La câteva luni după nașterea primului lor copil, Smaranda și Andrei au hotărât să părăsească Bucureștiul, să lase în urmă poluarea și agitația orașului pentru a-l crește pe Gruia mai aproape de natură. Nu și-au făcut planuri, nu și-au impus termene, au lăsat viața să curgă, să descopere, să se acomodeze cu zona și oamenii locului. Au ales zone frumoase în care să locuiască și au cunoscut oameni ca și ei, plecați din marile zone aglomerate în căutare de liniște și natură. Acum, după cinci ani sunt la Sibiel; au găsit um sítio agradável și își construiesc o frumoasă casă de lemn în mijlocul unei livezi.
„Am părăsit Bucureștiul, ne-am dorit să locuim în zonă de deal-munte”
Prima oprire după plecarea din București a fost la Săcele. A fost perfect pentru început fiindcă erau aproape de părinți, iar casa pe care au găsit-o de închiriat era lângă pădure. Dar Gruia a crescut repede, avea nevoie de mai mult, nu doar de plimbările și aventura din pădure. Se apropia momentul să meargă la grădiniță, iar Smaranda și Andrei își doreau pentru el un loc unde să învețe și să se dezvolte fără a se îndepărta de natură.
S-au interesat care sunt opțiunile și au aflat de o anume grădiniță, în apropiere de Sibiel, Waldkinder, un loc unde copiii învață jucându-se în natură. Și era exact ce își doreau. Au descoperit aici o comunitate formată în jurul acestei grădinițe, cu multe familii tinere cu copii, ca și ei, plecați din marile orașe. Au decis să închirieze în zonă o casă veche din bârne și să testeze viața aici, devenind oameni ai locului. Se întâmpla în 2020. S-au acomodat repede și în timpul cât Gruia mergea la grădiniță și creștea explorând pădurile din zonă, Smaranda și Andrei au tatonat zona în căutarea unui loc care să devină al lor.
Nu știu cum ați găsit terenul, dar l-ați găsit. „Păi, tata mi-a zis: vorbește cu poștărița sau cu preotul că el cunoaște pe toată lumea”.
„Cu preotul nu am ajuns să discutăm, dar am vorbit cu poștărița și ea ne-a arătat posibile variante.” Și după două luni de la mutare au găsit um sítio agradável cu livadă și a fost dragoste la prima vedere. Pomii erau pe rod și era liniște, fiind departe de marile drumuri și chiar de zona mai aglomerată a satului. În plus, locul avea utilități, curent electric, fântână și o căsuță care putea fi folosită pentru organizarea șantierului viitoarei case.
Au decis să cumpere livada și s-au gândit să construiască aici o casă de lemn pe piloni. Voiau să intervină cât mai puțin asupra terenului, fără să distrugă grădina și livada cu excavații pentru fundație. Planul inițial nu s-a potrivit cu diferența de nivel a terenului, solul argilos și arhitectura casei, dar și așa cea mai mare parte a pomilor din livadă au rămas în picioare.
„Ne doream o casă din materiale naturale”
Au ales structura de lemn dorind să construiască repede. Voiau ca într-un an să se mute deja în noua casă, dar nu a fost atât de ușor. Inițial au fost aprobările și avizele pentru care a fost nevoie de mai mult timp decât estimaseră. Apoi au făcut planul gândindu-se că vor folosi cânepa la construcție și izolare, dar soluția le depășea bugetul. A fost momentul când au decis să caute alte soluții. Așa au ajuns la Pintura natural. Interacțiunea cu reprezentanții firmei le-a fost de mare ajutor pentru că au găsit soluțiile pe care le căutau. Au decis să folosească fibra de lemn pentru izolarea casei, Sistema Gutex oferindu-le și alternativă pentru OSB la închiderea structurii din lemn a pereților și acoperișului. Schimbarea soluției a întârziat însă puțin lucrurile pentru că planul a trebuit refăcut și recalculat conform noilor materiale.
„Cerința noastră către arhitect a fost să ne facă o casă pe care să o putem finaliza într-un an”
Casa a fost proiectată de un prieten, arhitect, după ideile lor. Andrei a devenit șef de șantier, dar și meșter în curs de calificare, și-a cumpărat chiar și umidometru ca să monitorizeze umiditatea structurii de lemn pe timpul iernii. Este genul îndemânatic, dornic să facă și este fericit că poate lucra chiar el la ridicarea casei lor. Chiar dacă planurile casei semănau cu un joc, fiecare perete fiind făcut astfel încât să fie asamblat cu ușurință, nu s-a putut lucra cu pereți prefabricați din cauza terenului. Panta și drumul îngust făceau imposibil accesul mașinilor de mare tonaj, așa că s-a lucrat totul la fața locului, cu dulgheri. În octombrie 2021 s-a turnat fundația și în noiembrie, Andrei împreună cu alți doi dulgheri au ridicat structura parterului, în trei săptămâni.
A pornit ridicarea casei cu prieteni, cunoștințe și meșteri locali. Din păcate, lipsa meșterilor a dus la pauze și timp de așteptare. Meșterii buni au lucrări programate cu luni înainte și trebuie să stai la rând. Așa s-a ajuns ca închiderea pereților să fie făcută în primăvara lui 2022, când meșterii recomandați de Naturalpaint, care lucrează de ani de zile cu Sistemas naturais Gutex, li s-au putut alătura.
„Casa este un proiect în regie proprie, am zis să alegem meșteri în funcție de specializarea lor și o parte din munci să le facem și noi, adică eu. Stau pe lângă ei, văd cum procedează, pun întrebări, mă uit pe net, mai un Șoflete, îl mai întreb pe dl. Voșloban. Dacă ai toți banii deodată, te miști foarte repede cu genul ăsta de materiale”.
Își doresc o casă eficientă energetic, nu pasivă. Andrei este foarte bine documentat, știe de ce are nevoie și își dorește nu doar materiale naturale ci și soluții moderne și sustenabile. Pe lângă fibra de lemn folosită în structura pereților și la izolarea interioară și exterioară a casei, au ales ferestre termopan de bună calitate, cu șase camere în ramă și trei straturi de sticlă, montate cu benzi de etanșare. Încălzirea casei se va face cu pompă de căldură, încălzire prin pardoseală și vor folosi panouri solare pentru încălzirea apei. Pentru la anul, au în plan să monteze și panouri fotovoltaice.
„Vrem să ne mutăm aici până la sfârșitul anului”
Casa are parter cu trei dormitoare, două băi și cameră tehnică, iar sus mansardă cu bucătărie, locul de masă, o baie și un spațiu mare de joacă. Au ales această împărțire a spațiilor pentru că la etaj este mai multă lumină, iar parterul va fi umbrit de livadă.
Smaranda și Andrei au în plan să se mute în noua casă de Crăciun. Sunt conștienți că nu se pot ține de planul de a avea toată casa gata într-un an, dar mansarda o vor termina până atunci. Se vor muta sus, urmând ca în paralel să lucreze pentru a finaliza parterul.
Vom reveni la ei cât de curând pentru a vedea stadiul lucrărilor, dar până atunci vă invităm să vedeți prima parte a poveștii lor în filmul care urmează.
Edição posterior. Partea a doua – casa după 7 luni
Adicionar comentário