B2Bife 2024 Casa NZEB Casa pasivă Fabricare case din lemn

Cât costă o casă din lemn? Cătălin și Adrian Dumitru de la Class Meister ne-au răspuns

Cât costă o casă din lemn?

Probabil este printre primele întrebări a celor care vor să-și construiască o casă din lemn în standard nZEB sau chiar pasiv. De aceea i-am întrebat pe cei de la Class Meister, constructor doar de case din lemn, cu un istoric și experiență de peste 25 ani în execuția, managementul soluțiilor tehnice și implementare pentru case din lemn.

Este cea mai des întâlnită întrebare pe care o primim din partea beneficiarilor noștri și este, poate, singura la care nu putem răspunde imediat. Pentru a putea face un estimat corect al costului de producție si executie, avem nevoie de proiectul de arhitectură, deoarece în baza lui putem genera calcule reale, pe baza cantitatilor si a solutiilor alese.

Sunt foarte mulți factori care influențează costul unei case. De aceea, Class Meister evită să vehiculeze sume oarecare, pentru a nu seta așteptări eronate Beneficiarilor. Un raspuns poate fi dat doar in urma unei analize si a unei discutii a proiectului. Suntem transparenți și corecți. Așa cum e firesc. – a declarat Cătălin Dumitru – Partener Asociat Class Meister

Câțiva factori care influențează costul construcției

Înclinația terenului și structura solului

Un teren relativ drept și un sol stabil ajută proiectul din punct de vedere economic, simplificând fundațiile, reducând cantitățile de materiale necesare. Fundațiile din micropiloți metalici sau cuzineți din beton, fundațiile aerate sunt variante economice și cu mai un mare avantaj privind eficiența energetică.

Un teren în pantă și/ sau un sol sensibil la alunecare sau umezire, impune soluții tehnice mult mai costisitoare, câteodată poate să dubleze costul unei fundații.

Arhitectura clădirii

O clădire cu o arhitectură și volumetrie simplă, pe plan parter și cu deschideri interioare mici, are un cost mult mai prietenos, comparativ cu structurile complexe cu deschideri foarte mari.

O formă complexă a casei, pe care o regăsim la proiectele contemporane, poate genera costuri suplimentare prin supradimensionarea elementelor de structură sau a manoperei și logisticii necesare. Spre exemplu, o casă A frame, a cărei pereți exteriori sunt reprezentați preponderent de acoperiș și suprafețe vitrate mari, va avea un cost mai mare.

Eficiența energetică

Nivelul de eficiență energetică pe care îl poate atinge o casă are un impact important asupra costurilor. Discutăm despre stratificații și proprietățile materialelor în funcție de fiecare casă în parte.
Spre exemplu, grosimea termoizolației poate să difere în funcție de zona climatică, orientarea cardinală a casei, proporția suprafețelor vitrate pe o fațadă, nivelul de umbrire al acestor și lista poate continua.

Finisajele

Costurile finisajelor pot fi mai mari decât structura de rezistență a casei. Materiale pentru finisajele exterioare trebuie să fie de calitate pentru a-și păstra proprietățile în timp, neavând nevoie de mentenanță. Intemperiile, expunerea la UV, precipitațiile sunt factori care atacă nemilos.

Existând foarte mulți factori care influențează costul unei case, Class Meister evită să vehiculeze sume oarecare.
In lipsa unui proiect pentru ofertare, pot apărea situații când valoarea estimata este mică și trebuie suplimentat bugetul ulterior. Buget pe care poate beneficiarii nu-l au disponibil. Sau poate fi un preț exagerat, care să determine unii beneficiari să renunțe la construcția căminului mult visat.

Construcția unei case este un proces integrat cu multe variabile, care este imperios să fie făcut ca la carte. Ceea ce merită să fie făcut merită să fie făcut bine! – Adrian Dumitru – Partener Asociat Class Meister

Misiunea Class Meister este să livreze case pe structură din lemn durabile și eficiente energetic, construite ca la carte, pentru maximum de confort și siguranță posibile.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână