DIY Finishing

Tips to ensure that painted furniture doesn't lose its wooden charm

Probabil că deja vă gândiți: dar de ce să vopsesc o mobilă din lemn când tocmai lemnul o face valoroasă? De ce să ascund frumusețea lemnului sub un strat de vopsea? Și prin vopsire nu-i scad valoarea? În mare parte am să vă dau dreptate. Într-adevar este o blasfemie să vopsești un lemn frumos de nuc sau unul de paltin care arată ca o mătase. Desenul, fibra, culoarea, luciul sunt elemente care fac lemnul deosebit și pe care le putem pierde dacă-l acoperim cu vopsea. Sunt însă situații când painted furniture arată chiar mai bine și nimeni nu va crede că nu este din lemn. Se pot face chiar combinații vopsind numai o parte din mobilă, lemnul fiind astfel si mai bine pus în valoare. Se vedem care sunt aceste situații.

mobila vopsita
photo source: thefurnitureconnoisseur.com

Mobila de rășinoase este de multe ori vopsită, dar asta nu înseamnă că nu este la fel de reușită și apreciată. Lemnul de rășinoase are noduri și când sunt prea multe pot deveni deranjante, mai ales pe un mobilier de dimensiuni mari. Cea mai potrivită variantă, în acest caz, este vopsirea parțială a mobilei. Se rupe astfel monotonia, iar partea neacoperită va fi pusă în evidență, accentuând faptul că mobila este din lemn.

mobila vopsită
photo source: ebay.co.uk

Această variantă este adoptată de multe ori și în fabrici. Stilul se numește country cottage și este foarte apreciat, mai ales pentru mobilierul de bucătărie pentru că are un aspect foarte cald, prietenos. De cele mai multe ori o poliță sau un blat păstrează lemnul la vedere.

mobila vopsită
photo source: oakfurniturehouse.co.uk

Și colorarea totală este o variantă. Dacă lemnul este acoperit cu un strat subțire de vopsea, eventualele imperfecțiuni sunt acoperite, iar dacă se aplică și o patină, structura lui va fi evidențiată.

mobila vopsită
photo source: quadra.ro

O altă cauză pentru care se alege vopsirea este dată de colorațiile lemnului care pentru unii nu sunt acceptabile. În fabrici, vopsirea este una dintre metodele care salvează multe situații cu batăi de cap. Nu întotdeauna colorațiile care apar pe lemn sunt plăcute. De multe ori pot fi sub forma unor pete sau apar ca diferențe mari de culoare între componentele aceluiași mobilier. Vopseaua va ascunde toate defectele și va uniformiza aspectul. Dacă se alege ca finisarea să fie făcută în continuare cu diverse patine sau ca mobila să fie pictată atunci nu numai că nu pare o mobilă vopsită pentru a ascunde defecte ci una specială, deosebită, chiar prețioasă.

mobila vopsită
photo source: chiaramonterenzo.it

Se poate vopsi chiar și numai o parte a mobilierului. În felul acesta se diminuează aspectul încărcat iar partea de lemn neacoperită va fi chiar mult mai interesantă având acele diferențe de culoare.

mobila vopsită
photo source: rotmand.com

Sunt unele specii de lemn care nu au desenul deosebit, sunt monotone. În plus colorarea lor este dificilă, apărând tot felul de pete din cauza absorbției neuniforme. Este cazul poplar și a altor esențe repede crescătoare. Când sunt colorate apar petele și este nevoie de o uniformizare care uneori transformă aspectul într-unul de plastic. Așa că o variantă mult mai bună este vopsirea urmată de patinare. Un astfel de finisaj pe un mobilier cu un design deosebit poate transforma o mobilă de plop intr-una specială.

mobila vopsită
photo source; montecristomobili.com

Cel mai frecvent însă este vopsită mobila pe care o avem de ceva vreme și dorim să facem o schimbare. Cel puțin asta este concluzia după multele mesaje pe care le primesc de la cei care vor să vopsească singuri mobila veche. Cele mai multe dintre întrebări sunt legate de cum pot face schimbarea fără riscul ca noul strat să se desprindă sau cum să facă ca mobila să pară în continuare din lemn. Iată câteva sfaturi pentru cei care pornesc la o astfel de aventură:

  • degresați înainte mobila. În timp, indiferent unde a stat, mobila se acoperă cu un strat de grăsime și murdărie. În plus, folosirea produselor de curățare speciale pentru mobilă a adăugat un strat de ceară peste care nimic nu are aderență (cu excepția prafului🙂). Curățarea se face cel mai bine cu apă și detergent, după care se șterge bine și se lasă să se usuce. Folosirea solvenților nu este recomandată pentru că poate înmuia straturile de lac cu care mobila a fost finisată în trecut;
  • șlefuiți ușor înainte de aplicarea vopselei pentru a crește aderența. După șlefuire îndepărtați praful cu o cârpă;
  • verificați înainte de a începe, pe o parte ascunsă, compatibilitatea dintre vopseaua nouă și stratul vechi. S-ar putea ca ele să nu se „înțeleagă” și aspectul final să nu fie cel dorit. Cele mai bune sunt vopselele pe bază de apă pentru că sunt compatibile cu aproape orice. The chalky ones se pot folosi chiar fără șlefuire înainte;
  • folosiți produse din gama do-it-yourself (DIY – fă singur). Sunt formulate special pentru a fi folosite acasă cu ușurință, fără cerințele speciale ale aplicărilor din fabrici;
  • nu dați straturi multe și groase, veți transforma mobila într-un obiect din plastic. Aplicați unul, maximum 2 straturi de vopsea. Este suficient pentru a acoperi vechiul strat. Un strat gros, pe lângă aspectul de plastic, poate crăpa în timp;
  • dacă mobila transformată este din lemn cu pori, puneți-i în evidență aplicând peste vopsea patine sau ceară colorată. Țineți cont de sfatul de mai sus pentru ca un strat gros poate acoperi porii și pierdeți efectul;
mobila vopsită
photo source: perfectlyimperfectblog.com
mobila vopsită
photo source: perfectlyimperfectblog.com
  • daca ați folosit patine aplicați întotdeauna un strat incolor (ceară sau lac) care să fixeze și să protejeze aspectul. Dacă folosiți ceară trebuie să știți că nu are rezistență la temperatură, așa că nu puneți obiecte fierbinți deasupra. Dacă obiectele vor fi folosite în baie sau bucătărie folosiți moisture resistant products;
  • nu este nevoie să vopsiți total o mobilă pentru a-i schimba aspectul. Luați exemplul fabricilor care fac mese cu cadrul vopsit, dar blatul nu, sau comode și dulapuri de bucătărie cu polițe nevopsite. Puteți folosi metoda si pentru a transforma o mobilă cu design clasic într-una modernă sau pentru a aduce puțină culoare în casă.
mobila vopsită
photo source: diynetwork.com
mobila vopsită
photo source: realsimple.com
  • dacă sunteți adepții mobilei cu aspect învechit folosiți pentru schimbare straturi succesive de culori diferite. Nu vă dați silința ca straturile să fie aplicate perfect, dar nu aplicați stratul următor până când primul nu este complet uscat. În caz contrar vopselele se vor amesteca și efectul va fi diferit. Dacă vreți să se vadă și mai bine stratul inferior îndepărtați-l pe cel de deasupra prin șlefuire. Efectul se numește distressed;
mobila vopsită
photo source: quisforquandie.com
  • în cazul comodelor cu sertare puteți alege să vopsiți numai cadrul, sertarele rămânând neschimbate. Este un mod prin care se pune și mai mult în evidență desenul unui lemn frumos.
mobila vopsită
photo source: jumkijoi.blogspot.com
mobila vopsită
photo source: numberfiftytree.blogspot.com

Mobila din lemn vopsită are un farmec al ei aparte. Dacă este bine făcută nu știrbește valoarea lemnului el continuând să se „simtă” sub stratul de vopsea. Dar este adevărat, ar fi păcat să ascundem sub vopsea un lemn cu un desen deosebit.

mobila vopsită
photo source: x-up.design

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

8 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Hello!
    How can I change the colour of my furniture from pale brown to white? What are the steps and what products to use?
    Thank you in advance!

  • Hello!
    I want to paint a piece of furniture with Oskar water-based paint for melamine pallets. I'm interested in whether to wax over the paint and how long the paint lasts on the wood, if it will peel.
    Thank you!

    • Hello!
      I haven't worked with this paint, but from the technical description of the product on the website I understand that it doesn't need another coating, so no wax either. To get maximum adhesion you should degrease the surface beforehand (wash it with water and detergent) and avoid using the painted furniture for 3 days to fully harden the paint.
      Being specially formulated for low adhesion surfaces (melamine, plastic) it should have good adhesion and no peeling problems (if you degrease surfaces before painting).
      All the best!

  • Hello Mrs Mihaela,
    I have an old Madrigal dining room furniture (cherry veneer from what I remember) from the 80s, produced in Gherla and I would like a quite radical transformation-modernization of its pieces.
    Personally I particularly appreciate the Scandinavian style. Do you think that, at least in terms of colour, it is possible to achieve a matt grey-beige tone on the veneer of this furniture?
    In order to get going I need your expert advice.
    Thank you!

  • Hello!
    Congratulations and thanks for this site full of expert information!
    I would like to paint a piece of chippendale dining room furniture with Annie Sloan paints.
    The furniture is well maintained but I find it moored, dusty from time, and the room in which it is placed dark because of this.
    My friends advise me to leave it at that.
    I should mention that I have already painted countless pieces of furniture and have gained some experience.
    I'd make it worthless?
    I'm having a hard time deciding, and some expert advice would help a lot.
    Thank you!

    • Hello!
      Thank you for your appreciation!
      Your trust honours me, I hope I can be of help.
      If your furniture is indeed Chippendale, it would be a shame to transform it. It is valuable, and the wood and materials used to make it were of good quality. But if you want to sell it, it will be difficult because the market for connoisseurs is limited and on the official roads you need documents or an appraisal by a specialist who can sign a document for you, which costs money. You can choose other ways to brighten up the room: white painted walls, pieces moved to other rooms, combining styles (fusion style), adding light coloured cushions on chairs, , light, colourful and bright decorative objects.
      On the other hand, it's important to feel comfortable in your own home, and furniture should contribute to this. If you don't want to value it or leave it as an inheritance, and if you've already painted other pieces of furniture, you can make a transformation that makes your furniture even more attractive. The characteristic elements of the style, the specific shape of the chair legs can be brought out by staining and patination. With a well-chosen combination of colours and patinas you can achieve a unique piece of furniture while maintaining the elegance of Chippendale furniture.
      Good luck!
      https://revistadinlemn.ro/2016/04/21/stiluri-in-mobila-chippendale/

Categories

Subscribe to newsletter

Newsletter Friday morning
Information and advice from the experts

en_USEnglish