Finisare DIY Tehnici de Finisare

Prea mult întăritor în lac. Ce se poate intampla?

Am să transform din nou o discuție avută cu un colaborator, într-un articol. Discuția era legată de consecințele faptului că nu a fost respectat raportul de amestecare în cazul lacului poliuretanic folosit la finisarea mobilei. Cum principiul este același la mai toate produsele de tipul A+B, fie că sunt produse industriale sau pentru bricolaj, cred că prezentarea consecințelor este utilă tuturor.

Principiul A+B este folosit pentru mai multe produse pentru lemn (și nu numai): lacuri, adezivi, chituri. Practic, este vorba despre 2 componente care, în momenutul amestecării, reacționează formând un al treilea produs, total diferit ca proprietăți de primele doua. În cazul produselor poliuretanice amintite, reacția dintre componentele A și B duce la formarea peliculei de lac.

produsele de tipul A+B
sursa foto: casapratica.net

Fiind o reacție chimică, raportul dintre cele 2 părți este bine studiat și determinat, astfel încât, atunci când sunt amestecate, să reacționeze, moleculele legându-se unele de altele și tranformându-se într-un polimer cu proprietăți superficiale foarte bune – pelicula de lac.

Dar ce se întâmplă dacă nu se respectă raportul? Una dintre părți va rămâne liberă, nereacționată iar acest lucru poate influența proprietățile peliculei rezultate. La fel se întâmplă și în cazul adezivului sau al chitului.

Acum, nu credeți că dacă adăugați 52-55% în loc de 50% va fi o mare tragedie. Cum știu că produsele lor nu sunt folosite în farmacie, toți producătorii își asigură o marjă de siguranță, astfel încât, dacă nu există aparatură de masurat performantă, produsele să poată fi totuși folosite. Problemele devin sesizabile peste 15-20%.

Și ce se poate întâmplă în cazul lacului? Dacă în amestec este un procent prea mare de întăritor, pelicula poate deveni casantă. Acesta, în contact cu apa, se întărește instantaneu, formând o substanță solidă casantă. Întăritorul în exces, rămas nereacționat, poate veni în contact cu umiditatea din aer. Astfel, cum catalizatorul râmas este înglobat în pelicula de lac, aceasta poate deveni și ea casantă.

produsele de tipul A+B
sursa foto: onallcylinders.com

Dacă dimpotrivă, lacul este în exces, partea care nu a reacționat rămâne moale si va transfera aceasta proprietate peliculei de lac în care este prinsă. Pelicula capătă un aspect buretos, este moale, fără rezistențe mecanice și chimice, adică tocmai fără acele proprietăți pentru care este ales un lac poliuretanic.

Ce se întâmplă cu lacul poliuretanic dacă nu se adaugă deloc catalizatorul (componenta B)? Va rămâne moale și lipicios. Dacă se aplică deasupra catalizatorul, toată pelicula va crăpa. Nu puteți decât să îndepărtați stratul de lac cu diluant și să reluați operația de la început, făcând amestecul corect. Există însă și lacuri care, chiar dacă nu se adaugă catalizator, ele tot se întăresc. Sunt produsele unde procentul de catalizare este mic, 10-20% și unde catalizatorul se adaugă pentru a crește anumite proprietăți ale peliculei (rezistența mecanică, chimică) și să-i micșoreze timpul de uscare. Produsele se vor usca chiar dacă nu se adaugă întăritorul, dar într-un timp mai lung.

Înainte de a folosi produsele de tipul A+B citiți cu atenție instrucțiunile din fișele tehnice, în cazul produselor industriale, sau de pe ambalaj, în cazul produselor DIY și mai ales, respectați-le. Ele nu sunt trecute acolo fără motiv.

10 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • buna ziua,am o intrebare….daca nu am pus intaritor in procent bun,adica mai putin,lacul se va usca totusi in timp?si cam cat?va multumesc

  • Buna ziua.
   Cele 2 componente vor reactiona mai incet si reticularea va fi mai redusa, ceea ce va duce la o pelicula mai moale. Timpul de intarire depinde de tipul lacului si de cat intaritor a fost pus. De procentul de intaritor depinde si cat de moale va fi pelicula.
   Daca nu se pune deloc intaritor pelicula ramane lipicioasa.
   Toate cele bune!

 • Buna seara. In cazul in care pelicula este moale, se poate aplica peste ea un strat corespunzator? Ce se poate intampla? (De ex. Peste lemnul crud am aplicat grund si un strat de lac…fara întăritor. Stratul este lipicios – dupa 5 zile de la aplicare. Dacă aplic un strat nou de lac – sadolin terrace – pot scapa de eliminarea stratului lipicios prin utilizarea diluantului?) multumesc!

  • Buna seara!
   Din pacate, nu se poate! Daca aplicati un alt strat de lac cu intaritor peste cel fara, mai mult ca sigur va crapa. Lacul fara intaritor trebuie indepartat cu diluat. Daca este moale incercati sa-l indepartati intai cu o racleta, un spaclu. Dupa aceea stergeti suprafata cu o carpa cu diluant si verificati sa nu mai fie acea suprafata moale si lipicioasa. Dupa aceea slefuiti usor si aplicati lacul cu intaritor.
   Succes!

  • Buna ziua!
   Depinde de lac si pot fi mai multe procente de amestec. De aceea pe eticheta produsului sau pe fisa lui tehnica este mentionat intaritorul si procentul in care poate fi adaugat. De exemplu, lacurile pe baza de apa sunt catalizate, in general, 5-10%, lacuri acrilice pe baza de solvent, 10-25%, lacurile poliuretanice, 50-100%.
   O variatie de pana la 3% nu influenteaza foarte mult uscarea, dar diferentele mari pot face ca lacul sa fie prea moale (prea putin intaritor) sau casant (prea mult intaritor).
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter