Uscarea naturală a materialelor de finisare în mediul ambiant se numește și uscare convențională. Prin uscare, grundurile și lacurile în formă lichidă se transformă într-o peliculă solidă, dură și rezistentă. Este un procedeu complex care este influențat de natura chimică a produselor și de locul unde are loc uscarea. Natura chimică a produselor și modul cum influențează uscarea va fi subiectul unui alt articol. În cele ce urmează va fi vorba de uscarea în mediul ambiant.
Factorii care influențează timpul de uscare
Ceea ce este foarte important la uscarea naturală este timpul în care aceasta are loc. El este influențat de factorii de mediu, adică temperatură, umiditate și ventilație (circulația aerului în încăpere).
Temperature este invers proporțională cu timpul de uscare. Cu cât temperatura va fi mai mare cu atât timpul de uscare va fi mai mic și invers. Air humidity este direct proporțională cu uscarea. Cu cât umiditatea este mai mare cu atât timpul de uscare va crește. Fiind foarte încărcat cu umiditate, aerul primește din ce în ce mai puțini vapori rezultați din procesul de uscare.
La uscarea naturală a produselor de finisare circulația aerului în încăpere este foarte importantă. Cel mai bine se observă această influență în cazul uscării produselor hidrodiluabile. Chiar dacă temperatura este foarte mare, dacă nu există ventilație, timpul de uscare al produselor hidro va fi foarte lung.
Ca să înțelegeți mai bine fenomenul, gândiți-vă cât de repede se usucă strada după ploaie atunci când bate vântul, chiar dacă este toamnă și este frig sau rufele puse la uscat afară într-o zi friguroasă, dar cu vânt puternic. Asta deoarece particulele de apă sub formă de vapori ies din peliculă și fiind grele (apa este grea), rămân deasupra peliculei. Curentul de aer le îndepărtează și face loc pentru următoarele molecule de apă. Dacă nu există curenți, moleculele de apă rămân pe suprafața peliculei de lac și împiedică ieșirea celor rămase în interior. De aceea, în cazul produselor hidrodiluabile, mai importantă decât temperatura este ventilația aerului în încăperea unde are loc uscarea.
Drying stages of film-forming products
Uscarea naturală a produselor de finisare are loc în etape și începe la suprafața peliculei, continuând în profunzime. Timpul în care pelicula se usucă la suprafață se numește powder drying. După acest timp, praful care se așază pe peliculă nu mai este prins. Dacă în cazul grundului acest praf poate fi îndepărtat prin șlefuire, în cazul lacului rămâne în peliculă și constituie un defect, cu atât mai vizibil cu cât lacul este mai lucios. Fiind imposibil ca mediul ambiant să fie total lipsit de praf, pentru un finisaj de calitate este bine ca acest timp să fie cât mai mic.
Următorul nivel de uscare naturală se numește uscare la amprentă și reprezintă timpul după care obiectul poate fi manevrat fără ca urmele mâinilor să rămână în peliculă.
Uscarea pentru șlefuire este timpul după care grundul se poate șlefui. Dacă se șlefuiește mai repede, în urma șlefuirii nu va rezulta praf fin, iar pe hârtia de șlefuit se vor depune grund gumos care o vor face imposibil de folosit. Fiind greu de detectat momentul când grundul gumos se ia pe hârtie, șlefuirea poate continua. Chiar dacă timpul va fi scurt, va fi suficient pentru a face zgârieturi adânci în peliculă.
Uneori, piesele finisate trebuie stivuite până la etapa următoare. Cum uscarea în profunzime a peliculei poate dura și peste 10 ore, apare noțiunea de stacking time. Sub acest timp piesele nu pot fi așezate unele peste altele. Dacă sunt stivuite mai devreme, sub acțiunea propriei greutăți piesele se lipesc unele de altele sau apar imprimări pe peliculă.
End times are called assembly time and packing time. De obicei acești timpi trebuie să fie de minimum 24 de ore. Installation time reprezintă timpul după care piesele componente pot fi asamblate. Dacă timpul nu este respectat, uneltele cu care se face asamblarea pot deteriora pelicula. De asemenea, ambalarea prea devreme a unui obiect poate duce la apariția imprimărilor pe suprafața lui.
Respectarea timpului de uscare pentru ambalare este foarte importantă. De exemplu, în cazul finisării cu produse pe bază de solvent, ambalarea pieselor înainte de trecerea timpului recomandat face ca o parte din solvent să se evapore în interiorul ambalajului. Dacă ambalajul este folie de plastic, solventul rămâne în interior și înmoaie pelicula. Apar astfel pe suprafață imprimări și urme din cauza manipulărilor.
Toate aceste informații se găsesc în fișele tehnice pe care producătorul sau furnizorul de lacuri și vopsele trebuie să le pună la dispoziția clienților. În cazul în care cumpărați produsele de finisare din magazinele de bricolaj, informațiile sunt pe eticheta produsului. Vă recomand să cereți cât mai multe informații legate de uscare. Ele vă vor ajuta să scurtați timpul de lucru și să obțineți un finisaj de calitate.
Add comment