Bife-Sim - Negócios - Eventos - Roménia

Emil Baciu: O criador de fluxos perfeitos na construção em madeira

În mijlocul forfotei de la BIFE-SIM 2024, am discutat și cu Emil Baciu. Emil emană o energie contagioasă. De câte ori ne întâlnim și discutăm, de fiecare dată sunt surprins de multitudinea de proiecte în care este implicat. Având în vedere că anul acesta la BIFE-SIM, noi, Revista din Lemn, am demarat proiectul Hub-ul Lemnului împreună cu Emil și cadwork, am discutat în primul rând despre acest lucru și ceea ce ne propunem cu acest proiect.

Magicianul fluxurilor de producție

Emil nu e doar reprezentantul cadwork în România. E mai degrabă un Marco Polo modern al industriei lemnului, călătorind neobosit între hale de producție, birouri de proiectare și săli de curs, construind o rețea complexă de cunoștințe și eficiență.

„Sunt un one-man show,” spune el cu un zâmbet șiret, și aproape că pot vedea în jurul lui o hartă virtuală a României, punctată cu locațiile tuturor clienților și partenerilor săi. Fiecare călătorie a sa pare să adauge noi conexiuni, întărind și extizând această rețea invizibilă de expertiză și inovație.

Domine o puzzle de madeira

cadwork nu e doar un instrument. E mai degrabă bagheta unui vrăjitor, capabilă să transforme haosul în ordine, complexitatea în simplitate.

„Vedeți,” explică el cu energia caracteristică, „cu cadwork, producătorii de construcții din lemn pornesc de la arhitectură, structură, după care exportă listele de producție, listele de comandă, listele optimizate și, în felul acesta, ajungem cu proiectul până la final, la partea de export pe mașini CNC (n.r. mașini cu comandă numerică) și la partea de montaj.” Și pe măsură ce vorbește, aproape că poți vedea cum bucățile de lemn virtual se asamblează singure în structuri impresionante.

Profesorul care redesenează viitorul

Dar Emil nu se mulțumește să optimizeze doar prezentul. El face asta și cu viitorul industriei, modelând mințile tinere cu aceeași precizie cu care cadwork proiectează.

Când vorbește despre programul de master de la Brașov, ochii îi strălucesc de mândrie. „Anul trecut, împreună cu Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului de la Brașov, am reușit să înființăm acest master, Tehnologia Lemnului pentru Construcții, la care studenții care termină arhitectura sau construcțiile pot să aplice. Ei pot să studieze mai mult partea de structuri din lemn, învață nivelul avansat, adică predăm structuri timber framing și pe viitor sperăm și aceste structuri inovative CLT.”

Arhitectul unei noi ere în industria lemnului

Și ca și cum optimizarea întregii industrii nu ar fi de ajuns, Emil s-a aventurat recent, alături de Revista din Lemn, într-un nou proiect ambițios: Wood Hub.

„Ne dorim ca producătorii din România care construiesc case, construiesc bazine de înot, construiesc structuri din lemn să poată să se regăsească sub o astfel de umbrelă, acest hub. Sperăm să reunim și să aducem cât mai mulți producători, nu doar producători de construcții dar și de mobilier. Să fim reprezentați aici, în România. În exterior este o astfel de tradiție iar lumea știe unde să caute. Cu un astfel de reper ar fi mai ușor pentru beneficiari, clienți, să știe unde să facă acest lucru. Asta îmi doresc de mult timp și mă bucur că am putut să lansăm acest proiect împreună.” mărturisește el cu pasiune.

Omul care vede pădurea și fiecare copac în parte

Sunt câțiva oameni fără de care industria construcțiilor cu lemn din România nu ar fi acum unde este. Emil Baciu este unul dintre ei.

În universul lui Emil, fiecare constructor cu lemn e o oportunitate de a dezvolta industria, iar fiecare proiect e o șansă de a perfecționa procesul. Pe măsură ce industria lemnului din România pășește ezitant în era optimizării digitale, Emil Baciu e acolo, prezent, ca de fiecare dată, cu zâmbetul pe buze și cu energia caracteristică.

Mai jos poți vedea exact ce ne-a spus Emil într-un video filmat la BIFE-SIM 2024.

Dan

Tive a oportunidade de trabalhar em diferentes departamentos. Assim, ganhei experiência em finanças, contabilidade, logística, vendas, operações e marketing. Sou um jogador de equipa e um jogador versátil. Sou um empreendedor, coordenei a venda de uma empresa de vernizes e tintas para madeira a uma multinacional. Em 2016 descobri o mundo digital, a edição e o marketing online. Desde então, tenho vindo a colocar online a minha experiência e competências acumuladas.

Adicionar comentário

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)