Art&Craft - Crafting ideas - Finishing Techniques

How to colour epoxy resins

Rășina epoxidică trezește în contiuare interes în rândul celor pasionați de lemn. Reacțiile voastre la articles on this topic precum și dorința de a afla lucruri noi sunt dovezi în acest sens. Primesc mereu de la voi întrebări despre rășina epoxidică transparentă, despre cea potrivită pentru lemn sau despre colorarea rășinilor. După ultima întrebare legată de colorarea rășinilor epoxidice am căutat să văd care sunt coloranții cei mai folosiți pentru rășina epoxidică și am fost surprinsă să aflu că sunt tot felul de moduri de a colora rășina epoxidică, multe dintre ele la îndemâna oricui. Să vedem împreună cum și cu ce putem colora rășina epoxidică.

Ce trebuie să știți atunci când vă hotărâți să colorați rășina epoxidică

Despre tipurile de rășini epoxidice și domeniile de utilizare I said here așa că nu am să mai revin. Dacă aveți un proiect cu rasina epoxidica și lemn trebuie să știți că nu orice rășină alegeți se potrivește proiectului. Trebuie să folosiți rășină epoxidică transparentă pentru lemn ce poate fi turnată. Există și varianta cu autoeliminare de bule ceea ce va face mult mai ușoară munca în cazul în care proiectul nu include și bule rămase în peliculă.

Rășina care se usucă transparent este cea mai potrivită pentru colorare. Trebuie avut în vedere că prin uscare rășina capătă o ușoară tentă galbenă ce poate influența culoarea dorită. De aceea recomandarea este să se pregătească întai o cantitate mică de rășină si numai după ce decideți că este ceea ce vreți să treceți la prepararea unei cantități mai mari.

Pentru colorare se face mai întâi amestecul dintre rășină și întăritor. Amestecarea se face conform indicațiilor primite la cumpărare sau cele existente pe eticheta produsului. Fiecare producător are rețeta proprie de amestecare (unii au amestec 1:1, alții 2:1) si pentru a obține rezultatul dorit ea trebuie respectată. Componentele se amestecă bine, evitând însă înglobarea aerului.

După amestecare se adaugă colorantul în procent de 2-6%. Un procent mai mic de colorant poate să nu coloreze aproape deloc rășina, iar unul mai mare poate influența întărirea și proprietățile finale ale rășinii. În cazul în care se folosesc pentru colorare pigmenți dizolvați în rășini epoxidice, acestia se adaugă până la max.5% pentru a nu influența raportul dintre rășină și întăritor.

rasina epoxidica
photo source: youtube.com
Produse folosite pentru colorarea rășinii

Vă spuneam că am rămas surprinsă văzând ce fel de materiale pot fi folosite pentru colorarea rășinilor epoxidice. O clasificare simplă împarte aceste materiale în produse tradiționale și produse atipice, specifice altor domenii de activitate.

Vopsea, cerneală sau coloranți – produsele tradiționale pentru colorarea rășinilor epoxidice

Cei mai folosiți sunt pigmenții pentru rașini epoxidice. Cu ei este imposibil să dați greș pentru că sunt făcuți special pentru aceste rășini. Și cei fosforescenți intră în aceeași categorie. Singura problemă poate fi să nu ajungeți la culoarea sau intensitatea dorită. Evitați acest lucru făcând întotdeauna o mostră, o probă martor. Amestecați cantități mici pentru a vedea culoarea, intensitatea, cum se comportă în rășină. Măsurați întotdeauna cantitățile pentru a reproduce efectul la scară mai mare.

Vopselele și cernelurile acrilice sunt de asemenea compatibile cu rasina epoxidica. De reținut că vopseaua acrilică este mai mată și ia din luciul rășinii. Dacă vă doriți o rășină foarte lucioasă alegeți altă modalitate de colorare.

Cernelurile pe bază de solvent colorează uniform și sunt o variantă ieftină și sigură. Sunt intense și pot să coloreze opac rășina. Spre deosebire de cele colorate cu pigmenți, rășinile colorate cu cerneluri sunt stravezii, transparente în fața luminii. De aceea mulți aleg aceste cerneluri atunci când proiectul lor implică și o sursă de lumină.

rasina epoxidica
photo source: classifieds.justlanded.com
Coloranți atipici: pigmenți pulbere, vopsea de unghii, cerneluri de scris, diverse pulberi

Pigmenții pulbere nu se dizolvă în rășină, dar o colorează intens, particolele fine plutind în masa de rășină. Este practic o dispersie așa cum sunt și vopselele pe bază de apă. Alegeți pigmenții numai în cazul în care nu doriți o suprafață foarte fină și uniformă. Cum amestecul nu poate fi făcut foarte bine apar pete și aglomerări de pigment la suprafață. Aspectul suprafeței va fi ușor zgrunțuros.

Tot din familia pigmenților pulberi fac parte și watercolours, acele culori folosite de copii pentru a picta. Sunt pigmenți care cu apa formează dispersii. Pot fi folosiți și pentru a colora rășinile epoxidice.

Poate o să vi se pară ciudat, dar tot pigmenți sunt și blushes doamnelor, chiar și cele cu „sclipici”.  Le puteți folosi fără probleme pentru a colora rasina epoxidica.

Writing inks sunt coloranți dizolvați în apă. În acest caz nu mai este vorba de suspensie ci de soluție. Nu pot fi folosite pentru a obține o rășină colorată opac pentru că nu au putere de acoperire. Rezultatul va fi o rășină colorată transparent.

Nail paint – oja- este o vopsea acrilică si se comportă la fel ca cea ce face parte din grupul materialelor tradiționale.

Mai puteți folosi pentru a colora rasina epoxidica paprika, turmeric or very fine wood powder, toate aceste materiale comportandu-se ca pigmenții pulbere.

Singurele vopsele sau produse de colorare ce nu merg sunt cele pe bază de ulei. Amestecarea cu ulei face ca rășina sa se comporte ciudat și să apară tot felul de efecte nedorite. Am citit despre cineva care a folosit un astfel de produs pentru a colora, amestecând foarte bine pentru a-l încorpora, dar a fost unica informație în acest sens. Toți ceilalți recomandă să uităm de aceste produse.

rasina epoxidica
photo source: eti-usa.com
Fiți creativi!

Fenomenul combinării rășinilor epoxidice cu lemnul a luat amploare în ultima vreme. Din păcate sunt foarte puțini cei care reușesc să facă lucruri cu adevărat atrăgătoare, multe dintre ele mergând în zona kitsch-ului. Am văzut mobilier considerat rustic numai pentru că era vorba despre felii de lemn într-o masă de rășina. Dupa părerea mea mobilierul rustic reprezintă cu totul altceva.

La folosirea rășinilor s-a trecut de la umplerea crăpăturilor și a nodurilor la bucăți de lemn pierdute într-o mare de rășină. Și aici putem găsi farmec dacă lemnul este recuperat și are acel aspect vechi, dacă are galerii și găuri de cari sau este rupt astfel încât să pară o pădure adormită cuprinsă în rășină. Câteva lemne rămase în atelier de la alte lucrări, scufundate în rășină, nu vor fi cu siguranță o lucrare dorită de prea mulți.

Și the tops with beer caps cred că trebuie făcute puțin selectiv. Un astfel de blat pentru barul de acasă poate fi foarte plăcut și interesant pentru prietenii cu care bei un pahar de bere. Dar să faci blatul mesei din sufragerie așa este, după părerea mea, puțin cam mult.

Fiți creativi! Inspirati-vă din ceea ce vedeți la colegii vostri de breaslă, dar încercați să veniți cu ceva nou. Nu abuzați de sclipici și fosforescent. Rășina este deja un adaos făcut lemnului, nu supralicitați. Lăsați lemnul să-și spună povestea, chiar și atunci când este o bucată ruptă prinsă în rasină transparentă. Este o întreagă poveste în acele așchii și dacă priviți cu atenție, veți vedea pădurea.

Good luck!

Your comments are welcome below. Share the article if you find it useful. Thanks.

rasina epoxidica
photo source: twiter.com
rasina epoxidica
photo source: cosmicfolk.com
rasina epoxidica
photo source: mymodernmet.com

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

13 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Well said... One more bit and wood and resin countertops end up like "glass fish on TVs" (as a colleague of mine says)

  • I was captivated by your description and the listing of the steps of using epoxy resins.I would like to make my own personal object in this way but I did not understand what I make the sand and how.Thank you for your exposition.Silvia

    • Good evening!
      The box that is built to pour the resin must be made of a flat and inert material so that the resin does not adhere. Melamine chipboard with a very smooth surface (no pores or other 3D designs) can be used. Plexiglass, polycarbonate or polyethylene or polypropylene foil can also be used, placed in boxes of the desired shape. After hardening and removal of the resin sandpaper, the surface can be sanded to smooth and even it out with a liquid resin cloth or coated with a thin layer of varnish.
      All the best!

      Don't forget to subscribe to the printed Wood Magazine! For only 58 lei/year you can find out news in the field, discover craft ideas or trade secrets. We remind you that the content in the printed magazine is different from the one on the website. Details in the link below.
      Thank you!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • No offense, but where did you research for this article?
    I have been working with epoxy resin day in and day out for over 3 years, and what is in this article has nothing to do with reality.

    • Hello!
      No offense. I've always felt that you can only evaluate by accepting criticism and learning from it.
      I generally research from American, Canadian, Australian and European sites (English in particular).
      It would be very useful to have your experience in this field. I know what you are working on and it is indeed special. If you would like to clarify from the point of view of a person who actually works with epoxy resins, you can come with additions.
      All the best!

  • a very cool thing that is catching on are epoxy resin geodes - a very attractive art form. Also, abstract paintings that combine different colours using techniques such as blowing, string pulling, swirling, flip and drag, and often involve the use of everyday objects to achieve different effects. Some effects require the use of oils to achieve random colour separations in the form of well-defined bubbles. Some examples
    https://www.youtube.com/watch?v=tgUdcpprJPw
    https://www.youtube.com/watch?v=ckzYYPkrJb8

  • A very good article, I have tried all kinds of dyes , from glass paint, ceramic, glitter, acrylic paint and nail gel. Tomorrow I can't wait, thanks to this article to use paprika and turmenic. Thanks

  • A question: can the resin be coloured after it is dry? For example, a second layer of coloured resin can be applied with a brush to give different colours to different parts of the cast object.

    • Hello!
      It can be coloured by applying, with a brush, a layer of coloured resin (+ hardener) or a coloured layer of polyurethane varnish.
      All the best!

  • I wonder if you could give me an example of paint and where I could buy it from! I would like to make a table for my living room and the top is 4;5cm thick! Thanks for any answers!

  • That's exactly what I wanted to find out. It seems that those dyes listed, are not as expensive (in price) as epoxy resin. I had a doubt, but reading here I found out everything. Thanks, and congratulations!

Categories

Subscribe to newsletter

Newsletter Friday morning
Information and advice from the experts

en_USEnglish