Arte y artesanía

El realismo de la naturaleza en los pirograbados de Julie Bender

Pe lângă pictura pe lemn făcută cu pensule și acuarele, creioane sau alte astfel de ustensile, există o tehnologie de desenare pe lemn care folosește căldura. Este vorba de pirogravare – arta de a grava desene pe lemn, dar și pe alte materiale cum ar fi hârtie, piele sau os, cu ajutorul unui instrument asemănător unui stilou, numit termocauter. Sunt artiști care au dus această artă la un nivel de perfecțiune aproape incredibil. Unul dintre aceștia este Julie Bender.

pirogravare

Inspirată de natura și fauna sălbatică Julie desenează imagini incredibil de reale. Folosește termocautere moderne, cu posibilitatea de a varia temperatura, obținând astfel culori diferite. Desenele ei par a fi făcute în creion, cu nuanțe și umbre uimitoare.

pirogravare

Julie Bender s-a născut în St. Louis, Missouri, SUA și a crescut la fermă, înconjurată de păsări, animale și cowboy. Acolo s-a născut pasiunea pentru desen. Fascinația pentru animale și natură o făceau să realizeze desene care reproduceau până în cel mai mic amănunt realitatea. Urmându-și pasiunea a urmat Universitatea Columbia din Missouri obținând în final o diplomă în artă și una în științe.

pirogravare

Și-a început cariera diferit de ceea ce avea să o facă cunoscută în toată lumea. Imediat după absolvire, în 1980, s-a angajat ca  web artist devenind mai târziu project manager într-o firmă de dezvoltare programe web și software.

pirogravare

Din păcate, în 2002 i se întâmplă a mare tragedie – îi moare fiica de numai 9 ani – eveniment care devine punctul de pornire al unei cariere care o va face foarte cunoscută și îi va aduce mari satisfacții. Se pare că mitul meșterului Manole este universal – există o Ană zidită în orice mare „construcție”. Pentru a reuși să depășească suferința merge la un moment dat într-un magazin specializat în unelte pentru pirogravură și, fără să știe nimic despre această metodă, cumpără instrumente și începe să învețe. În scurt timp devine specialistă în acest procedeu, dezvoltând tot felul de tehnici și căutând suporturi cât mai potrivite pentru arta ei.

pirogravare

Prima pirogravură a fost imaginea câinelui ei făcută pe lemn de cireș. Cu timpul a descoperit că cel mai bun lemn pentru astfel de lucrări este lemnul de arțar datorită culorii crem dechis și al aspectului mătăsos. A încercat și alte esențe, atât de lemn dur cât și de lemn moale și a descoperit că cel mai bine se lucrează pe lemn tare pentru că arde mai încet, putând astfel controla mult mai ușor procesul de pirogravare.

pirogravare

Pentru realizarea lucrărilor folosește termocautere care seamănă foarte mult cu un stilou. Partea care arde lemnul poate avea diverse forme realizând astfel efecte speciale pe lemn. De semenea, poate fi variată temperatura din vârful „peniței” astfel încât, arzând lemnul mai mult sau mai puțin, să se obțină imaginea dorită.

pirogravare

În funcție de complexitatea lucrării, Julie poate face o lucrare în 2-3 săptămâni sau în câteva luni. Dar nu este un lucru care să o deranjeze. Își dă seama că aceasta este chemarea ei și face totul cu dragoste și pasiune.

pirogravare

Julie colindă dealurile din Colorado, unde de-altfel și locuiește, preeriile, fermele sau merge la concursuri de rodeo pentru a găsi inspirație pentru lucrările sale. Întotdeuna lumea animală, acea lume a Vestului Sălbatic, lume ce-i aduce aminte de ferma copilăriei, a fost cea mai bună sursă de inspirație.

pirogravare

Lucrările lui Julie Bender au devenit cunoscute în întreaga lume. Are lucrări expuse în muzee și expoziții, în colecția permanentă din cadrul Muzeului de Artă Leigh-Yawkey Woodson dar și în colecțiile particulare ale unor admiratori din diverse colțuri ale lumii. În ultima vreme Julie organizează ateliere în care îi invață pe cei care doresc, copii sau adulți, arta fascinantă a pirogravării.

pirogravare

Vezi și: Animale sculptate de Giuseppe Rumeiro

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

1 comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

es_ESEspañol