Izolarea casei

Informații utile când schimbăm ferestrele

Sunt motive serioase care ne obligă să schimbăm ferestrele. Nu cred să existe cineva care schimbă ferestrele de la casă sau apartament numai datorită modei sau pentru că s-a plictisit de ele. De obicei există un motiv foarte serios care determină această acțiune: izolația termică și fonică sau deteriorarea iremediabilă a vechilor ferestre. Dacă tot trebuie să le schimbăm, cel puțin să fim cât mai bine informați și să alegem varianta cea mai bună pentru noi.

sursa foto: finewoodworking.com
sursa foto: finewoodworking.com

Există patru mari posibilități de alegere: ferestre din PVC, din lemn, din aluminiu și combinație aluminiu-lemn.

fereastra lemn si aluminiu sursa foto: dygwindows.com
fereastra lemn si aluminiu
sursa foto: dygwindows.com

Cele mai rezistente sunt cele de aluminiu, iar cele mai puțin rezistente cele din PVC.

fereastra PVC sursa foto: alibaba.com
fereastra PVC
sursa foto: alibaba.com

Atât cele din PVC cât și cele din aluminiu pot avea deasupra folii care să imite lemnul.

fereastra aluminiu sursa foto: archiexpo.com
fereastra aluminiu
sursa foto: archiexpo.com

Nu intru în detalii referitor la ferestrele din PVC și aluminiu, pentru că nu sunt un specialist în astfel de materiale și nu vreau să greșesc. În ceea ce privește lemnul pot să vă dau informații suplimentare.

fereastra lemn sursa foto: dygwindows.com
fereastra lemn
sursa foto: dygwindows.com

Ferestrele din lemn se pot obține din diverse esențe – rășinoase, stejar, mahon. Ele pot fi obținute din lemn masiv sau din lemn stratificat. Cele din masiv  sunt făcute mai mult în ateliere de tâmplarie sau mici fabrici. Fabricile mari fac ferestrele din lemn stratificat, care este mult mai rezistent și mai stabil. După cum se știe, lemnul masiv are variații dimensionale în funcție de condițiile atmosferice (temperatură și umezeală) iar, la dimensiuni mari, se poate curba. Folosirea lemnului stratificat elimina multe din problemele lemnului masiv. Se obține din straturi de cherestea suprapuse, având fibra în aceeași direcție și încleiate între ele. Se obține astfel un derivat din lemn rezistent și mult mai stabil.

Termenul termopan nu se referă nici la tipul de material din care este făcută rama ferestrei nici la soluția constructivă. El se referă la sticla ferestrei. La acel sandwich din 2 sau 3 straturi de sticlă, cu spații vidate între ele, astfel încât să asigure izolarea fonică și termică. Fereastra termopan este numai aceea care are o astfel de sticlă prinsă în ramă.

sursa foto: efibat.fr
sursa foto: efibat.fr

Fereastra trebuie construită în așa fel încât apa să nu stea și să băltească. Lăcrimarele trebuie să fie inclinate sub un anumit unghi. Condiția ca fereastra să reziste cât mai mult în timp este tocmai această soluție constructivă care îndepărtează apa.

[adrotate banner=”37″]

Finisarea ferestrelor se face cu materiale speciale rezistente la condițiile atmosferice și radiația UV. Cu cât radiația solară străbate finisajul ca atât acesta este mai puțin rezistent în timp. Pornind de aici, cele mai rezistente ferestre sunt cele vopsite, unde fibra lemnului nu e vizibilă iar cel mai puțin rezistente sunt cele transparente. Și cele transparente au o ierarhie: cele mai puțin rezistente sunt ferestrele lucioase iar cel mai rezistente sunt cele mate.

sursa foto: ecohabitar.org
sursa foto: ecohabitar.org

Rezistenta materialelor de finisare pentru ferestrele din lemn variază între 3-4 ani și 8, foarte rar 10 ani. Asta nu înseamnă că după 8 ani trebuie să schimbați din nou ferestrele. Acesta este timpul după care este posibil să apară primele fisuri. Pentru a prelungi viața ferestrelor este bine ca o dată la 2 ani să se facă o întreținere a lor. Adică să se spele și să se aplice, cu cârpa, un ulei de întreținere (furnizat de aproape toți cei care vând lacuri și vopsele). Intemperiile vor „mânca” din acest strat, iar finisajul va fi protejat.

[adrotate banner=”38″]

Rezistența în timp a finisajului depinde foarte mult de condițiile atmosferice. Astfel, la aceeași casă, ferestrele din partea mai bătută de ploi și vânt vor rezista mai puțin decât cele din zona mai protejată. De aceea, foarte greu se obține un act de garanție de la producătorii de lacuri și vopsele. Și dacă se obține până la urmă, este o adevarată carte, cu instrucțiuni privind soluțiilor constructive ale ferestrelor și tehnologia de finisare.

Dacă nu mai pot fi recuperate, trebuie știut că și ferestrele caselor vechi pot fi schimbate cu ferestre termopan cu rame din lemn. Sunt firme care reproduc întocmai ferestrele originale, chiar dacă există arce, ferestre duble, sau alte detalii constructive. Așa că nu există nici o scuză pentru „mutilarea” cladirilor vechi.

sursa foto: hendslidingdoors.com
sursa foto: hendslidingdoors.com

Sper că aceste câteva indicații să vă ajute atunci când veți dori sau veți fi nevoiți să schimbați ferestrele. Cel puțin să nu porniți de la zero în această acțiune.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • S-au strecurat cateva erori destul de grave in articolo dar cele mai flagrante sunt in paragraful de jos:

  „După cum se știe, lemnul masiv are variații dimensionale în funcție de condițiile atmosferice (temperatură și umezeală) iar, la dimensiuni mari, se poate curba. Lemnul stratificat nu are astfel de probleme. El se obține din straturi de cherestea dispuse perpendicular unul pe celalalt și încleiate între ele. Se obține astfel un derivat din lemn foarte rezistent și stabil în timp.”

  Lemnul variaza in dimensiuni doar datorita umiditatii. Temperatura nu il afecteaza daca umiditatea ramane constanta. Variatia in dimensiuni devine o problema la imbinarile care nu au fost realizate luand in considerare acest aspect. Curbarea se intampla cand imbinarile nu au fost gandite corect, cand exista variatii mari intre umiditatea din interiorul casei si cea din exterior si cand lemnul folosit nu a fost ales, condistionat, taiat sau finisat corespunzator folosirii pentru tamplarie.

  Profilele de lemn stratificat nu rezolva complet problemele de mai sus dar ajuta simtitor la stabilitatea dimesionala. In plus cum se poate vedea si din pozele din articol spre deosebire de plywood profilele stratificate pentru tamplarie au toate straturile de lemn cu fibra in aceeasi directie. Nu este corecta afirmatia ca „se obtine din straturi de cherestea dispuse perpendicular unul pe celalalt și încleiate între ele” .

  • Multumesc pentru precizari. In legatura cu variatia dimensionala a lemnului eu m-am referit la conditiile atmosferice spunand „temperatura si umezeala”. Chiar dumneavoastra spuneti ca temperatura nu afecteaza daca umiditatea ramane constanta. Deci, impreuna, temperatura si umiditatea, pot produce variatia dimensionala a lemnului.
   In legatura cu profilele pentru tamplarie din lemn stratificat, aveti dreptate si am sa fac modificarea necesara.

Categorii

Abonează-te la newsletter