Șlefuire

Structurarea lemnului prin sablare

În ultima vreme am fost întrebată de mai multe persoane despre sablare. Dacă tot există interes pentru acest procedeu de structurare a lemnului, poate ar fi interesant să abordez subiectul și să-l dezvolt puțin.

Conform DEX, sablarea este operația prin care se curăță, se netezesc sau se mătuiesc suprafețele metalice cu ajutorul unui jet de nisip împroșcat cu aer comprimat. Vine din franceză, de la cuvantul „sable” care înseamnă nisip. Dacă inițial a fost folosită numai pentru metale, cu timpul sablarea a început să fie folosită și la lemn, pentru îndepărtarea vopselei și a lacului de pe suprafețele finisate mai vechi sau pentru a imprima diverse semne cu ajutorul șabloanelor.

sursa foto: etsy.com
sursa foto: etsy.com

Până la a fi folosită pentru structurarea lemnului a fost numai un pas. Acum, metoda de îndepărtare a lemnului timpuriu de pe suprafața unei bucăți de lemn, cu ajutorul jetului de nisip, este folosită frecvent la nivel industrial. Se obține astfel lemn structurat care imită lemnul vechi, „mâncat” de vreme.

lemn sablat sursa foto: lumberjocks.com
lemn sablat
sursa foto: lumberjocks.com

Nu este o metodă care poate fi folosită cu ușurință de oricine. Este practicată de specialiști, pentru că implică folosirea unor pistoale speciale, sub presiune. În timpul operațiunii, nisipul și bucăți de lemn sar în toate părțile, iar cel care sablează trebuie să poarte echipament de protecție. Din cauza nisipului fin prezent peste tot, aerul trebuie filtrat. O astfel de activitate se desfășoară în spații speciale – cabine.

echipament sursa foto: sandblastcabinet.weebly.com
echipament
sursa foto: sandblastcabinet.weebly.com

Există și persoane care curăță sau structurează lemnul fără a fi într-o fabrică. Au multă experiență în domeniu, știu ce implică folosirea unui astfel de pistol și riscurile la care se expun. Se protejează foarte bine cu costume speciale sau acoperindu-și foarte bine fața și pielea de pe tot corpul, purtând mănuși și ochelari de protecție. De obicei lucrează afară, în spații deschise, asigurându-se că nu există persoane în jur care pot fi rănite. În orice caz, nu încercați astfel de metode și pistoale fără să vă informați foarte bine înainte și fără să asigurați protecția voastră și a celor din jur.

indepartare vopsea pe o cabana sursa foto: ozarkloghomesupplies.com
indepartare vopsea pe o cabana
sursa foto: ozarkloghomesupplies.com

În general, aparatura pentru sablare este compusă din: compresor, rezervor pentru nisip (sau alte materiale folosite pentru sablare), un furtun lung care permite mișcarea în jurul obiectului ce trebuie sablat, pistolul și duza (de diverse forme și mărimi, în funcție de scopul propus).

instalatie sablare sursa foto: northerntool.com
instalatie sablare
sursa foto: northerntool.com

Se pot folosi și alte materiale abrazive nu numai nisipul (silicații). Materialul cel mai puțin agresiv, folosit inițial pentru sablarea cuprului, este bicarbonatul alimentar (bicarbonatul de sodiu). Este folosit pentru a curăța lemnul, nu pentru a-l structura. În urma acțiunii cu bicarbonat, lemnul rămâne curat și fibra neatacată. Pentru structurare se folosesc materiale mai agresive, ca nisipul, materiale naturale (coji de nucă, de nucă de cocos, știulete de porumb mărunțit, piatră ponce) …

stiulete de porumb (material abraziv) sursa foto: andersonscob.com
stiulete de porumb (material abraziv)
sursa foto: andersonscob.com

… dar și bile mici de metal sau de plastic.

bile folosite la sablare sursa foto: directindustry.com
bile folosite la sablare
sursa foto: directindustry.com

Fiind material abraziv, granulația nisipului se exprimă tot prin numere, ca la hârtia abrazivă. Și la fel, numerele mici înseamnă granulație mare, grosieră, iar numerele mari granulație fină. Nisipul se găsește cu granulații între 30 și 220, dar pentru lemn se recomandă cel cu granulația cuprinsă între 30 și 80.

nisip sursa foto: sandblatingsupplies.eu
nisip
sursa foto: sandblatingsupplies.eu

Așa cum am spus, în urma sablării se obține lemn cu suprafața structurată, adică lemnul târziu este scos în evidență prin îndepărtarea lemnului timpuriu. Procedeul se aplică foarte mult pe lemnul de rășinoase și de stejar sau esențe asemănătoare. În funcție de granulația materialului folosit la sablare se obțin suprafețe structurate mai accentuat sau mai discret. În urma sablării apar o mulțime de fibre rupte prin care se poate elimina apă. Ca urmare, după sablare, lemnul trebuie șlefuit și finisat pentru a împiedica pierderea de apă.

sursa foto: sodasshukla.lv
sursa foto: sodasshukla.lv

Lemnul care se sablează este lemnul masiv. Există însă și artiști care sablează furnire sau scânduri de cherestea foarte înguste, îndepărtând total lemnul timpuriu. Rămâne o rețea de lemn târziu cu un desen foarte interesant.

Diabolo - Pascal Oudet sursa foto: sarahmyerscough.com
Diabolo – Pascal Oudet
sursa foto: sarahmyerscough.com

Sablarea este foarte mult folosită în industrie pentru a obține parchet antichizat sau alte obiecte din lemn care sugerează trecerea timpului. Urmată de o finisare de calitate, cu materiale care să ducă cu gândul la autentic, la natural, se pot obține produse din lemn care înnobilează și cresc valoarea caselor în care le găsim.

parchet finisat sursa foto: hicraftflooring.co.uk
parchet finisat
sursa foto: hicraftflooring.co.uk

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

8 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Am studiat in domeniul fabricarii mobilei si lucrez in acest domeniu de aproape 30 de ani…foarte utile si interesante articolele Dvs.

 • Foarte interesante articole,incetul cu incetul pot spune ca deja astept urmatorul sa vad despre ce noutati mai aflu!Citind aceste articole am observat ca ma intereseaza lumea fascinanta a prelucrarii lemnului ! ( Sotul fiind timplar ,de multe ori am fost linga el in atelier,dar nu realizasem pe moment ce frumoasa meserie e!)Mult succes in continuoare!

 • Buna ziua, imi puteti recomanda un aparat nu foarte scump si tipul de material folosit (granulatia) pentru sablarea scandurilor de gard din brad, peste care sa folosit un lac pentru lemn, insa cu timpul sa decojit partial; doresc sa-l sablez fara sa-l demontez, si apoi sa-l vopsesc la pistol.
  Multumesc

  • Buna ziua!
   Granulatia nisipului trebuie sa fie intre 0,2 si 0,8 mm si nu trebuie sa fie nisip pentru suprafete dure. Din pacate nu va pot recomanda o marca anume. Exista oferte pentru astfel de pistoale si dispozitivela preturi destul de accesibile (Yato, Troy, Guede, Mannsmann), dar nu stiu nimic despre calitatea lor.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter