Sablage

Structuration du bois par sablage

În ultima vreme am fost întrebată de mai multe persoane despre sablare. Cum există interes pentru acest procedeu de structurare a lemnului m-am gândit să dezvolt puțin subiectul.

Qu'est-ce que le sablage ?

Conform DEX, sablarea este operația prin care se curăță, se netezesc sau se mătuiesc suprafețele metalice cu ajutorul unui jet de nisip împroșcat cu aer comprimat. Vine din franceză, de la cuvântul sable care înseamnă nisip. Dacă inițial sablarea a fost folosită doar pentru metale, cu timpul a început să fie folosită și la lemn, pentru îndepărtarea vopselei și a lacului de pe suprafețe finisate mai vechi sau pentru a imprima diverse semne cu ajutorul șabloanelor.

Până la a fi folosită pentru structurarea lemnului a mai fost doar un pas Acum, metoda de îndepărtare a lemnului timpuriu de pe suprafața lemnului cu ajutorul jetului de nisip este folosită frecvent la nivel industrial. Se obține astfel lemn structurat, 3D, care imită lemnul vechi mangé le temps.

bois sablé photo source : lumberjocks.com
bois sablé
source de la photo : lumberjocks.com
Riscurile sablării

Nu este o metodă care poate fi folosită cu ușurință de oricine. Este practicată de specialiști pentru că implică folosirea unor pistoale speciale, sub presiune. În timpul operațiunii nisipul și bucăți de lemn sar în toate părțile, de aceea cel care sablează trebuie să poarte echipament de protecție. Din cauza nisipului fin prezent peste tot aerul trebuie filtrat. O astfel de activitate se desfășoară în cabine speciale.

Există și persoane care curăță sau structurează lemnul fără a fi într-o fabrică. Au multă experiență în domeniu, știu ce implică folosirea unui astfel de pistol și riscurile la care se expun. Se protejează foarte bine cu costume speciale sau acoperindu-și foarte bine fața și pielea, purtând mănuși și ochelari de protecție. De obicei lucrează afară, în spații deschise, asigurându-se că nu există persoane în jur care pot fi rănite. În orice caz, nu încercați astfel de metode și pistoale fără să vă informați foarte bine înainte și fără să asigurați protecția voastră și a celor din jur.

Décapage de la peinture d'un chalet photo source : ozarkloghomesupplies.com
îndepartare vopsea pe o cabană
source de la photo : ozarkloghomesupplies.com
Aparatură și materiale

În general, aparatura pentru sablare este compusă din: compresor, rezervor pentru nisip (sau alte materiale folosite pentru sablare), un furtun lung care permite mișcarea în jurul obiectului ce trebuie sablat, pistolul și duza de diverse forme și mărimi, în funcție de scopul propus.

Cu toate că nisipul a dat numele metodei se pot folosi și alte materiale abrazive. Materialul cel mai puțin agresiv, folosit inițial pentru sablarea cuprului, este bicarbonatul alimentar (bicarbonatul de sodiu). Agresivitatea scăzută protejează lemnul astfel încât bicarbonatul poate fi folosit pentru curățarea lemnului de straturi vechi de vopsea fără riscul de a-i strica suprafața. În urma acțiunii cu bicarbonat, lemnul rămâne curat și fibra întreagă.

Pentru structurare se folosesc materiale mai agresive sum este nisipul sau unele materiale naturale – coji de nucă, de nucă de cocos, știulete de porumb mărunțit, piatră ponce – bile mici de metal sau de plastic.

Fiind material abraziv, granulația nisipului se exprimă tot prin numere, la fel ca la hârtia abrazivă. Numerele mici sunt pentru granulație mare, grosieră, iar numerele mari pentru cea fină. Nisipul se găsește cu granulații între 30 și 220, dar pentru lemn se recomandă cel cu granulația cuprinsă între 30 și 80.

épi de maïs (matériau abrasif) photo source : andersonscob.com
știulete de porumb (material abraziv)
source de la photo : andersonscob.com
Cum poate fi utilizată sablarea

În urma sablării se obține lemn cu suprafața structurată, adică lemnul târziu este scos în evidență prin îndepărtarea lemnului timpuriu. Procedeul se aplică foarte mult pe lemn de résineux et chêne sau esențe asemănătoare. În funcție de granulația materialului folosit se obțin suprafețe structurate mai accentuat sau mai discret. În urma sablării apar o mulțime de fibre rupte prin care se poate elimina apă. Ca urmare, după sablare lemnul trebuie poncé et terminé pentru a împiedica uscarea accentuată.

În general este sablat lemnul masiv. Există însă și artiști care sablează furnire sau scânduri de cherestea foarte înguste, îndepărtând total lemnul timpuriu. Rămâne o rețea de lemn târziu cu un desen foarte interesant.

Sablarea este foarte mult folosită în industrie pentru a obține parquet antique sau alte obiecte din lemn care sugerează trecerea timpului. Urmată de o finisare de calitate, cu materiale care să contribuie la efectul natural, se pot obține produse din lemn care dau valoare caselor.

Diabolo - Pascal Oudet photo source : sarahmyerscough.com
Diabolo - Pascal Oudet
source de la photo : sarahmyerscough.com
sol fini photo source : hicraftflooring.co.uk
parquet fini
Source de la photo : hicraftflooring.co.uk

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

8 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • J'ai étudié la fabrication de meubles et je travaille dans ce domaine depuis près de 30 ans... vos articles sont très utiles et intéressants.

  • Des articles très intéressants, petit à petit je peux dire que j'attends déjà le prochain pour voir les nouveautés que je vais découvrir!En lisant ces articles j'ai remarqué que je suis intéressée par le monde fascinant du travail du bois ! (Mon mari étant menuisier, j'ai souvent été à côté de lui dans l'atelier, mais je ne me rendais pas compte à l'époque de la beauté de ce travail !) Bonne chance pour la suite !

  • Bonjour, pouvez-vous me conseiller une machine pas très chère et le type de matériel utilisé (grain) pour le sablage de planches de clôture en pin, sur lesquelles un vernis à bois a été utilisé, mais avec le temps il s'est partiellement écaillé ; je veux le sabler sans le démonter, et ensuite le peindre au pistolet.
    Merci de votre attention.

    • Bonjour !
      La granulométrie du sable doit être comprise entre 0,2 et 0,8 mm et ne doit pas être du sable de surface dur. Malheureusement, je ne peux pas recommander une marque spécifique. Il existe des offres de pistolets et d'appareils de ce type à des prix très abordables (Yato, Troy, Guede, Mannsmann), mais je ne sais rien de leur qualité.
      Tous nos vœux de réussite !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais