Sonstiges

Povești, legende, mituri: „Lemn pentru lemn”

Povestea de astăzi este legată de al Doilea Război Mondial și nici acum nu este 100% sigur că nu este numai o legendă. Ea este o mostră de umor britanic într-o perioadă în care toată lumea încerca să supraviețuiască în condiții foarte grele. Protagoniștii sunt aviatorii din Royal Air Force. Dar hai să vedem despre ce e vorba și care este legătura cu lemnul.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial germanii obișnuiau să construiască ținte false peste tot, din China până în Franța, Belgia sau Olanda. Aceste ținte puteau fi depozite, fabrici de muniție, nave, parcuri de camioane și chiar aerodromuri. Pentru această parte de poveste nu există nicio îndoială că este adevărată pentru că există o mulțime de dovezi în acest sens.

Holz für Holz
Kanadische Soldaten untersuchen ein gefälschtes deutsches Flugzeug

 

Toate aceste ținte erau construite pentru a induce în eroare inamicul, pentru a nu putea să-i estimeze puterea și resursele sau pentru a-l face să-și irosească resursele bombardând aceste ținte false. Așa au fost construite o serie de aerodromuri false în care erau plasate copii din lemn, uneori destul de nereușite, ale unor avioane de luptă și chiar și false turnuri de control.

Holz für Holz
o imitatie mai putin reusita a unui avion de luptă

 

Holz für Holz
Falscher Kontrollturm in Frankreich

Se spune că un grup de aviatori englezi, descoperind un astfel de aerodrom fals, au hotărât să facă o glumă care să le arate germanilor că ei s-au prins de șiretlic și nu pot fi păcăliți. Au construit bombe false, din lemn masiv, au scris pe ele „Wood for Wood” și le-au lansat într-o noapte asupra falsului aerodrom.

Holz für Holz

 

Sunt mulți care spun că este imposibil ca acest lucru să se fi întâmplat pentru că nu există nicio dovadă scrisă despre atac. De asemenea, nici un comandant nu ar fi acceptat să riște viața piloților săi doar pentru a face o glumă și a da peste nas soldaților germani.

Cercetătorul francez Pierre-Antoine Courouble nu are însă nici un dubiu că acest așa-zis atac a existat, el publicând și o carte cu titlul „Lemn pentru lemn – Enigma bombelor din lemn” (Wood for Wood – the Riddle of the Wooden Bombs). Courouble a auzit prima dată povestea în 1973 de la tatăl său. În timp ce călătoreau împreună, acesta i-a spus că nu departe de locurile pe lângă care treceau, fusese, în timpul războiului, un aerodrom cu avioane din lemn. Întrebând de ce din lemn, tatăl său i-a spus despre falsele ținte, momeala pentru inamici. De asemenea, a menționat că aerodromul nu a fost niciodată bombardat cu adevarat ci numai cu bombe din lemn.

Holz für Holz
Courouble (rechts) und einige gefälschte, echte oder rekonstruierte Bomben

 

Courouble a fost fascinat de poveste și a căutat continuu dovezi și martori ai acestei întâmplări. A adunat destul material ca în 2009 să își publice cartea. Un an mai târziu însă a reușit să găsească un martor foarte important – un locotenent german, Werner Thiel, care a confirmat întreaga poveste, fiind pe aerodrom când s-a întâmplat. El a confirmat că era acolo când din avioane englezești au fost lansate 12 bombe din lemn pe care scria „Wood for Wood”.

Holz für Holz
Deutscher Leutnant Werner Thiel

 

Când Courouble l-a întrebat ce a gândit în momentele acelea, Thiel i-a răspuns că a considerat-o drept glumă. Ceva de genul: sunteți niște fraieri. Ați construit un aerodrom fals. Noi am văzut și nu merită să aruncăm bombe adevărate. „Look how stupid you are. You build a dummy airfield. We saw it and it’s not worth dropping a real bomb”. Thiel a mai spus că și-ar fi dorit foarte mult să-l întâlnească pe pilotul care a făcut gluma. Uitându-se către cameră în timp ce înregistra aceste cuvinte, el a spus „Prosit” ciocnind un pahar imaginar cu pilotul englez. Din păcate, anul următor Thiel a murit nedându-i suficient timp lui Couroube să găsească un supraviețuitor și din cealaltă „parte„.

 

sursa: vintagewings.ca

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

2 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

de_DEDeutsch