Finition bricolage

Options naturelles pour le revêtement des sols en bois

A fost o perioadă când înlocuitorii produselor naturale – materiale plastice obținute în urma unor procese chimice – erau apreciate și considerate produsele viitorului. În ultimul timp, însă, oamenii au devenit mult mai atenți la ceea ce consumă și folosesc, înțelegând că pentru sănătatea lor, dar și a planetei, o alegere înțeleaptă este întoarcerea la produse naturale. Trendul este din ce în ce mai prezent și în țara noastră, pornind de la mâncare, până la produse folosite pentru renovarea sau finisarea și întreținerea mobilei și lemnului. Ceea ce îmi propun în acest articol este să vă arat că și pentru acoperirea pardoselilor din lemn există variante naturale.

Cerurile și uleiurile naturale, căci despre ele este vorba, au fost folosite și în trecut pentru protecția parchetului și a dușumelelor. A urmat o perioadă în care s-a renunțat la varianta naturală în favoarea soluțiilor moderne, cu rezistență mai mare în timp și un luciu mai evident. Acum sunt tot mai mulți cei care revin la folosirea lor, atât pentru aspectul mult mai natural al pardoselilor finisate cu astfel de produse cât, mai ales, pentru faptul că sunt sănătoase pentru mediu și organism.

En principe, le traitement du bois se fait à l'aide de mélanges de uleiuri naturale sau amestecuri de uleiuri și ceruri naturale. Ceara simplă este folosită numai ca ultim strat, după aplicarea uleiului. Principalele uleiuri folosite sunt cele de in și de tung. De multe ori, în formularea produselor, este folosit amestecul dintre ele. Există și alte tipuri de uleiuri naturale – uleiul de soia, de lemn, de floarea soarelui, de cânepă, de nuc –  dar sunt mai puțin folosite în compoziția uleiurilor pentru tratarea pardoselilor.

Uneori, în compoziția uleiului se adaugă ceruri, pentru a crește rezistența mecanică. De exemplu, adăugarea de ceară de Carnauba face ca uleiul să fie mult mai rezistent la zgâriere și abraziune. Și adaosul de ceară de albine duce la obținerea unui ulei mai rezistent comparativ cu cel fără ceară.

O caracteristică foarte apreciată la aceste uleiuri este capacitatea lor de a pune în valoare și a accentua frumusețea naturală a lemnului. O dată aplicate, ele nu rămân la suprafață pentru a forma peliculă, ci pătrund adânc în lemn, legându-se de el. Lemnul devine mai dur și mai rezistent la umiditate și în același timp este lipsit de pelicula care ia din frumusețea fibrei și alterează culoarea. Pentru cei care apreciază aspectul lemnului natural acesta este un mare avantaj. Mai ales că, odată cu trecerea timpului, va dezvolta o „patină” proprie care îi va crește valoarea.

S-ar putea crede că tocmai faptul că pătrunde în lemn fără a forma pelicula protectoare este un dezavantaj. Am să subliniez că, spre deosebire de uleiurile folosite în trecut, cele moderne fac lemnul mult mai rezistent la uzură, iar lipsa peliculei face ca zgârieturile să nu mai fie atât de vizibile și evidente. Chiar dacă apar, de la încălțăminte sau animale de companie, ele se pierd în desenul natural al lemnului.

Remedierea unui astfel de defect poate fi făcută cu ușurință și numai pe locul unde a apărut, fără să fie necesară o intervenție pe toată suprafața finisată. Chiar dacă intervenția este locală, aceasta nu va fi vizibilă.

Peinture naturelle

Un alt avantaj al folosirii uleiurilor naturale este că lasă lemnul să facă schimb de umiditate cu mediul înconjurător. Este un proces natural determinat de diferența de umiditate dintre lemn și mediu si care-l face să aibă mișcări de contragere și dilatare. Lipsa peliculei face ca lemnul să se miște liber, fără urmări asupra aspectului.

Finisarea cu ulei este una fără luciu vizibil. Lumina nu este reflectată de peliculă ci mai mult absorbită, dând o senzație de căldură. Pentru a obține un luciu mătăsos se poate aplica, peste lemnul tratat cu ulei, un strat de ceară. Aplicarea se face cu cârpa, după care, tot cu cârpa, se lustruiește. Se va obține un luciu mătăsos, foarte plăcut și natural. Este posibilă și obținerea unui luciu mai înalt. În acest caz stratul de ceară este mai gros, iar lustruirea se face mai energic. Nu se recomandă însă astfel de finisări pentru că stratul gros de ceara face pardoseala mult mai puțin rezistentă la pătări (se poate păta ușor cu apă) și la zgâriere.

Folosirea uleiurilor și cerurilor necesită o reîmprospătare a finisajului la intervale de timp mai mici decât o acoperire clasică cu peliculă, dar operațiunea este mult mai simplă. Trebuie avut în vedere și că pardoseala astfel finisată are rezistență scăzută la solvenți, alcool sau produse de curățare abrazive.

produits naturels Naturalpaint

Folosirea materialelor naturale pentru finisarea pardoselilor nu afectează sănătatea casei și a membrilor ei. M-am bucurat să văd ca sunt și la noi firme care distribuie astfel de produse naturale de finisare. Am găsit la Peinture naturelle atât recomandari de folosire a produselor cât, mai ales, referiri la compoziția acestora. Relația cu producătorii este una foarte deschisă, aceștia punând la dispoziție informații despre locul unde materialele sunt obținute și despre calitatea mediului din acel loc.

Peinture naturelle

Optând pentru produse naturale este sigur că nu alegeți nici calea ușoară și nici cea ieftină. Alegeți însă un finisaj surprinzător de durabil care menține aspectul natural al lemnului și un mediu sănătos pentru voi și familia voastră.

 

Source des images : Peinture naturelle

Imaginile prezentate în articol sunt proprietatea Naturalpaint srl.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

Ajouter un commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais