Din cate am văzut de când am început să scriu si despre finisarea mobilei, sunt foarte mulți care apreciază mobila veche. Sunt și mulți care, dacă nu au mobilă veche, preferă să cumpere mobila care este făcută de la început să semene cu cea veche, să aibă acel aspect și urmele trecerii timpului. Și totuși, nu toate efectele acestei treceri a timpului asupra mobilei ne plac, sau cel puțin, nu tuturor. Uneori semnele apar mult prea repede și asta chiar că nu poate să ne placă. Dar, de ce se întâmplă acest lucru, ce factori determină schimbarea aspectului inițial?
Ca orice lucru pe pământul acesta și mobila îmbătrânește. Îmbătrânește lemnul, lacul, adezivul, etc. Uneori procesul este mai rapid, alteori mai lent, în funcție de tipul lemnului și de calitatea materialelor folosite. Cei care determină îmbătrânirea sunt factorii de mediu: temperatura, umiditatea, radiația solara, etc. Îmbătrânirea mobilei este dată de rezistența lemnului și a materialelor de finisare la acești factori.
Cum bine știm, lemnul își schimbă culoarea în timp. O bucată de lemn lăsată afară, în soare, bătut de ploi și vânturi, în câteva luni își schimbă culoarea spre gri. Dacă însă este protejată cu lac, decolorarea este încetinită. La fel se intamplă si cu lemnul din interior. Chiar dacă nu este la fel de agresivă ca afară, radiația solară care pătrunde prin fereastră poate schimba culoarea lemnului.
Chiar și lumina artificială poate face asta. În timp, lemnul deschis la culoare se va închide (pin, molid), iar cel închis la culoare se va decolora (nuc). Sunt și specii de lemn care sunt mai sensibile și a căror culoare începe să se schimbe chiar din momentul tăierii. Cel mai bun exemplu în acest caz este cerise.
Pentru a evita schimbarea rapidă a culorii și a amâna cât mai mult îmbătrânirea naturală, se pot folosi divers matériaux de finition. La simple utilisation d'une première couche de baiț va face ca lemnul să nu-și mai schimbe atât de mult culoarea. O mobilă natur își va schimba culoarea mai repede decât una colorată, chiar dacă culoarea este deschisă. De asemenea, se pot folosi lacuri care sunt făcute special pentru a proteja, care au în compoziție filtre UV. Un lac rezistent la îngălbenire este cel acrilic pe solvent. El protejează și lemnul decolorat chimic. Protecția este cu atât mai bună cu cât se folosește întreg sistemul (grund și lac), nu numai stratul final de lac.
Și lacurile contribuie la îmbătrânirea mobilei. În general, lacurile îngălbenesc în timp, ceea ce dă acel aspect de vechi. Gradul de îngălbenire al lacurilor depinde de natura lor. De exemplu, lacul nitrocelulozic este unul dintre lacurile care îngălbenește destul de repede și destul de vizibil. Rășina conținută în lac provine de la celuloză, component al lemnului, deci și ea supusă schimbărilor de culoare. Ingălbenirea lacului nitro poate fi diminuată puțin prin folosirea de produse cu filtre UV, dar lacurile tot vor îngălbeni. La fel se întâmplă si cu vopsele alchidice, cele pe bază de ulei. Și ele îngălbenesc în timp indiferent cât de tratate ar fi.
Un alt tip de lac care îngălbenește în timp este lacul poliuretanic. Aici, un rol hotărâtor îl are catalizatorul, care este foarte sensibil la îngălbenire. Foarte importantă este alegerea materialelor mai ales atunci când mobila produsă este albă. În acest caz trebuie să vă asigurați că folosiți produse cu rezistența crescută la îngălbenire. Altfel, mobila va îngălbeni destul de repede (mai puțin de 1 an), iar procesul va fi accelerat de temperatura ridicată sau de factori agresivi (abur, materiale abrazive, etc).
Modul cum sunt alese materialele și cum se face finisarea mobilei sunt foarte importante și pentru cum va arăta mobila în timp, nu numai atunci când o cumpărați. Unele produse sunt mai rezistente și mai bune, iar folosirea lor va face ca mobila voastră să rămână neschimbată o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru vine însă cu costuri mai mari și deci, un preț mai mare pe care trebuie să-l dați pe mobilă. Dar, vă asigur, merită!
Quels beaux articles !!! Je vous ai trouvé au bon moment car j'essaie de trouver plus d'informations sur le bois d'épicéa et les meubles qui en sont faits, j'ai vraiment envie de quelques pièces de ce bois car il est léger et particulièrement beau. Je voudrais donc savoir, un bois d'épicéa donné uniquement avec de la cire, comment se comporte-t-il dans le temps ? Et comme j'aime l'aspect patiné, je demanderai au fabricant de finir les meubles brossés. Que signifie concrètement ce procédé ?
Je vous suis avec beaucoup de curiosité et encore !
Merci beaucoup !
Merci pour votre appréciation !
Les meubles cirés sont très beaux, mais ils sont peu durables et plus difficiles à entretenir. Ils se rayent facilement, se tachent et, si les meubles sont cirés à l'intérieur, ils peuvent tacher les murs. Ils doivent être soigneusement essuyés et polis et, de temps en temps, ré-étanchéifiés.
Je n'ai pas vraiment rencontré le terme "brossé" sur du bois, j'essaie donc de comprendre ce que vous voulez dire. S'il s'agit de structurer le support en bois, il faut faire appel à quelqu'un qui sait faire cela. Si vous pouviez m'envoyer un lien pour voir ce que vous appelez un meuble brossé, il me serait plus facile de décrire le processus.
Tous nos vœux de réussite !
Bonjour !
Exactement ce que vous disiez, le terme se réfère à la structuration en enlevant le grain tendre du bois.
Le mobilier auquel je fais référence provient de
http://mariaproduction.ro/fini/categorie-produs/finisaje-brosate/
Je dois avouer que je n'avais jamais rencontré ce terme auparavant. Dans le domaine de l'agriculture, on parle de structuration. Dans l'industrie, on procède par sablage, c'est-à-dire par pulvérisation de sable fin. J'ai vu que de petites cabines de sablage pour les petites pièces de bois sont apparues dans notre pays. Pour les petits projets, vous pouvez utiliser des brosses métalliques manuelles ou rotatives montées sur une perceuse. Pour plus d'informations ici. Il est beaucoup plus facile à appliquer sur les bois plus tendres, tels que les résineux. Sur le chêne, vous pouvez appliquer au préalable une solution à base de métal (lave-vaisselle) mis dans du vinaigre et laissé pendant 2-3 jours. Appliquer la solution à l'aide d'un pinceau, laisser agir pendant 2-3 heures (même jusqu'au 2ème jour), puis enlever le début du bois à l'aide d'une brosse métallique.
J'ai des meubles de cuisine, des portes et des lames de parquet en bois de sapin qui, avec le temps, sont devenus orange et je n'aime pas cela. Que puis-je faire pour lui redonner sa couleur naturelle ?
Malheureusement, il n'y a pas beaucoup de solutions. Sous l'effet de la lumière naturelle, le bois et le lac ont vieilli et changé de couleur. Il faut enlever complètement le vernis, poncer le bois et le vernir à nouveau.
Tous nos vœux de réussite !