S-a încheiat cel mai dinamic, mai modern și mai interactiv târg la care am participat vreodată în România. nZEB EXPO, târgul de construcții eficiente energetic organizat de șoflete.ro, The Concept și Event Builder a demontat ideea că târgurile nu mai sunt actuale, că oamenii nu mai vor să se întâlnească față în față și prezența online pe diferite canale este suficientă. Marius Șoflete a demonstrat că dacă organizatorii oferă un concept actualizat, un mod modern și interactiv de a relaționa, vor participa la târg atât expozanți, cât și vizitatori.
La finalul ediției din 2023 a târgului nZEB goes passive de la Cluj, organizat tot de Marius Șoflete și echipa sa, eram într-o stare de emoție maximă. Am pus-o atunci pe seama faptului că Revista din Lemn a făcut parte din acea echipa, fiind mai mult decât partener media. Anul acesta, cu toate că nu am putut răspunde invitației lui Marius de a fi alături de ei pe perioada organizării, la finalul târgului eram în aceeași stare de emoție. Am fost acolo două din cele trei zile cât a durat târgul discutând cu participanți, organizatori, vizitatori și invitați. Toți au fost unanim de acord că a fost un târg foarte bun, dinamic, modern, cu mulți vizitatori, multă informație de bună calitate, cu conferințe, invitați, prezentări, workshop-uri. Am primit și eu invitația de a susține o prezentare despre durabilitatea lemnului și am fost surprinsă să văd sâmbătă dimineața, la 10.30, sala plină de oameni interesați.
Constructorii de case din lemn, unanim de acord că nZEB Expo a fost cel mai reușit târg
Am vorbit cu toți producătorii de case pe structură de lemn prezenți la târg pentru a prezenta o imagine generală a acestui domeniu. Am vrut să vedem cum a fost pentru fiecare dintre ei prima parte a acestui an și cum văd a doua parte a anului și anul 2025. Materialul complet va fi disponibil în scurt timp pe canalele noastre video. Pe lângă întrebările despre starea industriei de construcții din lemn am întrebat și cum li s-a părut târgul, despre așteptările de la acest târg și dacă ele au fost confirmate. Toți au fost de acord că a fost de departe cel mai bun târg de profil la care au participat. Au fost mulțumiți de organizare, de promovarea făcută târgului înainte de eveniment, de prezența masivă a vizitatorilor.
Pentru noi, afluxul de vizitatori a fost o adevărată provocare. Expozanții au fost permanent în discuții cu vizitatorii și cu greu au găsit un moment liber pentru a discuta și cu noi. Unii dintre ei rămăseseră fără voce la finalul zilei. Erau epuizați, dar vedeai pe fața lor entuziasmul unei zile bune, peste așteptări.
Vizitatori documentați, cu lecția învățată
Un alt aspect cu care au fost cu toții de acord a fost nivelul de pregătire, de informare al vizitatorilor. Într-adevăr, există multă informație de calitate legată de ce înseamnă nZEB, ce este o casă pasivă, cum ajungi la eficiență energetică, cum poți avea un confort ridicat și cheltuieli minime de întreținere construind corect. Informația documentată adusă în mediul online de Marius Șoflete, George Buhnici, echipa Miradex și mulți alții contribuie la ridicarea nivelului sectorului de construcții pentru că tot mai mulți beneficiari știu ce să ceară și nu acceptă jumătăți de măsură. Iar informația nu este legată doar de cum construiești corect o casă eficientă energetic ci și de toate celelalte sistemele care fac din ea o casă inteligentă.
O bună parte din această informație vine și dinspre Revista din Lemn. Pentru noi este o împlinire faptul că, atât constructorii, cât și publicul spun că facem o treabă bună. Materialele scrise și video ajută constructorii să-și prezinte în amănunt produsele și să devină relevanți, iar publicul să înțeleagă de ce are nevoie.
Spații generoase pentru discuții și dezbateri
Am apreciat spațiile generoase dedicate discuțiilor și dezbaterilor. Atât cele pentru întâlniri organizate între diferiți reprezentanți din domeniu, cât și cele dedicate întâlnirilor ad-hoc. Pentru a avansa, toate domeniile au nevoie de dezbateri, de discuții care să aducă în față problemele și să găsească soluții pentru rezolvarea lor. Marius a reușit să aducă pe aceeași scenă dezvoltatori, reprezentanți ai administrațiilor locale, beneficiari și să provoace discuțiile care scot în față problemele.
Prezența la târg a lui Carlos Moreno, urbanistul vizionar, a trezit de asemenea interes. Viziunea lui asupra dezvoltării orașelor a fost ascultată de un mare grup de dezvoltatori imobiliari. Carlos este inițiatorul și promotorul conceptului "15 minutos de cidade", un nou tip de organizare urbană ce presupune acces la toate nevoile de bază în mai puțin de 15 minute de mers pe jos, cu bicicleta sau transportul în comun.
Prezentări de specialitate, workshop-uri atractive, soluții inedite
Pe cele trei scene amenajate au fost permanent prezentări și discuții. S-a vorbit despre nZEB și case pasive, despre experiența locuirii într-o casă eficientă energetic, despre ferestre eficiente și montarea lor corectă, despre panouri fotovoltaice, sisteme de ventilație cu pompe de căldură, teste de etanșeitate, hidroizolația acoperișului, acoperișuri cu învelitoare de tablă, stuf sau straturi verzi și vegetale și multe, multe alte subiecte. Pe una dintre scene am urcat și eu pentru prezentarea despre durabilitatea lemnului și tratamente care fac lemnul folosit în structurile de rezistență ale caselor sau în proiecte de exterior să reziste cât mai mult în timp. M-am bucurat să vorbesc în fața unei audiențe vizibil interesate.
Ion Iosif, proprietarul Casei de lângă lac, documentată de Revista din Lemn de la talpa casei până la primirea certificării de casă Pasivă Premium (vezi seria completă de video aqui) a prezentat pe scenă, pe etape, experiența sa de manager de proiect la construcția propriei case. A vorbit și despre avantajele unei case Pasivă Premium după aproape 2 ani de locuit în ea. Ion spune de fiecare dată când este întrebat că este foarte mulțumit de casa sa, că este exact ceea ce și-a dorit și nu ar schimba absolut nimic la ea.
Un pol de atracție a fost cel unde Christian Rummel, alături de alți doi dulgheri îmbrăcați în costumul tradițional, a organizat un workshop de dulgherie tradițională. Au fost mulți cei care au dorit să lucreze alături de ei. Au construit împreună machete de acoperișuri cu grade diferite de dificultate, făcând calculele cu creionul direct pe lemn, fără programe specializate. În jur erau plasați strategic furnizori de unelte de mână astfel că puteau fi folosite oricând era nevoie.
Imprimanta 3D, îndelung mediatizată, a stârnit cum era de așteptat un mare interes. Imprimanta poate face un perete de 6 m lungime și 4, 2 m înălțime în 6 ore, fiind deservită doar de 2 persoane, operatorul și cel care pregătește materialul. Se pot face pereți întregi, module ce pot fi folosite pe structura de rezistentă, dar și alte obiecte precum mobilier urban. Magda Opriș, reprezentanta WOP 3D (World of Printing by aimedesign) – compania care a adus imprimanta – este un izvor nesecat de informații, iar vizitatorii au profitat din plin. Și ea a fost una dintre cei rămași fără voce duminică seara. Pereții printați pot fi atașați și structurilor din lemn asigurând izolarea casei, finisajul interior și fațada ventilată. Un material video despre acest sistem va fi disponibil în curând.
Mândria și bucuria de a fi parte dintr-un grup
La închiderea evenimentului, pe scena principală a fost organizată întâlnirea și prezentarea echipelor care au participat de-a lungul timpului la Solar Decatlon, competiția internațională de arhitectură și tehnologie solară aplicată în construcții. Este inspirațional să vezi bucuria acestor tineri de a aparține unui grup care își dorește să schimbe domeniul construcțiilor. Ceea ce a început cu proiectul Prispa în 2012, a crescut an de an cu alte 4 echipe și proiecte atrăgând studenți și tineri constructori dornici de schimbare.
Toți au urcat duminică pe scenă în aplauzele comunității pentru a spune cât de mult a însemnat această competiție pentru ei și cum doresc să fie în continuare parte din schimbare. Domeniul construcțiilor, pe care îl știam în trecut greoi și rămas în urmă, se schimbă fundamental datorită implicării permanente și pasiunii aduse de acești tineri.
Adunarea acestei comunități minunate, urmată de prezența pe scena a unui Marius răgușit, dar încă plin de energie, a fost încheierea firească a unui eveniment ca o infuzie de energie pozitivă. Alături de ceilalți organizatori, Șoflete a mulțumit tuturor celor care au fost în echipa de organizare și participanților la nZEB EXPO 2024 și a lansat invitația de a ne revedea cu toții la Cluj, între 1 și 3 noiembrie. De asemenea, a spus că îți dorește ca acest târg să ajungă în timp cel mai important din Europa de est și că vede târgul de peste 2 ani desfășurându-se în ambele pavilioane Romexpo (B1 și B2). Așa cum îl cunosc eu pe Marius, sigur o să-i iasă și de data asta.
Felicitări organizatorilor – șoflete.ro, The Concept și Event Builder! Felicitări Marius Șoflete, ești carismatic și inspirațional! Felicitări tuturor celor care au contribuit la succesul unui eveniment foarte bine gândit și organizat!
Adicionar comentário