Legislație

Financial Times publică o scrisoare critică la adresa implementării EUDR semnată de Paul Brannen

Financial Times a publicat pe 23 iulie 2024 o scrisoare semnată de Paul Brannen, Director de Afaceri Publice la CEI-Bois (Confederația Europeană a Industriilor de Prelucrare a Lemnului), care aduce în discuție provocările implementării Regulamentului UE privind produsele fără defrișări (EUDR).

Scrisoarea subliniază că, deși industriile europene ale lemnului susțin pe deplin obiectivele EUDR, implementarea practică a regulamentului se dovedește problematică. Brannen argumentează că EUDR a devenit un exemplu de „micromanagement împovărător”, termen criticat recent de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Principalele puncte evidențiate în scrisoare sunt:

1. Dificultățile companiilor UE în îndeplinirea noilor obligații legale privind verificarea produselor pe piața UE și a exporturilor.

2. Termenul de implementare neobișnuit de scurt comparativ cu legislația europeană similară, conform unei evaluări juridice independente.

3. Perioada de tranziție insuficientă pentru atingerea obiectivelor înainte de expirarea termenului limită (30 decembrie 2024 pentru companiile mari, 30 iunie 2025 pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici).

4. Claritatea redusă a obligațiilor impuse de regulament, evidențiată de necesitatea publicării a 86 de răspunsuri la întrebările industriei de către Comisie, cu încă 40 de răspunsuri așteptate.

5. Faptul că 37 de articole ale regulamentului necesită peste 100 de „răspunsuri” din partea Comisiei pentru a fi înțelese.

În concluzie, scrisoarea solicită Uniunii Europene să acorde o amânare adecvată în implementarea EUDR, pentru a combate eficient defrișările și exploatarea forestieră ilegală și pentru a transpune obiectivele EUDR în rezultate pozitive.

Mai multe informații despre EUDR, ce este, ce își propune, termene și implicații globale, găsești în analiza din acest articol.

Etichete

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână