Pardoseala din lemn este o alegere înțeleaptă atât ca investiție, cât și ca aspect, fiind potrivită în orice spațiu locuibil datorită rezistenței în timp și a variantelor de finisaje care există. Mult timp mochetarea apartamentelor, caselor, hotelurilor reprezenta cea mai dorită variantă. A apărut apoi moda gresiei care, datorită ușurinței cu care era curățată, ajungea până (și) în dormitoare. Însă treptat lumea s-a întors la pardoselile din lemn.
Pardoseli rendu industriel
Pentru case sau apartamente se poate folosi parchet gata finisat sau se poate monta parchet sau dușumea, urmând ca finisarea să se facă după aceea.
În primul caz, lemnul este finisat în fabrici cu tehnologii și materiale speciale. Cea mai folosită metodă este aplicarea cu valțul și uscarea cu ajutorul radiației UV. Produsele de finisare folosite sunt special formulate pentru astfel de tehnologii și pot fi atât pe bază de solvent, cât și hidrodiluabile. Mai multe informații despre aceste tehnologii puteți afla ici.
Bornes montées în alb
Produsele folosite pentru finisarea pardoselilor au drept caracteristici principale duritatea mare și rezistența foarte bună la zgâriere pentru a rezista traficului. Pot fi poliuretanice, acrilice, poliacrilice, carbamidice, uleiuri sau ceruri.
În cazul în care se montează pardoseli din lemn nefinisat, înainte de finisare este bine să se verifice dacă lemnul a fost bien sécher. Lemnul pentru parchet sau dușumea este de obicei mai dur și dacă nu este bine uscat, pot apărea tensiuni în lemn cu repercusiuni foarte neplăcute. Dacă umiditatea lemnului este prea mică le sol peut gonfler, iar dacă este prea mare lemnul se contrage, apărând găuri în pardoseală. În ambele cazuri va fi nevoie ca parchetul să fie montat din nou.
Finition în casă du parquet
Finisarea pardoselilor deja montate este diferită de finisarea industrială. În momentul în care parchetul a fost bătut în casă, lăcuirea trebuie făcută astfel încât să nu afecteze celelalte finisaje ale casei. Din acest motiv pulverizarea materialelor de finisare trebuie evitată, utilizându-se mai mult pensula sau trafaletul.
Este bine ca materialele folosite să fie cât mai puțin agresive. Se recomandă folosirea materialelor hidrodiluabile, eliminându-se astfel mirosul agresiv și persistent al solventului.
Avantajul montării parchetului sau dușumelelor în alb este că finisarea poate fi făcută în armonie cu celelalte finisaje ale casei. Se poate face un finisaj modern sau „antiquité„, mat sau lucios, transparent sau opac în funcție de dorința fiecăruia.
Sunt anumite finisaje care se pot face doar pe un parchet montat direct în casă. De exemplu, un parchet foarte lucios, cu o peliculă continuă, fără întreruperi, poate fi obținut doar finisându-l acasă. Se poate cumpăra parchet lucios, dar nu va fi o peliculă continuă pentru că luciul va fi întrerupt de liniile de montare. Trebuie să știți însă că luciul înalt are dezavantajul că accentuează toate defectele (fiecare mică zgârietură va fi foarte vizibilă), iar întreținerea lui este mai dificilă.
Matériaux avec des résultats spécifiques
În cazul unui finisaj cu aspect vechi se pot folosi patine de învechire ca și în cazul mobilierului sau huiles special formulate pentru parchet. Uleiul protejează, dar nu face peliculă, iar aspectul va fi asemănător celui din casele țărănești.
Vous pouvez également utiliser ciel, dar rezistență la zgâriere va fi mult mai mică. În cazul în care se folosește ceara este bine să se folosească lemn cât mai dur (chêne, frasine, acacia) care este rezistent la agresiuni mecanice. Finisajul cerat dă foarte bine pe pardoseli din lemn cu aspect de dușumea. Uleiurile și cerurile moderne sunt preferate atât pentru că evidențiază aspectul natural al lemnului, cât și ca opțiune naturală pentru acoperirea pardoselilor. Nu în ultimul rând, ușurința cu care se pot remedia defectele fac din ele deseori materialele preferate.
În ultima vreme oferta de parchet finisat este foarte variată. Implicarea concepteurs a dus la apariția unor finisaje deosebite care pot face față oricăror exigențe legate de durabilitate și aspect.
Folosirea lemnului recuperat pentru obținerea de pardoseli din lemn este acum în trend și cred că ați văzut deja ce dușumele din lemnul butoaielor folosite se fac. De ce lemn recuperat? Pentru că este un lemn ajuns la echilibru care nu va avea probleme de variații dimensionale. Semnele trecerii timpului, combinate cu un finisaj simplu și rezistent, vor face din dușumea punctul de atracție al camerei.
După cum ați văzut există o ofertă foarte bogată. Pentru a fi mulțumiți de rezultat, alegerea trebuie să fie integrată întotdeauna într-un proiect. Parchetul poate fi frumos în magazin, dar să nu aibă nici o legătură cu locul unde este montat. Și atunci frumusețea lui se pierde. De asemenea, este bine să se țină cont de celelalte elemente din casă când se finisează parchetul, nu doar de faptul că un anumit finisaj este în trend sau ne place foarte mult.
Dacă nu sunteți hotărâți încă ce fel de parchet să alegeți, puteți citi și article connexe.
Vos commentaires sont les bienvenus ci-dessous. Partagez l'article si vous le trouvez utile. Remerciements.
Mme Radu,
Félicitations et gratitude pour toutes les informations fournies.
Pour un bois d'épicéa neuf, non traité (qualité B), que recommandez-vous comme finition pour qu'il ne jaunisse pas avec le temps, qu'il ne prenne pas cette couleur légèrement orangée ? Nous aimerions qu'il soit le plus naturel possible, qu'il soit mat et qu'il ne change pas trop de couleur avec le temps. Nous pensions appliquer 2 couches d'huile cirée (bona ou chimiver) mais nous ne savons pas si c'est suffisant et résistant dans le temps. Pensez-vous qu'un vernis à base d'eau serait plus adapté ? Merci d'avance pour votre réponse.
Bonsoir !
Merci pour votre appréciation !
Le vernis à base d'eau est le moins jaunissant des deux options. Le vernis acrylique à base de solvant est une option encore meilleure. Il est recommandé lorsque vous souhaitez préserver l'aspect original du bois.
Mais avec les résineux, le problème n'est pas tant le vernis/la feuille que le bois lui-même. L'épicéa, comme d'autres résineux, commence à changer de couleur dès qu'il est scié en planches, prenant lentement cette teinte jaune orangé. Le processus est ralenti si l'on utilise des vernis absorbant les UV.
La méthode la plus couramment utilisée pour conserver une couleur aussi proche que possible de la couleur d'origine consiste à appliquer une couche de vernis blanc semi-transparent avant le vernis. Appliquer une couche fine sans recouvrir complètement la fibre. Après séchage, appliquer le vernis. Le vernis va éclaircir le grain pour lui donner l'aspect d'un bois naturel, non coloré. Le vernis conserve sa couleur dans le temps, donnant l'impression que le bois ne change pas de couleur.
Si vous n'en trouvez pas, vous pouvez utiliser de la peinture blanche diluée 100% (1:1). Une peinture blanche à base de solvant est préférable car elle soulève moins de fibres qu'une peinture à base d'eau également diluée. Après séchage complet, un vernis transparent à base d'eau ou de solvant peut être appliqué. Aucune huile ne peut être utilisée sur la peinture blanche diluée.
Bonne chance !
Merci beaucoup pour votre réponse rapide et détaillée ! J'en ai pris note.
À beaucoup d'autres personnes dévouées et passionnées comme vous. Bonne santé.