Art&Craft Idei de meșterit Tehnici de Finisare

Cum se colorează rășinile epoxidice

Rășina epoxidică trezește în contiuare interes în rândul celor pasionați de lemn. Reacțiile voastre la articolele despre acest subiect precum și dorința de a afla lucruri noi sunt dovezi în acest sens. Primesc mereu de la voi întrebări despre rășina epoxidică transparentă, despre cea potrivită pentru lemn sau despre colorarea rășinilor. După ultima întrebare legată de colorarea rășinilor epoxidice am căutat să văd care sunt coloranții cei mai folosiți pentru rășina epoxidică și am fost surprinsă să aflu că sunt tot felul de moduri de a colora rășina epoxidică, multe dintre ele la îndemâna oricui. Să vedem împreună cum și cu ce putem colora rășina epoxidică.

Ce trebuie să știți atunci când vă hotărâți să colorați rășina epoxidică

Despre tipurile de rășini epoxidice și domeniile de utilizare am spus aici așa că nu am să mai revin. Dacă aveți un proiect cu rasina epoxidica și lemn trebuie să știți că nu orice rășină alegeți se potrivește proiectului. Trebuie să folosiți rășină epoxidică transparentă pentru lemn ce poate fi turnată. Există și varianta cu autoeliminare de bule ceea ce va face mult mai ușoară munca în cazul în care proiectul nu include și bule rămase în peliculă.

Rășina care se usucă transparent este cea mai potrivită pentru colorare. Trebuie avut în vedere că prin uscare rășina capătă o ușoară tentă galbenă ce poate influența culoarea dorită. De aceea recomandarea este să se pregătească întai o cantitate mică de rășină si numai după ce decideți că este ceea ce vreți să treceți la prepararea unei cantități mai mari.

Pentru colorare se face mai întâi amestecul dintre rășină și întăritor. Amestecarea se face conform indicațiilor primite la cumpărare sau cele existente pe eticheta produsului. Fiecare producător are rețeta proprie de amestecare (unii au amestec 1:1, alții 2:1) si pentru a obține rezultatul dorit ea trebuie respectată. Componentele se amestecă bine, evitând însă înglobarea aerului.

După amestecare se adaugă colorantul în procent de 2-6%. Un procent mai mic de colorant poate să nu coloreze aproape deloc rășina, iar unul mai mare poate influența întărirea și proprietățile finale ale rășinii. În cazul în care se folosesc pentru colorare pigmenți dizolvați în rășini epoxidice, acestia se adaugă până la max.5% pentru a nu influența raportul dintre rășină și întăritor.

rasina epoxidica
sursa foto: youtube.com
Produse folosite pentru colorarea rășinii

Vă spuneam că am rămas surprinsă văzând ce fel de materiale pot fi folosite pentru colorarea rășinilor epoxidice. O clasificare simplă împarte aceste materiale în produse tradiționale și produse atipice, specifice altor domenii de activitate.

Vopsea, cerneală sau coloranți – produsele tradiționale pentru colorarea rășinilor epoxidice

Cei mai folosiți sunt pigmenții pentru rașini epoxidice. Cu ei este imposibil să dați greș pentru că sunt făcuți special pentru aceste rășini. Și cei fosforescenți intră în aceeași categorie. Singura problemă poate fi să nu ajungeți la culoarea sau intensitatea dorită. Evitați acest lucru făcând întotdeauna o mostră, o probă martor. Amestecați cantități mici pentru a vedea culoarea, intensitatea, cum se comportă în rășină. Măsurați întotdeauna cantitățile pentru a reproduce efectul la scară mai mare.

Vopselele și cernelurile acrilice sunt de asemenea compatibile cu rasina epoxidica. De reținut că vopseaua acrilică este mai mată și ia din luciul rășinii. Dacă vă doriți o rășină foarte lucioasă alegeți altă modalitate de colorare.

Cernelurile pe bază de solvent colorează uniform și sunt o variantă ieftină și sigură. Sunt intense și pot să coloreze opac rășina. Spre deosebire de cele colorate cu pigmenți, rășinile colorate cu cerneluri sunt stravezii, transparente în fața luminii. De aceea mulți aleg aceste cerneluri atunci când proiectul lor implică și o sursă de lumină.

rasina epoxidica
sursa foto: classifieds.justlanded.com
Coloranți atipici: pigmenți pulbere, vopsea de unghii, cerneluri de scris, diverse pulberi

Pigmenții pulbere nu se dizolvă în rășină, dar o colorează intens, particolele fine plutind în masa de rășină. Este practic o dispersie așa cum sunt și vopselele pe bază de apă. Alegeți pigmenții numai în cazul în care nu doriți o suprafață foarte fină și uniformă. Cum amestecul nu poate fi făcut foarte bine apar pete și aglomerări de pigment la suprafață. Aspectul suprafeței va fi ușor zgrunțuros.

Tot din familia pigmenților pulberi fac parte și acuarelele, acele culori folosite de copii pentru a picta. Sunt pigmenți care cu apa formează dispersii. Pot fi folosiți și pentru a colora rășinile epoxidice.

Poate o să vi se pară ciudat, dar tot pigmenți sunt și fardurile doamnelor, chiar și cele cu „sclipici”.  Le puteți folosi fără probleme pentru a colora rasina epoxidica.

Cernelurile de scris sunt coloranți dizolvați în apă. În acest caz nu mai este vorba de suspensie ci de soluție. Nu pot fi folosite pentru a obține o rășină colorată opac pentru că nu au putere de acoperire. Rezultatul va fi o rășină colorată transparent.

Vopseaua de unghii – oja- este o vopsea acrilică si se comportă la fel ca cea ce face parte din grupul materialelor tradiționale.

Mai puteți folosi pentru a colora rasina epoxidica boia de ardei, turmeric sau praf foarte fin de lemn, toate aceste materiale comportandu-se ca pigmenții pulbere.

Singurele vopsele sau produse de colorare ce nu merg sunt cele pe bază de ulei. Amestecarea cu ulei face ca rășina sa se comporte ciudat și să apară tot felul de efecte nedorite. Am citit despre cineva care a folosit un astfel de produs pentru a colora, amestecând foarte bine pentru a-l încorpora, dar a fost unica informație în acest sens. Toți ceilalți recomandă să uităm de aceste produse.

rasina epoxidica
sursa foto: eti-usa.com
Fiți creativi!

Fenomenul combinării rășinilor epoxidice cu lemnul a luat amploare în ultima vreme. Din păcate sunt foarte puțini cei care reușesc să facă lucruri cu adevărat atrăgătoare, multe dintre ele mergând în zona kitsch-ului. Am văzut mobilier considerat rustic numai pentru că era vorba despre felii de lemn într-o masă de rășina. Dupa părerea mea mobilierul rustic reprezintă cu totul altceva.

La folosirea rășinilor s-a trecut de la umplerea crăpăturilor și a nodurilor la bucăți de lemn pierdute într-o mare de rășină. Și aici putem găsi farmec dacă lemnul este recuperat și are acel aspect vechi, dacă are galerii și găuri de cari sau este rupt astfel încât să pară o pădure adormită cuprinsă în rășină. Câteva lemne rămase în atelier de la alte lucrări, scufundate în rășină, nu vor fi cu siguranță o lucrare dorită de prea mulți.

Și blaturile cu capace de bere cred că trebuie făcute puțin selectiv. Un astfel de blat pentru barul de acasă poate fi foarte plăcut și interesant pentru prietenii cu care bei un pahar de bere. Dar să faci blatul mesei din sufragerie așa este, după părerea mea, puțin cam mult.

Fiți creativi! Inspirati-vă din ceea ce vedeți la colegii vostri de breaslă, dar încercați să veniți cu ceva nou. Nu abuzați de sclipici și fosforescent. Rășina este deja un adaos făcut lemnului, nu supralicitați. Lăsați lemnul să-și spună povestea, chiar și atunci când este o bucată ruptă prinsă în rasină transparentă. Este o întreagă poveste în acele așchii și dacă priviți cu atenție, veți vedea pădurea.

Succes!

Comentariile voastre sunt bine primite mai jos. Distribuiți articolul dacă îl considerați util. Mulțumim.

rasina epoxidica
sursa foto: twiter.com
rasina epoxidica
sursa foto: cosmicfolk.com
rasina epoxidica
sursa foto: mymodernmet.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

13 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Bine spus… Încă un pic si blaturile cu lemn și rășină ajung ca „peștii de sticla de pe televizoare” (cum spune un coleg de al meu)

 • descrierea facuta si enumerarea etapelor folosirii rasinilor epoxidice m-a captivat.As dori sa-mi torn si eu un obiect personal in asa ceva dar, n-am inteles din ce confectionez sablonul si cum .Multumesc pentru expunere.Silvia

  • Buna seara!
   Acea cutie care se construieste pentru a turna rasina trebuie sa fie dintr-un material cat mai plan si inert pentru ca rasina sa nu adere. Se folosesc placile din PAL melaminat cu suprafata foarte lisa (fara pori sau alte desene 3D). Se pot folosi de asemenea placile de plexiglass, policarbonat sau folii de polietilena sau polipropilena puse in cutii de forma dorita. Dupa intarire si indepartarea sablonului rasina poate fi slefuita pentru a indrepta suprafetele si a o netezi si stearsa cu o carpa cu rasina lichida sau acoperita cu un strat fin de lac.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!
   https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Fara suparare, dar de unde v-ati documentat pentru acest articol?
  Lucrez cu rasina epoxy zi de zi de peste 3 ani, iar ce este in acest articol nu are nici o legatura cu realitatea.

  • Buna ziua!
   Nu-i cu suparare. Intotdeauna am considerat ca poti evalua numai acceptand criticile si invatand din ele.
   Ma documentez in general din site-uri americane, canadiene, australiene si europene (englezesti, in special).
   Ar fi foarte utila experienta dumneavoastra in domeniu. Stiu ce lucrati si este intr-adevar deosebit. Daca doriti sa aduceti lamuriri din punctul de vedere al unei persoane care lucreaza efectiv cu rasinile epoxidice, puteti veni cu completari.
   Toate cele bune!

 • o chestie foarte faina care prinde amploare sunt geodele din rasina epoxidica – o forma de arta f atragatoare. Deasemenea, tablouri abstracte care combina diferite culori prin tehnici precum suflare, tras sfori, rasucire (swirl), flip and drag, si adesea implica folosirea unor obiecte uzuale pt a obtine efecte care mai de care mai diverse. Unele efecte necesita folosirea de uleiuri pt a obtine separari aleatoare de culoare sub forma de bule bine definite. Niste exemple
  https://www.youtube.com/watch?v=tgUdcpprJPw
  https://www.youtube.com/watch?v=ckzYYPkrJb8

 • Un articol foarte bun, Am incercat tot felul de coloranti , de la vopsea pentru sticla, ceramica, glitter, vopsea acrilica si gel de unghii. Maine abia astept, gratie acestui articol sa folosesc boia de ardei si turmenic. Multumesc

 • O intrebare: se poate colora rasina dupa ce e uscata?De exemplu sa se aplice cu pensula un al doilea strat de rasina colorata,pentru a da culoare diversa la diferite parti ale obiectului turnat.

  • Buna ziua!
   De, se poate colora prin aplicarea, cu pensula, a unui strat de rasina colorata (+ intaritor) sau a unui strat colorat de lac poliuretanic.
   Toate cele bune!

 • Oare ați putea să-mi dați un exemplu de vopsea și de unde as putea sa o cumpăr! As vrea să-mi confecționez o masa pentru living și blatul are grosimea de 4;5 cm! Mulțumesc pe eventualele răspunsuri!

  • Buna seara!
   In link-ul de mai jos, la final, aveti link catre un producator de rasini epoxidica si un altul catre un magazin unde puteti gasi rasini epoxidice. Acestea sunt in general transparente, pentru lucrul cu lemnul, si pot fi colorate cu pigmenti pe care ii gasiti la aceleasi magazine. Exista si rasini epoxidice pentru pardoseli, colorate, pe care le gasiti in magazinele cu materiale de constructii.
   Toate cele bune!
   https://revistadinlemn.ro/2018/04/12/rasina-epoxidica-pardoseala-epoxidica/

 • Este exact ce voiam sa aflu. Se pare ca acei coloranti enumerati, nu sunt atat de scumpi (la pret) asa cum este rasina epoxidica. Aveam o nelamurire, dar citind aici am aflat totul. Multumesc, si felicitari!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian