Primesc tot felul de întrebări legate de refacerea finisajului vechilor piese de mobilier. Sunt persoane care își doresc transformarea pieselor mai vechi și punerea lemnului în valoare. După îndepărtarea stratului de lac sau vopsea prin diverse metode (decapant, diluant, șlefuire, sablare), lemnul poate rămâne încă acoperit cu urme de vopsea, colorat sau cu porii marcați pentru că baițul a intrat adânc în lemn. În acest caz cum se poate face décoloration lemnului în așa fel încât să poată fi refinisat ca și când lemnul nu a avut nimic deasupra?
Un produs foarte la-ndemână este înălbitorul pentru rufe, adică produsele care conțin hipoclorit de sodiu între 1 și 5%. Dacă are și ceva sodă caustică (0,1-1%) este și mai bine. Produsul se aplică cu pensula sau cu cârpa pe suprafața lemnului curățat de lac și se lasă să se usuce. Se repetă operația de 2-3 ori pentru un rezultat cât mai bun. Efectul de albire este amplificat de soare. Dacă lăsați lemnul să se usuce la soare acțiunea hipocloritului va fi și mai eficientă. După uscare lemnul nu se spală cu apa ci se periază pentru îndepărtarea sărurile rămase prin periere.
Înălbitorul atacă coloranții dar nu atacă vopselele sau soluțiile de colorare pe bază de pigmenți. Altfel spus, dacă lemnul a fost colorat cu baiț, folosind înălbitor el poate fi decolorat. Dacă însă a fost dat cu vopsea sau au fost folosite baițuri speciale pe bază de pigmenți, acestea nu pot fi îndepărtate.
Este bine de știut că hipocloritul nu atacă culoarea naturală a lemnului așa că, dacă vreți să păstrați culoarea naturala a lemnului, îl puteți folosi fără grijă.
Un alt produs care poate fi folosit pentru îndepărtarea unor pete rămase este acide oxalique. Este foarte bun împotriva petelor de apă de pe lemn sau a celor de rugină, a urmelor lăsate de cuiele vechi sau de la feronerie. Pentru a nu fi deteriorată, când se tratează lemnul cu acid oxalic feroneria trebuie scoasă. Acidul oxalic se găsește sub formă de cristale și se transformă în soluție prin dizolvare în apă caldă. Ca și în cazul înălbitorului, se aplică soluția și se lasă să se usuce, după care sărurile sunt îndepărtate prin periere.
Tot cu ajutorul acidului oxalic poate fi îndepărtată și culoarea gri rezultată din oxidarea naturala a lemnului sub acțiunea soarelui.
Dacă lemnul prezintă și urme de mucegai albastru el poate fi tratat cu perhydrol (soluție de apă oxigenată 35%). Trebuie avut în vedere că perhidrolul atacă și culoarea naturala a lemnului decolorându-l. Soluția se aplică pe toată suprafața și se lasă până a doua zi. Nu este nevoie să se spele lemnul după aceea pentru că apa oxigenată nu lasă reziduuri.
Pentru îndepărtarea culorii naturale a lemnului se poate folosi un amestec de soda caustică și perhidrol 2:1. Este amestecul clasic de albire a lemnului, prezentarea fiind sub formă de soluție A și solutie B, cu instrucțiuni de amestecare și folosire.
Dacă este nevoie de ceva și mai agresiv pentru decolorarea lemnului se poate folosi perhidrol și amoniac, solutie 35%. Soluțiile nu se amestecă ci se aplică una peste cealaltă. Întâi se aplică apa oxigenată, în exces, după care se aplică amoniacul. După 2 ore se spală cu apă multă și se lasă să se usuce. Atenție, lemnul albit se finisează cu produse poliuretanice pentru că întăritorul îngălbenește. În astfel de cazuri este recomandat finition acrylique.
Toate aceste procedee sunt destul de agresive. De aceea trebuie să purtați mănuși, mască, ochelari de protecție și echipament corespunzător atunci când folosiți materialele. Cumpărați materialele de la magazine specializate și urmați întocmai instrucțiunile de folosire și cele de protecție.
"Appliquer d'abord du peroxyde d'hydrogène, en excès, puis de l'ammoniaque"... qu'est-ce qu'il y a à faire là !!! Je suppose qu'on ne peut pas faire ça dans la maison, seulement quelqu'un qui a la chance d'avoir une cour, un espace extérieur....
Peut-on le faire si le meuble est en aggloméré avec placage de bois ? Je suppose que non...
C'est possible ! Le placage est suffisamment épais pour résister à la tension et la colle est forte.
Où puis-je trouver de l'acide oxalique ?
Il s'agit d'un produit qui est également utilisé dans les stucs. On le trouve dans les magasins de ce type ou dans les magasins où l'on trouve des produits chimiques (comme le Tehnometal d'autrefois). Cherchez sur le net, c'est le plus simple.
Dans quelle proportion faut-il mettre de l'acide oxalique dans l'eau pour éliminer les taches oxydées (grises) du bois ? Valable aussi pour les tanins (taches verdâtres) ? merci,
Bonsoir,
Le mélange de blanchiment est composé de 2 cuillères à soupe d'acide oxalique (50-60 g) pour 250 ml d'eau. Il doit également s'attaquer aux tanins. Vous pouvez l'appliquer plusieurs fois pour un meilleur effet.
Tous nos vœux de réussite !
Merci beaucoup 🙂 .
Après des mois de recherche et d'essais avec de l'acide oxalique, du peroxyde d'hydrogène et d'autres produits, j'ai finalement trouvé un produit disponible en Roumanie qui fonctionne sur le bois gratté, il s'agit d'un produit appelé : Net-Trol de la société Owatrol.
Il coûte 50-60 RON mais c'est le seul qui a fonctionné sur des parquets en chêne massif. Il ne sent pas, il ne laisse pas de traces, vous êtes surpris par les résultats et c'est pourquoi j'ai voulu partager le résultat ici. Et si l'on veut que le sol soit parfait, d'une couleur qui fasse ressortir le bois naturel, il faut utiliser un apprêt d'une autre entreprise célèbre : Bona. Ensuite, il faut utiliser un vernis de la même marque et c'est la seule façon d'obtenir un parquet magnifique, comme neuf.
Cela coûte un peu d'argent, mais au bout du compte, on est heureux.
Je suis à la recherche d'une solution d'ouverture de couleur également pour un vieux parquet en chêne massif. Pouvez-vous me dire si votre parquet était en chêne massif doré ?