Photographe Andre Vicente Goncalves, din Portugalia, reușește să redea frumusețea locurilor prin colaje cu uși și ferestre pe care le fotografiază. A avut întotdeauna o obsesie pentru ferestre și a realizat că ele dau personalitate caselor, fiind diferite în funcție de regiune.
Ferestrele și ușile lumii văzute de Goncalves
După primele colaje cu ferestre, colecție numită Les fenêtres du monde și care a atras atenția publicului asupra sa, Andre a scos în evidență frumusețea și unicitatea ușilor din diferite orașe din Europa și din lume cu proiectul Portes du monde.
Goncalves nu a fost de la început atras de fotografie. El a studiat inițial computerele la Universitatea din Evora. În anul doi de studiu a plecat pentru un an la Universitatea din Trento, Italia. Aici însă a realizat că adevărata lui pasiune este alta și anume fotografia. A întrerupt studiile și a aplicat pentru licența în fotografie la Université lusophone des sciences humaines et de la technologie din Lisabona. Făcând această alegere a aflat înțelesul vorbelor atribuite lui Confucius: alege o meserie pe care o iubești și nu vei fi nevoit să muncești nici măcar o zi în viață.
Colajele cu uși și ferestre din diverse colțuri ale lumii ne obligă să privim ușile și ferestre altfel. Ele nu sunt doar niște accesorii ale caselor pe care le deschidem și le închidem fără să le acordăm prea multă atenție. Prin lucrările sale Goncalves ne spune că, uneori, ele sunt opere de artă ce trebuie admirate.
Mai găsim ceva deosebit în lucrările lui Goncalves. Colajele ne arată apartenența la cultura unui popor, la tradițiile lui, ne arată practic identitatea orașului sau țării unde au fost făcute fotografiile.
Artistul portughez a vizitat și Romania. Lucrările sale cu uși din Romania ne fac să privim casele cu alți ochi, ne obligă să căutăm acele uși care arată atât de bine în colajele lui. În colajul cu ferestre am descoperit un altfel de București – frumos, curat, elegant. Iar despre ferestrele fotografiate în Brașov pot spune că rivalizează cu cele din Europa centrală.
Sper să vă facă plăcere să priviți lucrările sale și să descoperiți elemente ale identității locului unde au fost făcute fotografiile.
Êtes-vous en colère contre les portes ? 🙁
Nous avons terminé. Nous vous remercions. 🙂