Bricolaj Tehnici de Finisare

Albirea și decolorarea lemnului după îndepărtarea vechiului finisaj

Primesc tot felul de întrebări legate de refacerea finisajului vechilor piese de mobilier. Sunt persoane care își doresc transformarea pieselor mai vechi și punerea lemnului în valoare. După îndepărtarea stratului de lac sau vopsea prin diverse metode (decapant, diluant, șlefuire, sablare), lemnul poate rămâne încă acoperit cu urme de vopsea, colorat sau cu porii marcați pentru că baițul a intrat adânc în lemn. În acest caz cum se poate face decolorarea lemnului în așa fel încât să poată fi refinisat ca și când lemnul nu a avut nimic deasupra?

Un produs foarte la-ndemână este înălbitorul pentru rufe, adică produsele care conțin hipoclorit de sodiu între 1 și 5%. Dacă are și ceva sodă caustică (0,1-1%) este și mai bine. Produsul se aplică cu pensula sau cu cârpa pe suprafața lemnului curățat de lac și se lasă să se usuce. Se repetă operația de 2-3 ori pentru un rezultat cât mai bun. Efectul de albire este amplificat de soare. Dacă lăsați lemnul să se usuce la soare acțiunea hipocloritului va fi și mai eficientă. După uscare lemnul nu se spală cu apa ci se periază pentru îndepărtarea sărurile rămase prin periere.

decolorarea lemnului
sursa foto: themesforbabyroom.blogspot.com

Înălbitorul atacă coloranții dar nu atacă vopselele sau soluțiile de colorare pe bază de pigmenți. Altfel spus, dacă lemnul a fost colorat cu baiț, folosind înălbitor el poate fi decolorat. Dacă însă a fost dat cu vopsea sau au fost folosite baițuri speciale pe bază de pigmenți, acestea nu pot fi îndepărtate.

Este bine de știut că hipocloritul nu atacă culoarea naturală a lemnului așa că, dacă vreți să păstrați culoarea naturala a lemnului, îl puteți folosi fără grijă.

Un alt produs care poate fi folosit pentru îndepărtarea unor pete rămase este acidul oxalic. Este foarte bun împotriva petelor de apă de pe lemn sau a celor de rugină, a urmelor lăsate de cuiele vechi sau de la feronerie. Pentru a nu fi deteriorată, când se tratează lemnul cu acid oxalic feroneria trebuie scoasă. Acidul oxalic se găsește sub formă de cristale și se transformă în soluție prin dizolvare în apă caldă. Ca și în cazul înălbitorului, se aplică soluția și se lasă să se usuce, după care sărurile sunt îndepărtate prin periere.

decolorarea lemnului
sursa foto: peteshardwoodfloors.com

Tot cu ajutorul acidului oxalic poate fi îndepărtată și culoarea gri rezultată din  oxidarea naturala a lemnului sub acțiunea soarelui.

decolorarea lemnului
sursa foto: finescalers.com

Dacă lemnul prezintă și urme de mucegai albastru el poate fi tratat cu perhidrol (soluție de apă oxigenată 35%). Trebuie avut în vedere că perhidrolul atacă și culoarea naturala a lemnului decolorându-l. Soluția se aplică pe toată suprafața și se lasă până a doua zi. Nu este nevoie să se spele lemnul după aceea pentru că apa oxigenată nu lasă reziduuri.

decolorarea lemnului
sursa foto: woodworkingtalk.com

Pentru îndepărtarea culorii naturale a lemnului se poate folosi un amestec de soda caustică și perhidrol 2:1. Este amestecul clasic de albire a lemnului, prezentarea fiind sub formă de soluție A și solutie B, cu instrucțiuni de amestecare și folosire.

decolorarea lemnului
sursa foto: dalyswoodfinishes.com

Dacă este nevoie de ceva și mai agresiv pentru decolorarea lemnului se poate folosi perhidrol și amoniac, solutie 35%. Soluțiile nu se amestecă ci se aplică una peste cealaltă. Întâi se aplică apa oxigenată, în exces, după care se aplică amoniacul. După 2 ore se spală cu apă multă și se lasă să se usuce. Atenție, lemnul albit se finisează cu produse poliuretanice pentru că întăritorul îngălbenește. În astfel de cazuri este recomandat finisajul acrilic.

Toate aceste procedee sunt destul de agresive. De aceea trebuie să purtați mănuși, mască, ochelari de protecție și echipament corespunzător atunci când folosiți materialele. Cumpărați materialele de la magazine specializate și urmați întocmai instrucțiunile de folosire și cele de protecție.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

10 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • ” Întâi se aplică apa oxigenată, în exces, după care se aplică amoniacul.”… ce trebuie sa fie acolo!!! banuiesc ca asa ceva nu se poate face in casa, doar cineva care e norocos sa aiba o curte, un spatiu in aer liber…

  • Este un produs care se foloseste si in stuparit. Poate fi gasit la astfel de magazine sau in magazine in care se gasesc chimicale (de tipul Tehnometal de pe vremuri). Cautati pe net, e cel mai simplu.

   • In ce proportie se pune in apa acidul oxalic pentru a inlatura petele oxidate (gri) ale lemnului? Valabil si pentru tanini (pete verzulii)? multumesc,

 • Dupa luni de cautari si incercari cu acid oxalic, apa oxigenata si altele am gasit in sfarsit un produc disponibil si in Romania care are efect pe lemnul raschetat, e un produs denumit: Net-Trol al companiei Owatrol.

  Costa 50-60 RON dar e singurul care a avut efect pe parchet de lemn masiv de stejar. Nu miroase, nu lasa urme, ramai uimit de rezultate si asta e motivul pt care am vrut sa impartasesc aici rezultatul. Iar daca vrei ca parchetul sa iasa perfect, o culoare care sa scoata lemnul natural in evidenta trebuie sa dai cu grund de la alta firma renumita: Bona. Apoi cu lac tot de la ei si doar asa ai un parchet ca nou, foarte frumos.

  Costa ceva dar la final esti multumit.

  • Eu caut o solutie de deschidere a culorii tot pentru un parchet vechi din lemn masiv de stejar. Imi poti spune, te rog, daca parchetul tau era din stejar masiv auriu?

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian