Techniques de finition

Primaire ou vernis universel

Termenul de fondo-finitura este importat din Italia. Este format din cuvântul fondo, care înseamnă grund și finitura, care înseamnă lac. Deci, în traducere, grund-lac. Termenul românesc pentru un astfel de produs este lac universel, dar așa de bine a prins varianta italiană, că de lac universal nu prea mai știe nimeni în industrie.

Așa cum sugerează și denumirea, fondo-finitura este un produs folosit la finisarea lemnului atât ca grund cât și ca lac. Pare un produs miraculos care, aplicat strat peste strat, rezolvă problemele fără să fie nevoie să tot schimbi produsele cu care lucrezi. Este modul în care se face finisarea pentru proiectele DIY, unde un singur produs este aplicat în mai multe straturi, pentru a proteja și lăcui obiectul dorit. Atunci de ce nu se folosesc numai astfel de produse și în industrie și se continuă cu folosirea de materiale diferite? De ce ar dori oamenii să-și complice viața? La aceste întrebări mi-am propus să răspund în cele ce urmează.

sursa foto: diynetwork.com
source photo : diynetwork.com
Pourquoi un lac universel était nécessaire

Produsele de tip fondo-finitura au apărut din nevoia unor tehnologii mai simple, fără a schimba mereu materialele din pistoalele de pulverizare, pompe și alte utilaje. Cu ele se poate lucra până la obținerea produsului finit, aplicând straturi succesive de material. Pot fi de orice natură, nitrocelulozice, poliuretanice, acrilice, pe bază de solvent sau hidrodiluabile. Sunt folosite atât ca grund cât și ca lac, fiind practic un produs hidrid care preia din proprietățile ambelor materiale.

Pentru a înțelege mai bine de unde pot apărea problemele la folosirea unui astfel de material, vă reamintesc la ce folosesc grundul și lacul. Grundul este folosit pentru ca pelicula de lac să se prindă foarte bine de suportul lemnos și să asigure o suprafață consistentă ce poate fi șlefuită pentru îndepărtarea asperităților și asigurarea unui suport perfect pentru lacul final. Lacul este aplicat peste grund și dă peliculei, pe lângă aspect și tușeu plăcut, rezistență la zgâriere, la șocuri mecanice și la pătări.

Care sunt plusurile și minusurile lacului universal

Pentru ca un produs fondo-finitura să fie folosit ca grund, el trebuie să poată fi șlefuit cu ușurință. Asta înseamnă că rezistența la zgâriere și la șocuri mecanice nu trebuie să fie foarte mare. Cum el este folosit și ca lac, trebuie să aibă rezistență la zgâriere, ceea ce va face mai dificilă șlefuirea lui în calitate de grund. Și de aici apar „slăbiciunile” materialului: în calitate de grund se șlefuiește mai greu, iar în cea de lac are o rezistență mai scăzută la zgâriere.

La proiectele DIY, cel care începe să „meșterească” ceva, are timpul necesar să lucreze la obiect până la obținerea rezultatului dorit. Obiectul obținut nu trebuie manipulat de mai multe persoane, ambalat, transportat, ținut prin depozite, până ajunge la client, așa că riscul apariției zgârieturilor și loviturilor pe peliculă este redus. În industrie însă, tehnologiile au timpi ce trebuie respectați, iar produsele trebuie să îndeplinească anumite condiții de calitate. Ele sunt manipulate de mai multe ori, sunt ambalate și transportate spre diverși clienți, unde sunt din nou manipulate și depozitate. Drumul până la clientul final este lung, iar riscurile ca suprafețele să aibă de suferit sunt mai mari.

Nu vreau să înțelegeți că este o recomandare de a nu folosi astfel de produse. Pentru că, așa cum am spus deja, ele au și avantaje. Utilizarea lor pe aparatura de specialitate este mai simplă, reduc pierderile cauzate de schimbările de material de la o etapă la alta, elimină greșelile cauzate de confuzii. Trebuie doar să se cântărească foarte bine care sunt avantajele și dezavantajele folosirii lor, iar alegerea să se facă în cunoștință de cauză.

sursa foto: graco.com
source de la photo : graco.com

J'espère que ces informations vous seront utiles. Comme toujours, les ajouts sont les bienvenus. Et si vous avez des questions ou des interrogations, n'hésitez pas à les laisser ci-dessous dans l'espace prévu à cet effet. Je ne manquerai pas de vous répondre.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

1 commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais