Interiorul rustic este caracterizat prin simplitate și căldură. Este de multe ori preferat pentru că fiecare element caracteristic – mobilier, grinzi, dușumele – este în egală măsură funcțional și element de decor. Totul este legat, rotund, nu există étoiles printre elementele de decor, doar atmosfera rustică care domină. Într-un astfel de interior prezența lemnului este normală și naturală. Se integrează foarte bine și se combină cu celelalte elemente – țesături, piatră, metal – pentru a transmite împreună un mesaj unitar.
Ceea ce este extraordinar la stilul rustic este că se combină cu elementele altor stiluri, acoperind practic toate gusturile. Ne putem bucura astfel și de caracteristicile stilurilor preferate fără să pierdem funcționalitatea, accesibilitatea și atmosfera de acasă a stilului rustic. În urma combinațiilor se pot obține interioare în stil rustic mediteraneean cu elemente din stilul clasic francez sau italian, rustic scandinav – alb și minimalist – rustic modern – simplu și funcțional, stilul industrial, cu interesante elemente metalice sau rustic oriental, cu elementele inconfundabile ale Design japonais sau chinezesc. Pentru a vă face o idee de cât de bine se pot combina aceste stiluri, am să le prezint, pe scurt, în cele ce urmează.
Méditerranée rustique
Style méditerranéen rustique îmbină frumusețea pietrei și a teracotei specifice zonei cu căldura lemnului. Stilul este caracterizat prin culori de pământ ars combinat cu culori vii ce sugerează marea, cerul, soarele și florile.
Lemnul este colorat în culori închise clasice, de nuc sau în alb, contrastând plăcut cu culorile celorlalte elemente.
Rustique scandinave
Style scandinave rustique este o combinație de clasic și simplu, cu linii drepte și designul minimalist. Sunt caracteristice combinațiile de alb cu culori neutre, pereți albi și podele rustice, tot albe. Un astfel de interior este simplu, natural, aerisit și minimalist.
Mobila este și ea simplă, în culori deschise, cu linii drepte sau ușor curbe.
Rustique moderne
Combinația dintre rustique et moderne se face fără greutate deoarece ambele sunt stiluri simple. Mobilierul modern, minimalist, fără complicații si cu accent pe util, pune în evidență elementele rustice ale casei – grinzi, ferestre, uși, șemineu. De asemenea, culorile simple și clasice ale elementelor rustice scot în evidență culorile îndrăznețe ale mobilierului modern.
Industriel rustique
O variantă a rusticului modern este style industriel rustique, în care modernul este reprezentat de elemente metalice – scări, scaune, mese, lămpi. Este un stil tineresc, care amintește de studenție și improvizație. Elementele din lemn ale casei, obiectele de mobilier rustic, sunt puse în evidență de cele metalice și invers. Culorile sunt terne, cu accente metalice dominante. Totul se îmbină și se combină, rezultând un interior primitor, tineresc și armonios.
Rustique de l'Est
Style oriental rustique îmbină simplitatea clasică a stilului rustic cu cea exotica a stilului oriental. Sunt interioare unde găsim elemente specifice stilului oriental, cum ar fi măsuțe scunde de ceai, paravane din lemn sculptate cu dragoni, uși glisante drepte, stampe, țesături. Ele se combină armonios cu pereți placați cu lemn, pardoseli rustice sau tavane casetate din lemn. Împreună formează un decor primitor și cald, cu aromă de ceai și miros de bețișoare parfumate.
Sper că aceasta prezentare a stilului rustic v-a făcut să regândiți abordarea lui și să-i dați mai multe șanse. Iar celor care nu mai aveau nevoie de nici un argument pentru a fi convinși sper că le-a făcut plăcere și au rămas și cu ceva idei pentru amenajările viitoare.
[...] Découvrez le style rustique des designers dans la nouvelle publication Wood Magazine - sur ce lien. - Découvrez les couleurs de 2016 pour les cuisines [...]