Finition bricolage

Une façon propre et littérale de finir le bois - le vernissage au savon

Țările nordice nu încetează să mă impresioneze cu modul lor simplu de a aborda lucrurile, cu înclinația către natural. De data aceasta m-au surprins cu un mod tradițional de lăcuire a lemnului. Este vorba despre „lăcuirea” cu săpun. Cu toate că pare greu de crezut că există un astfel de mod de a proteja lemnul este unul destul de obișnuit în Danemarca, unde în anii ’70 întâlneai frecvent piese de mobilier și chiar pardoseli din lemn astfel lăcuite. Pare atât de neverosimil încât te gândești dacă nu este o glumă. Te uiți la săpunul cu care-ți speli mâinile zi de zi și te gândești că este imposibil ca el să-ți protejeze mobila. Cum adică, nu se duce la prima atingere, la prima ștergere cu cârpa de praf? Se pare ca nu și încerc să vă conving de asta în continuare.

cu săpun
source photo : arhichoke-ltd.com

Cum spuneam, finisarea cu soluții de săpun este un lucru obișnuit în țările din nordul Europei. Se obține un finisaj cu luciu scăzut sau total lipsit de luciu ceea ce este perfect pentru acea parte de lume. Se folosește pentru acoperirea lemnului deschis la culoare – arțar, frasine, chêne alb – pentru că nu schimbă culoarea lemnului și nu îngălbenește în timp. Finisajul obținut are un tușeu moale, plăcut. Ca rezistență este asemănător finisajului cu ceară, având nevoie de reîmprospătare periodică. Se recomandă aplicarea direct pe lemn sau peste același tip de finisaj (refacerea peliculei după un timp).

cu săpun
comodă sursa foto: meganblake.com

Nu vă gândiți acum să vă duceți în baie, să luați săpunul și să începeți să frecați cu el mobila din lemn, că nu este așa de simplu. Săpunul folosit trebuie să fie natural, fără adaosuri de odorizanți, detergenți sau alte chimicale. Practic este acel săpun care se găsește la magazinele de produse naturale sau bio, care se obține printr-o reacție simplă de saponificare. Nu știu câți își mai amintesc, dar era o vreme când mulți își făceau săpun în casă. Bunica mea strângea toată grăsimea care rămânea de la porc, untură care nu era folosită și odată cu venirea verii începea să se strice, uleiul sau untura rămase de la prăjit, adăuga soluție de sodă caustică și făcea săpun. Parcă o văd cum amesteca în vasul pus pe pirostrie în curte, la foc de lemne. Verifica după metode de ea știute să nu fie prea „sodos” sau prea gras, pentru ca nu era bine în niciunul din cazuri. Prea sodos însemna prea agresiv, prea gras nu spăla bine. Întotdeauna însă îi ieșea perfect, iar rufele ei străluceau de curățenie.

Dar să revenim la lăcuire. Deci vorbim de săpun natural, obținut din uleiuri vegetale (așa sunt obținute acum aceste săpunuri) și o soluție alcalină. Săpunul trebuie să fie alb, curat și sub formă de fulgi. Pot fi folosite și săpunuri sub forma clasică, de calup, dar numai după ce au fost date pe răzătoare, exact ca o bucată de brânză. Acești fulgi se dizolvă în apă fierbinte obținându-se ceva între o cremă mai densă și o ceară moale. Este practic lacul cu care se finisează lemnul.

cu săpun
source de la photo : popularwoodworking.com

Modul cum se face amestecul dintre apă și fulgii de săpun poate duce la obținerea a 2 tipuri de soluții. Dacă se amestecă o cantitate mai mare de apă cu 2-3 linguri de fulgi de săpun se obține o soluție care aplicată pe lemn, dă un aspect fără luciu. De exemplu, se fierb 4 părți (în volum) de apă și se amestecă cu o parte de fulgi de săpun. Se agită amestecul energic până când fulgii sunt total dizolvați, apoi se lasă să se liniștească. În timp sapunul se adună în partea de sus, întărindu-se ca o ceară.

cu săpun
source de la photo : popular woodworking.com

Se folosește dupa 24 de ore. Se aplică cu o cârpă iar excesul se șterge cu carpa curată. Se lasă să se întărească o oră dupa care se șlefuiește cu abraziv 320 și se aplică un alt strat. Se pot aplica cate straturi se dorește. Pentru protecție, fără a se vedea niciun fel de strat, sunt suficiente 2 straturi. Dupa al 4-lea strat începe să fie vizibil „lacul”.

cu săpun
source de la photo : popularwoodworking.com

O altă metodă de a obține lacul este amestecarea unor cantități egale de fulgi de săpun și apă fiartă (tot volumetric). Se adaugă săpunul, inițial în jumătate din cantitatea de apă și se amestecă energic. Se adaugă treptat, ca la maioneză, și cealaltă cantitate de apă. Se va obține o soluție cremoasă care în câteva ore va avea aspectul unei maioneze albe.

cu săpun
mayonnaise photo source : popularwoodworking.com

Se lasă într-un borcan până a doua zi să se liniștească. Aplicarea în acest caz este similară aplicării shellac-ului. Se ia o lingură de „maioneză” și se pune într-o cârpa care se strânge având lacul în interior.

cu săpun
pregătire pentru aplicare sursa foto: popularwoodworking.com

Cu acest tampon se freacă lemnul pentru a depune pe lemn o cantitate mică de lac. Fiecare strat se lasă la uscat o oră dupa care se șlefuiește. Cu creșterea numărului de straturi începe să se vadă și semiluciul lacului.

cu săpun
application with mayonnaise solution photo source : popularwoodworking.com

Cum am spus, este o metodă care necesită o reîmprospătare la intervale de timp la fel ca finisarea cu ceară. Și tot la fel ca ceara, nu rezista la lichide fierbinți, substanțe abrazive, solvenți. Este însă un lac care protejează, nu schimbă culoarea lemnului și ce este cel mai important, este sigur și inofensiv. Plus că, după ce ați făcut o astfel de treabă, nu aveți nicio problemă cu curățarea mâinilor sau al celorlalte obiecte și materiale folosite. De fapt, s-ar putea să fie mai curate ca la început. 🙂

cu săpun
mobilă lăcuită cu săpun sursa foto: popularwoodworking.com

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

10 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

    • Voici donc l'histoire du corps de meuble de cuisine présenté dans l'article. Le client souhaitait que le bois ait l'air le plus naturel possible et que sa couleur soit conservée. Au départ, il souhaitait choisir entre la cire et l'huile, mais ces deux produits modifiaient la couleur du bois. Il était hors de question d'appliquer un vernis, car le client voulait une finition naturelle. Ils lui ont donc proposé l'option du savon, qu'il a acceptée. Le meuble de la photo a été réalisé et le client était satisfait. C'est arrivé en Angleterre. Donc, on ne sait jamais. 🙂

  • et tu n'as pas de culot quand tu plagies des articles tit pour tit avec des photos de blogs de gens qui ont vraiment essayé ce que tu dis ici dans ton petit blog ?

  • Article agréable à lire, qu'il soit traduit de quelque part ou non ! Merci aussi pour les nombreux autres articles utiles et bien expliqués sur le sujet ! Félicitations ! La finition du savon est quelque chose que je n'avais jamais entendu auparavant, j'ai appris quelque chose de nouveau et d'intéressant aujourd'hui 🙂 ! Merci Mme Mihaela Radu !

      • Bonjour, s'il vous plaît aidez-moi avec un conseil .... Je veux nettoyer un coffre en bois (celui de ma grand-mère), pouvez-vous me guider comment et avec quoi ? Merci !

        • Bonjour.
          Si vous souhaitez uniquement nettoyer la caisse, sans la décaper (enlever les couches de vernis), voici quelques conseils ici.
          Pour atteindre le bois, il faut enlever les couches de vernis, de cire, d'huile et de peinture. Vous pouvez utiliser du diluant, mais cela demande plus de travail, ou du décapant. Il existe des solutions de décapage dans les magasins de bricolage. Appliquez le produit à l'aide d'un pinceau, laissez-le agir pendant un certain temps (aussi longtemps que l'indique le mode d'emploi) et retirez la couche imbibée à l'aide d'une raclette (une encoche). Ensuite, la surface est essuyée avec du diluant et poncée avec une éponge abrasive.
          L'élimination des anciens démarreurs de laque peut également se faire par sablagemais vous devez trouver une entreprise qui s'en charge, car il s'agit d'un processus pour lequel vous avez besoin d'installations spéciales.
          Bonne chance !

  • Je pensais au savon de ménage - on en faisait un ou deux lots chez moi à la fin de l'hiver, et du coup j'avais assez de savon pour approvisionner toute la rue en quinze jours. Sauf que si l'on utilise absolument toute la graisse qui reste dans la maison, le savon risque de prendre une couleur (jaunâtre, brunâtre, ce genre de choses, en fonction de la couleur de la graisse utilisée), et je pense qu'un tel savon colorerait aussi le bois. Ce qui ne poserait probablement pas de problème sur un hêtre, qui est un bois clair dans son genre.

  • Cette méthode ne provient pas seulement des pays scandinaves, mais a également été utilisée en Ardèche et dans le Banat.
    J'ai déjà eu l'occasion d'observer un tel phénomène. Mon grand-père avait l'habitude de savonner périodiquement de vieux meubles en bois dur clair et surtout des outils de menuiserie en bois dans son atelier.
    Il existe également l'option du savon gommant, qui constitue une alternative.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais