Se observă un interes tot mai crescut pentru proiecte DIY legate de piese de mobilier. Fie că este vorba de refacerea/împrospătarea unor piese mai vechi de mobilier, de folosirea bois récupéré sau de realizarea unor piese noi de mobilă, pentru toate se folosesc materiale de finisare (bains, lac pentru lemn, vopsele, etc). Există o ofertă bogată de astfel de produse pe piață și alegerea devine dificilă. Câteva idei legate de alegerea lor în funcție de proiect v-ar putea ajuta.
Pentru piese de mobilier cărora le schimbăm aspectul inițial am văzut că există materiale, cum sunt peintures crayeuses, care sunt ușor de folosit fără pregătiri speciale. Ce facem însă dacă vrem doar să reîmprospătăm sau să reparăm lacul superficial? Sau dacă am realizat o piesă dintr-o esență frumoasă de lemn și vrem ca lemnul să fie vizibil. Sau vrem să protejăm pictura făcută pe un obiect. Ce lac alegem?
Pentru început trebuie să știți că un lac pentru lemn poate fi pentru interior sau pentru exterior. Lacurile pentru exterior trebuie să fie rezistente la intemperii și lumina solară directă, ceea ce la interior nu este necesar. Dar și la interior, sunt piese de mobilier care sunt supuse unor agresiuni mai mari – mobila de baie, de bucătărie, blaturile de mese – sau mai mici. Să le luăm pe rând.
Lacurile potrivite pentru acoperirea mobilei și obiectelor din lemn folosite la interior
1. Protejarea obiectelor și mobilierului nesupuse agresiunilor
Les vernis les plus appropriés pour ces projets sont les vernis nitrocellulosiques ou les vernis à l'huile. soluble dans l'eau. Lacul nitrocelulozic are avantajul prețului redus, dar fiind pe bază de solvent este mai dificil de folosit în spații închise și mai ales în cele locuite. În plus mirosul poate persista o perioadă destul de lungă.
Aplicarea lui face cu pensula sau trafaletul. Dacă alegeți trafaletul verificați ca buretele să fie rezistent la solvent. Dacă aplicați mai multe straturi lacul nu are nevoie de șlefuire între ele. Puteți șlefui dacă considerați că tușeul nu este plăcul (zgârie) sau sunt bule pe suprafață.
Cu lacul hidrodiluabil nu veți avea probleme de miros, dar poate fi mai scump. Atenție, hidrodiluabil (pe bază de apă) nu înseamnă obligatoriu produs ecologic, netoxic. Dacă aveți nevoie de un produs ecologic verificați ca acest lucru să fie menționat pe etichetă.
Un dezavantaj al lacurilor hidrodiluabile este că, fără șlefuire, nu au aderență bună. Dacă pelicula se desprinde într-un colț poate fi jupuită ca o piele. Când este nevoie de mai multe straturi, aplicarea lor la 2-3 ore distanță unul de celălalt îmbunătățește aderența și elimină șlefuirea între straturi.
Ambele lacuri pot fi folosite pentru împrospătarea oricărei suprafețe din lemn lăcuite cu condiția să fie foarte bine curățată înainte (spălată cu apă și detergent, ștearsă imediat și zvântată).
2. Protejarea blaturilor de mese, a mobilierului de baie și bucătărie, a obiectelor de lemn supuse umidității ridicate și persistente sau/și agresiunilor mecanice
Lacul nitrocelulozic este ușor de folosit, dar rezistențele lui la zgâriere și la pătări nu sunt foarte mari. Blatul de masă acoperit cu un astfel de lac se va zgâria si se va păta cu ușurință. Va fi vulnerabil la o cană umedă cu cafea fierbinte pusă direct pe blat sau la un pahar cu apă cu gheață lasat pe masă mai multa vreme. Nici lacurile hidrodiluabile obișnuite nu sunt foarte rezistente, fiind mai moi și putând absorbi umiditate o lungă perioadă dupa ce au fost aplicate.
În cazul obiectelor sau mobilierului din lemn folosite în baie sau bucătărie trebuie avută în vedere umiditatea mai mare și permanentă. Produsele folosite pentru întreținerea lor sunt mai agresive și pot duce la apariția zgârieturilor. Folosirea lacului nitrocelulozic pe astfel de piese de mobilier nu este cea mai bună alegere. În timp lacul se poate albi iar dacă apa va continua să cadă pe suprafață, se va scoroji.
Cele mai rezistente lacuri, atât la umiditate cât și la agresiuni mecanice, sunt cele în 2 componente (vernis catalytiques). Este cazul vernis polyuréthane, hidrodiluabile cu întărire, acrilice cu întărire. Folosirea lor nu este dificilă, dar este nevoie de mai multă atenție.
Primul lucru la care trebuie să fiți atenți este timpul limitat de folosire după amestecarea componentelor. Acest timp este specificat întotdeauna pe etichetă si se numește pot life (timp de viață). După acest timp amestecul devine mai dens și în final se întărește. Este bine să pregătiți o cantitate mai mică pe care să o folosiți integral și numai după aceea să preparați alta.
Întăritorul – componenta B – este sensibil la umiditatea din atmosferă, la apă în general. Nu lăsați desfăcut niciodata ambalajul catalizatorului. Acesta se va întări în interior. În contact direct cu apa se întărește instantaneu. Catalizatorii produselor hidrodiluabile, sensibili și ei la umiditate, se adaugă în lac sub agitare continuă și prelungită. Numai după aceea se poate face diluția cu apă (dacă este cazul).
3. Protection de la peinture ou des effets spéciaux
Sunt persoane cărora le place să-și înfrumusețeze mobila pictând-o. Pentru a rezista cât mai bine în timp și a nu se murdări este bine ca pictura să fie protejată. Trebuie găsit cel mai potrivit lac care nu intra în reacție cu vopselele folosite, nu shimbă aspectul picturii și este rezistent.
Cel mai simplu este să se folosească produse diferite ca bază. Adică, dacă se folosesc produse pe bază de apă pentru pictură să se folosească produse pe bază de solvent pentru protecție și invers. Trebuie să știți că unele lacuri schimbă culoarea suportului, îngălbenindu-l. Cel mai vizibil este acest lucru la lacurile nitrocelulozice.
Un lac foarte potrivit pentru astfel de lucrări este vernis acrylique sur solvant. Nu schimbă culoarea, nu îngălbeneste în timp și este rezistent la zgâriere și pătări. Astfel de lacuri se găsesc în magazinele specializate, cele care vând produse pentru lemn (lacuri, vopsele, chituri, adezivi, feronerie). Sunt mai greu de găsit în magazinele de bricolaj.
Vernis pour bois extérieurs
Pentru lemnul la exterior trebuie folosite lacuri care au specificat pe eticheta acest lucru. Un lac pentru lemn folosit la exterior trebuie să fie elastic, rezistent la intemperii și acțiunea razelor UV. Nu folosiți niciodată lac nitro pentru exterior. Subliniez acest lucru pentru că am văzut mulți care îl consideră un lac potrivit pentru orice utilizare. El nu asigură protecția necesară unui obiect care stă afară.
Chiar dacă au rezistențe foarte mari la zgâriere sau la acțiuni mecanice, lacurile nu rezistă la exterior dacă nu sunt făcute special pentru a fi folosite afară. Lacurile dure sunt chiar mai sensibile pentru că sunt rigide și crapă foarte ușor la mișcările lemnului.
Dacă lemnul folosit afară se colorează înainte de lăcuire, folosiți coloranți rezistenți la exterior. Se găsesc în magazine ca impregnanți sau lazuri (lazurile au și rășină în amestec, nu sunt simple baițuri). Cei care nu sunt pentru exterior își pot pierde culoarea în mai puțin de un an. Colorantul se descompune încet-încet schimbându-se într-o nuanță de gri.
Este bine ca atunci când vă propuneți un astfel de proiect să vă documentați în legătură cu produsele pe care intenționați să le folosiți. Este foarte important să citiți indicațiile și recomandările de pe ambalajul produsului și să nu vă gândiți în primul rând să faceți economie. Este păcat de munca depusă. Succes!
L'utilisation du serlac est une technologie dont l'exécution n'est pas à la portée de tous !
Bonjour,
J'ai besoin de votre aide. Je souhaite vraiment que l'avant-toit et les chevrons soient de couleur claire (blanche) mais je n'opterais pas pour une peinture à l'huile. Si je passe un apprêt foncé puis un vernis semi-transparent blanc 3 en 1, le résultat sera-t-il beau ou mon mari me frappera-t-il avec ? Je veux vraiment du blanc, mais je veux aussi que les veines du bois soient préservées.
Bonjour. Il existe une lessive blanche à base d'eau que vous pouvez utiliser. Si vous ne la trouvez pas, vous pouvez utiliser de la peinture blanche d'extérieur à base d'eau que vous diluerez avec de l'eau pour faire ressortir le bois. Ne mettez pas de vernis par-dessus (qu'il soit à l'huile ou à l'eau) car le vernis jaunit et vous obtenez une crème au lieu d'un blanc.
Si vous ne voulez pas que le grain apparaisse, mais seulement qu'il y ait du bois sous la peinture, vous pouvez utiliser un vernis 3 en 1 sans appliquer de primaire en dessous. Deux couches de vernis suffisent.
Tous nos vœux de réussite !
Merci beaucoup pour votre réponse. J'ai fait une confusion dans ma question : Si je l'enduis de bait* foncé et ensuite de laque semi-transparente 3 en 1 blanche, cela donnera-t-il quelque chose de beau ? Je veux vraiment du blanc, mais je veux aussi que le grain du bois soit préservé/scellé,
Bonsoir.
Vous pouvez essayer des appâts foncés. S'il s'agit de bois résineux, vous pourrez créer un contraste qui sera plus visible que le bois naturel. Le bois ne doit pas être très foncé, car cela créerait une trop grande différence entre les couleurs, ce qui ne serait pas très esthétique. Essayez des couleurs plus claires : châtaigne, chêne, pin, cerisier. Plus c'est clair, mieux c'est. Comme le grain est différent, le dessin sera mis en valeur. Surtout si le bois est fladré (ce dessin spécifique du bois avec des lignes courbes). N'appliquez pas plusieurs couches de vernis semi-transparent, car il devient opaque et vous ne pouvez pas voir le bois en dessous.
Bonne chance !
Bonjour, pouvez-vous me conseiller un vernis pour un buffet en bois dans la cuisine près de la cuisinière ? Sur le côté face à la cuisinière, l'ancienne laque s'est écaillée.
Bonjour !
Un vernis ayant une bonne résistance à la chaleur est le polyuréthane. C'est un vernis durcisseur qui résiste bien à l'eau, aux rayures et aux coups, aux taches et au feu. Sur un bois sur lequel deux couches de vernis polyuréthane ont été appliquées, une cigarette peut être éteinte sans laisser de traces.
Vernis polyuréthane disponible chez les distributeurs de produits pour le bois (vernis, colles, quincaillerie, etc.). On les trouve moins souvent dans les magasins de bricolage car l'application demande un peu plus d'attention. Mais vous pouvez aussi chercher dans ces magasins. J'ai constaté que la gamme de produits proposés est de plus en plus large.
Tous nos vœux de réussite !
Merci pour vos conseils, bonne chance !
Bonjour,
Je veux une belle couleur pas rouge cerise mais pas acajou foncé...est-ce que je peux le faire une seule fois avec du vernis ? Je vais utiliser du vernis traité acheté chez Dedeman, j'ai cru comprendre qu'il n'aspirait pas trop de vernis.que me conseillez vous ?
Je vous remercie d'avance.
Bonjour !
Vous pouvez utiliser du marron ou du noyer clair. Il n'y a pas de couleurs foncées ou rougeâtres.
S'il s'agit d'armoise, là où la pluie n'arrive pas, il suffit d'appliquer une couche de vernis dans la couleur souhaitée. Je recommande les vernis à l'huile ou les vernis à la cire (imprégnation à la cire pour l'extérieur).
S'il s'agit d'un avant-toit, où l'eau arrive fréquemment, vous aurez besoin d'une finition plus durable. Sur la couche d'imprégnation colorée, vous devrez également appliquer une couche de vernis. Si vous utilisez un vernis à base d'huile, vous aurez besoin d'un vernis à base de solvant (white spirit) pour l'adhérence. Dans ce cas, il est préférable d'utiliser un système de vernis - laque à base d'eau. Ils sont les plus résistants dans le temps.
Tous nos vœux de réussite !
Je veux vernir les meubles de la cuisine qui ont environ 30 ans et je veux commencer par le masque de l'évier qui est le plus touché,...il est en placage et vernis clair,...le vernis s'est craquelé et est devenu blanchâtre .si je passe dessus, est-ce qu'il va s'imprégner dans les craquelures ? Je pense que sans un nettoyage en profondeur jusqu'à disparition de l'ancien vernis, je ne sais pas quel vernis serait le meilleur : yacht, sadolin extra ou deko vernis pierre protégé 3/1.
Bonjour.
Il est certain que le vernis utilisé il y a 30 ans était un vernis nitrocellulosique et que l'eau était décapée et blanchie. Il faut l'enlever complètement, sinon il s'écaillera avec le nouveau revêtement au fil du temps.
Poncez toute la surface et appliquez un vernis à l'eau pour l'intérieur ou un vernis durcisseur (type A+B). Sadolin extra est pour l'extérieur et comme vous dites que le vernis à pierre est 3 en 1, il est aussi pour l'extérieur. Vous avez besoin d'un vernis pour l'intérieur qui résiste à l'humidité et qui est dur pour les conditions de la cuisine. Dans l'industrie, les armoires de cuisine et les meubles de cuisine en général sont finis avec un vernis polyuréthane (vernis durcissant à base de solvant). Le vernis Yacht ne convient pas non plus, et il est destiné à l'extérieur. Les vernis pour l'extérieur ont des propriétés différentes de celles des vernis pour l'intérieur. Les laques pour l'extérieur ne sont pas plus résistantes aux conditions extérieures.
En conclusion : poncez le vernis taché jusqu'au placage, poncez et appliquez un vernis/une peinture d'intérieur résistant à l'humidité (à base d'eau ou de polyuréthane). Après avoir enlevé la laque par ponçage, lissez la surface avec une éponge abrasive fine ou du papier de verre de grain 280 ou 320 afin d'éviter les rayures sur le placage.
Tous nos vœux de réussite !