Sunt motive serioase care ne obligă să schimbăm ferestrele. Nu cred să existe cineva care schimbă ferestrele de la casă sau apartament doar datorită modei sau pentru că s-a plictisit de ele. De obicei există un motiv foarte serios care determină această acțiune: izolația termică și fonică sau deteriorarea iremediabilă a vechilor ferestre. Dacă tot trebuie să le schimbăm, cel puțin să fim cât mai bine informați și să alegem varianta cea mai bună pentru noi.
Types de fenêtres
Există patru posibilități de alegere: PVC, lemn, aluminiu și combinație aluminiu-lemn. Cele mai rezistente sunt cele de aluminiu, iar cele mai puțin rezistente, cele din PVC. Atât cele din PVC cât și cele din aluminiu pot avea aplicate folii care să imite lemnul.
Nu intru în detalii referitor la ferestrele din PVC și aluminiu, pentru că nu sunt un specialist în astfel de materiale și nu vreau să greșesc. În ceea ce privește lemnul pot să vă dau informații suplimentare.
Fenêtres en bois à double vitrage
Ferestrele din lemn se pot face din diverse esențe – rășinoase, stejar, mahon. Lemnul folosit poate fi masiv sau stratificat. Cele dintr-o singură bucată de lemn masiv sunt din ce în ce mai puțin folosite din cauza instabilității lemnului. Ferestrele din lemn stratificat sunt mult mai stabile, variația lemnului în funcție de umiditate fiind foarte mică.
Problema la ferestre este lungimea elementelor. Variația dimensională poate duce la curbarea sau torsionarea acestor elemente. Lemnul stratificat elimina defectele din lemnul masiv, iar prin stratificare se obține un derivat din lemn rezistent și mult mai stabil. Stratificarea contribuie și la izolarea termică și fonică, straturile de lemn cu fibra așezată pe lung, dar diferit îngreunând traversarea lemnului.
Termenul termopan se referă la sticla ferestrei, nu la timpul de material folosit pentru construcția ramei sau la soluția constructivă. Termopanul este acel sandwich din 2 sau 3 straturi de sticlă, cu spații fără aer între ele sau umplute cu gaze ce împiedică traversarea, astfel încât să fie asigurată izolarea fonică și termică. Fereastra termopan este doar cea care are o astfel de sticlă prinsă în ramă.
Fereastra trebuie construită în așa fel încât apa să nu băltească. Lăcrimarele trebuie să fie inclinate sub un anumit unghi. Condiția ca fereastra să reziste cât mai mult în timp este tocmai această soluție constructivă care îndepărtează apa.
Finisarea ferestrelor pentru a rezista cât mai bine în timp
Pentru a finisa ramele ferestrelor se folosesc materiale speciale rezistente la condițiile atmosferice și radiația UV. Cu cât radiația solară străbate mai ușor finisajul, ca atât acesta va fi mai puțin rezistent în timp. Pornind de aici, cele mai rezistente rame sunt cele vopsite, unde fibra lemnului este complet acoperită, iar cel mai puțin rezistente sunt cele acoperite cu finisaj transparent. În cazul finisajului transparent, cele mai puțin rezistente sunt ferestrele lucioase complet transparente, iar cel mai rezistente sunt cele mate, semitransparente.
Rezistenta materialelor de finisare pentru ferestrele din lemn variază între 3-4 ani și 10 ani, uneori chiar 12-15 ani. Asta nu înseamnă că după 10 ani trebuie să le schimbați. Acesta este timpul după care este posibil să apară primele fisuri. Pentru a prelungi viața ferestrelor este bine ca o dată la 2 ani să se facă o întreținere a lor. Adică să se spele și să se aplice, cu cârpa sau prin pulverizare (spray), un ulei de întreținere (se găsește aproape în toate magazinele de profil). Intemperiile vor mânca de cette couche, et la finition sera protégée.
Rezistența în timp a finisajului depinde foarte mult de condițiile atmosferice. Astfel, la aceeași casă, ferestrele din partea mai bătută de ploi și vânt vor rezista mai puțin decât cele din zona mai protejată. De aceea, foarte greu se obține un act de garanție de la producătorii de lacuri și vopsele. Și dacă se obține până la urmă, este o adevărată carte, cu instrucțiuni privind soluțiilor constructive ale ferestrelor și tehnologia de finisare.
Dacă nu pot fi recuperate și ferestrele caselor vechi pot fi schimbate cu ferestre termopan cu rame din lemn. Sunt firme care reproduc întocmai ferestrele originale, chiar dacă există arce, ferestre duble sau alte detalii constructive. Așa că nu există nici o scuză pentru ca vechile clădiri să fie mutilate.
Sper că aceste câteva indicații să vă ajute atunci când veți dori sau veți fi nevoiți să schimbați ferestrele. Cel puțin, nu porniți de la zero în această acțiune.
L'article contient des erreurs assez graves, mais les plus flagrantes se trouvent dans le paragraphe ci-dessous :
"Comme nous le savons, le bois massif présente des variations dimensionnelles en fonction des conditions atmosphériques (température et humidité) et, dans les grandes dimensions, il peut se déformer. Le bois lamellé ne connaît pas ces problèmes. Il est constitué de couches de bois disposées perpendiculairement les unes aux autres et collées entre elles. Il en résulte un dérivé du bois très résistant et stable dans le temps."
La taille du bois varie uniquement en fonction de l'humidité. La température ne l'affecte pas si l'humidité reste constante. La variation des dimensions devient un problème lorsque les assemblages n'ont pas été réalisés dans cette optique. La flexion se produit lorsque la menuiserie n'a pas été conçue correctement, lorsqu'il y a de grandes variations entre l'humidité à l'intérieur de la maison et à l'extérieur et lorsque le bois utilisé n'a pas été sélectionné, séché, coupé ou fini correctement pour la menuiserie.
Les profilés en bois stratifié ne résolvent pas complètement les problèmes susmentionnés, mais ils contribuent à la stabilité dimensionnelle. En outre, comme vous pouvez le voir sur les photos de l'article, contrairement au contreplaqué, les profilés stratifiés pour la menuiserie ont toutes les couches de bois avec les veines dans le même sens. Il n'est pas correct de dire "il est constitué de couches de bois disposées perpendiculairement les unes aux autres et collées ensemble". .
Merci pour cette précision. En ce qui concerne la variation dimensionnelle du bois, je faisais référence aux conditions atmosphériques en disant "température et humidité". Vous dites vous-même que la température n'a pas d'incidence si l'humidité reste constante. Donc, ensemble, la température et l'humidité peuvent causer une variation dimensionnelle du bois.
En ce qui concerne les profils de menuiserie en bois stratifié, vous avez raison et je ferai les modifications nécessaires.