa de tinta derretesse de alguma forma, mas não consigo limpar a tinta ensopada devido aos entalhes intrincados, tentei com diferentes escovas, escovas ásperas, diluente, mas a tinta que ficou ensopada e "colada" no final não sai, a não ser que eu tente raspá-la com uma faca, o que é impossível de fazer devido aos entalhes intrincados (acho que levaria um mês a limpá-la desta forma). Deixei a peça como estava até amanhã, com a ideia de que talvez amanhã saia um pouco mais facilmente.
    Segundo o vosso artigo, não devia ter deixado secar o decapante. Pode orientar-me sobre o que devo fazer amanhã, quando o decapante tiver secado? Devo tentar remover a tinta com uma escova ou devo aplicar uma nova camada de decapante?
    A segunda pergunta/plea diz respeito às esculturas e ornamentos intrincados que agora estão cheios de tinta "foleira" que não sai. Como é que me posso livrar desta confusão de uma forma honrosa? 🙂
    Agradecemos antecipadamente a vossa resposta.

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)