Sunt mai multe tipuri de produse A+B care se folosesc în prelucrarea lemnului pentru a obține diferite obiecte: lacuri, adezivi, chituri. Sunt produse în două componente care reacționează când sunt amestecate formând un al treilea produs, diferit ca proprietăți de primele două. În cazul produselor de finisare, reacția dintre componentele A și B duce la formarea peliculei pe lemn. Cele două componente trebuie amestecată într-o anumită proporție, indicată de producător, pentru ca pelicula rezultată să ajungă la parametri doriți. Ce se întâmplă dacă, din greșeală, cantitatea de întăritor adăugată este mai mare, aflați în cele ce urmează.
Cum reacționează componentele A și B
Fiind o reacție chimică, proporția dintre cele două părți este bine studiată și determinată pentru a se ajunge la o peliculă bine uscată și rezistentă. Proporția trebuie aleasă astfel încât cele două componente să reacționeze între ele consumându-se practic una pe cealaltă. Când sunt amestecate, moleculele reacționează legându-se unele de altele și formează un nou produs, un polimer, cu proprietăți superficiale foarte bune. Acest nou produs este pelicula formată.
Ce se întâmplă dacă nu se respectă raportul dintre cele două componente? O cantitate din una dintre părți nu va reacționa, va rămâne liberă, ceea ce va influența proprietățile peliculei rezultate. Dacă diferențele sunt mici – de exemplu, 52-55% în loc de 50% – urmările sunt practic insesizabile. Producătorii își asigură o marjă de siguranță deoarece produsele sunt folosite în condiții de fabrică, nu în laboratoare cu sisteme de măsurare cu precizie ridicată. Problemele apar însă când diferențele cresc.
Ce se întâmplă când se greșesc proporțiile
Dacă în amestec este un procent prea mare de întăritor (catalizator), pelicula poate deveni casantă. Care este explicația? Catalizatorul, în contact cu apa, se întărește instantaneu, formând o substanță solidă casantă. Cum nu este neutralizată de reacția cu cealaltă componentă, cantitatea în exces rămâne liberă în peliculă și vine în contact cu umiditatea din atmosferă, devenind casantă. Cantitatea care nu a reacționat este răspândită aleator, astfel că punctele casante apar în diferite locuri, compromițând întreaga peliculă.
Dacă dimpotrivă, lacul este în exces, partea care nu a reacționat rămâne moale si va transfera aceasta proprietate peliculei în care este prinsă. Pelicula capătă un aspect buretos, este moale, fără rezistențe mecanice și chimice, adică tocmai fără acele proprietăți pentru care este ales un lac cu catalizator, ca cel poliuretanic, de exemplu.
Ce se întâmplă dacă nu se adaugă deloc catalizator (componenta B)? Rămâne moale și lipicios. Dacă se aplică deasupra catalizatorul, toată pelicula va crăpa. Stratul aplicat trebuie îndepărtat total și reluat procesul cu amestecul făcut corect. Îndepărtarea se face cu diluant sau cu un decapant potrivit.
Există și produse care, chiar dacă nu se adaugă catalizator, ele tot se întăresc. De obicei acestea au procentul de catalizare mic, de 10-20%. În acest caz catalizatorul este adăugat pentru a crește anumite proprietăți ale peliculei (rezistența mecanică, chimică) și/sau a-i reduce timpul de uscare. Uscarea va avea loc chiar dacă nu se adaugă întăritor, dar va dura mai mult timp până când pelicula va fi suficient de uscată pentru ca obiectul să poată fi folosit.
Pentru a evita astfel de probleme, recomandarea este să citiți cu atenție instrucțiunile din fișele tehnice (în cazul produselor industriale) sau cele de pe etichetă înainte de a începe lucrul cu ele. Raportul de amestecare este întotdeauna trecut pe ambalajul produsului principal (grund, lac, izolator).
J'espère que ces informations vous seront utiles. Comme toujours, les ajouts sont les bienvenus. Et si vous avez des questions ou des interrogations, n'hésitez pas à les laisser ci-dessous dans l'espace prévu à cet effet. Je ne manquerai pas de vous répondre.
Bonjour, j'ai une question - si je ne mets pas un bon pourcentage de durcisseur, je veux dire moins, est-ce que le lac va se dessécher avec le temps ? et combien ? merci
Bonjour.
Les deux composants réagiront plus lentement et la réticulation sera réduite, ce qui donnera un film plus souple. Le temps de durcissement dépend du type de vernis et de la quantité de durcisseur appliquée. Le pourcentage de durcisseur dépend également de la souplesse du film.
Si aucun durcisseur n'est appliqué, le film reste collant.
Tous nos vœux de réussite !
Merci pour la leçon que vous nous donnez cette fois aussi !!!
Merci également de votre appréciation et de nous suivre.
Bonsoir. Si le film est mou, peut-on appliquer un revêtement approprié dessus ? Qu'est-ce qui peut se passer ? (Par exemple, sur le bois brut, j'ai appliqué un apprêt et une couche de vernis... sans durcisseur. La couche est collante - 5 jours après l'application. Si j'applique une nouvelle couche de vernis - sadolin terrasse - puis-je me débarrasser de la couche collante en utilisant un diluant ?) merci !
Bonsoir !
Malheureusement, ce n'est pas possible ! Si vous appliquez une autre couche de vernis avec durcisseur sur celle qui n'en a pas, il est fort probable qu'elle se fissurera. La laque sans durcisseur doit être enlevée avec du diluant. Si elle est molle, essayez d'abord de l'enlever avec une raclette. Essuyez ensuite la surface avec un chiffon imbibé de diluant et vérifiez que la surface n'est plus molle et collante. Poncez ensuite légèrement et appliquez la laque avec le durcisseur.
Bonne chance !
Quel est le pourcentage de durcisseur à mettre dans le lac ?
Bonjour !
Cela dépend du vernis et il peut y avoir plusieurs pourcentages de mélange. C'est pourquoi l'étiquette du produit ou la fiche technique mentionne le durcisseur et le pourcentage qui peut être ajouté. Par exemple, les vernis à base d'eau sont généralement catalysés 5-10%, les vernis acryliques à base de solvant, 10-25%, les vernis polyuréthanes, 50-100%.
Une variation allant jusqu'à 3% n'influence pas beaucoup le séchage, mais des différences importantes peuvent rendre le lac trop mou (pas assez de durcisseur) ou cassant (trop de durcisseur).
Tous nos vœux de réussite !
Bonjour ! Merci pour vos conseils .... qui m'ont beaucoup aidé.
Merci à nous aussi ! Nous sommes heureux de pouvoir vous aider.