Bricolaj

Ai ajuns la lac? Ești sigur că ai produsul potrivit?

Se observă un interes tot mai crescut pentru proiecte DIY legate de piese de mobilier. Fie că este vorba de refacerea/împrospătarea unor piese mai vechi de mobilier, de folosirea lemnului recuperat sau de realizarea unor piese noi de mobilă, pentru toate se folosesc materiale de finisare (baițuri, lac pentru lemn, vopsele, etc). Există o ofertă bogată de astfel de produse pe piață și alegerea devine dificilă. Câteva idei legate de alegerea lor în funcție de proiect v-ar putea ajuta.

Pentru piese de mobilier cărora le schimbăm aspectul inițial am văzut că există materiale, cum sunt vopselele cretoase, care sunt ușor de folosit fără pregătiri speciale. Ce facem însă dacă vrem doar să reîmprospătăm sau să reparăm lacul superficial? Sau dacă am realizat o piesă dintr-o esență frumoasă de lemn și vrem ca lemnul să fie vizibil. Sau vrem să protejăm pictura făcută pe un obiect. Ce lac alegem?

Pentru început trebuie să știți că un lac pentru lemn poate fi pentru interior sau pentru exterior. Lacurile pentru exterior trebuie să fie rezistente la intemperii și lumina solară directă, ceea ce la interior nu este necesar. Dar și la interior, sunt piese de mobilier care sunt supuse unor agresiuni mai mari – mobila de baie, de bucătărie, blaturile de mese – sau mai mici. Să le luăm pe rând.

Lacurile potrivite pentru acoperirea mobilei și obiectelor din lemn folosite la interior
1. Protejarea obiectelor și mobilierului nesupuse agresiunilor

Cele mai potrivite lacuri pentru astfel de proiecte sunt cele nitrocelulozice sau hidrodiluabile. Lacul nitrocelulozic are avantajul prețului redus, dar fiind pe bază de solvent este mai dificil de folosit în spații închise și mai ales în cele locuite. În plus mirosul poate persista o perioadă destul de lungă.

Aplicarea lui face cu pensula sau trafaletul. Dacă alegeți trafaletul verificați ca buretele să fie rezistent la solvent. Dacă aplicați mai multe straturi lacul nu are nevoie de șlefuire între ele. Puteți șlefui dacă considerați că tușeul nu este plăcul (zgârie) sau sunt bule pe suprafață.

Cu lacul hidrodiluabil nu veți avea probleme de miros, dar poate fi mai scump. Atenție, hidrodiluabil (pe bază de apă) nu înseamnă obligatoriu produs ecologic, netoxic. Dacă aveți nevoie de un produs ecologic verificați ca acest lucru să fie menționat pe etichetă.

Un dezavantaj al lacurilor hidrodiluabile este că, fără șlefuire, nu au aderență bună. Dacă pelicula se desprinde într-un colț poate fi jupuită ca o piele. Când este nevoie de mai multe straturi, aplicarea lor la 2-3 ore distanță unul de celălalt îmbunătățește aderența și elimină șlefuirea între straturi.

Ambele lacuri pot fi folosite pentru împrospătarea oricărei suprafețe din lemn lăcuite cu condiția să fie foarte bine curățată înainte (spălată cu apă și detergent, ștearsă imediat și zvântată).

lac pentru lemn
sursa foto: bobvila.com
2. Protejarea blaturilor de mese, a mobilierului de baie și bucătărie, a obiectelor de lemn supuse umidității ridicate și persistente sau/și agresiunilor mecanice

Lacul nitrocelulozic este ușor de folosit, dar rezistențele lui la zgâriere și la pătări nu sunt foarte mari. Blatul de masă acoperit cu un astfel de lac se va zgâria si se va păta cu ușurință. Va fi vulnerabil la o cană umedă cu cafea fierbinte pusă direct pe blat sau la un pahar cu apă cu gheață lasat pe masă mai multa vreme. Nici lacurile hidrodiluabile obișnuite nu sunt foarte rezistente, fiind mai moi și putând absorbi umiditate o lungă perioadă dupa ce au fost aplicate.

În cazul obiectelor sau mobilierului din lemn folosite în baie sau bucătărie trebuie avută în vedere umiditatea mai mare și permanentă. Produsele folosite pentru întreținerea lor sunt mai agresive și pot duce la apariția zgârieturilor. Folosirea lacului nitrocelulozic pe astfel de piese de mobilier nu este cea mai bună alegere. În timp lacul se poate albi iar dacă apa va continua să cadă pe suprafață, se va scoroji.

Cele mai rezistente lacuri, atât la umiditate cât și la agresiuni mecanice, sunt cele în 2 componente (lacurile cu catalizator). Este cazul lacurilor poliuretanice, hidrodiluabile cu întărire, acrilice cu întărire. Folosirea lor nu este dificilă, dar este nevoie de mai multă atenție.

Primul lucru la care trebuie să fiți atenți este timpul limitat de folosire după amestecarea componentelor. Acest timp este specificat întotdeauna pe etichetă si se numește pot life (timp de viață). După acest timp amestecul devine mai dens și în final se întărește. Este bine să pregătiți o cantitate mai mică pe care să o folosiți integral și numai după aceea să preparați alta.

Întăritorul – componenta B – este sensibil la umiditatea din atmosferă, la apă în general. Nu lăsați desfăcut niciodata ambalajul catalizatorului. Acesta se va întări în interior. În contact direct cu apa se întărește instantaneu. Catalizatorii produselor hidrodiluabile, sensibili și ei la umiditate, se adaugă în lac sub agitare continuă și prelungită. Numai după aceea se poate face diluția cu apă (dacă este cazul).

alegerea_lacului_1-side

3. Protejarea picturii sau a efectelor speciale

Sunt persoane cărora le place să-și înfrumusețeze mobila pictând-o. Pentru a rezista cât mai bine în timp și a nu se murdări este bine ca pictura să fie protejată. Trebuie găsit cel mai potrivit lac care nu intra în reacție cu vopselele folosite, nu shimbă aspectul picturii și este rezistent.

Cel mai simplu este să se folosească produse diferite ca bază. Adică, dacă se folosesc produse pe bază de apă pentru pictură să se folosească produse pe bază de solvent pentru protecție și invers. Trebuie să știți că unele lacuri schimbă culoarea suportului, îngălbenindu-l. Cel mai vizibil este acest lucru la lacurile nitrocelulozice.

Un lac foarte potrivit pentru astfel de lucrări este lacul acrilic pe solvent. Nu schimbă culoarea, nu îngălbeneste în timp și este rezistent la zgâriere și pătări. Astfel de lacuri se găsesc în magazinele specializate, cele care vând produse pentru lemn (lacuri, vopsele, chituri, adezivi, feronerie). Sunt mai greu de găsit în magazinele de bricolaj.

lac pentru lemn
sursa foto: feeds.apartmenttherapy.com
Lacurile pentru lemn folosit la exterior

Pentru lemnul la exterior trebuie folosite lacuri care au specificat pe eticheta acest lucru. Un lac pentru lemn folosit la exterior trebuie să fie elastic, rezistent la intemperii și acțiunea razelor UV. Nu folosiți niciodată lac nitro pentru exterior. Subliniez acest lucru pentru că am văzut mulți care îl consideră un lac potrivit pentru orice utilizare. El nu asigură protecția necesară unui obiect care stă afară.

Chiar dacă au rezistențe foarte mari la zgâriere sau la acțiuni mecanice, lacurile nu rezistă la exterior dacă nu sunt făcute special pentru a fi folosite afară. Lacurile dure sunt chiar mai sensibile pentru că sunt rigide și crapă foarte ușor la mișcările lemnului.

Dacă lemnul folosit afară se colorează înainte de lăcuire, folosiți coloranți rezistenți la exterior. Se găsesc în magazine ca impregnanți sau lazuri (lazurile au și rășină în amestec, nu sunt simple baițuri). Cei care nu sunt pentru exterior își pot pierde culoarea în mai puțin de un an. Colorantul se descompune încet-încet schimbându-se într-o nuanță de gri.

alegerea_lacului_7-side

Este bine ca atunci când vă propuneți un astfel de proiect să vă documentați în legătură cu produsele pe care intenționați să le folosiți. Este foarte important să citiți indicațiile și recomandările de pe ambalajul produsului și să nu vă gândiți în primul rând să faceți economie. Este păcat de munca depusă. Succes!

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

12 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna,
  Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Lambriurile de la streasina si capriorii vreau neaparat sa fie deschise la culoare (alb) insa nu as opta pentru vopsea un ulei. Oare daca il dau cu grund inchis la culoare si apoi cu lazura 3 in 1 alba semitransparenta, va iesi ceva frumos sau imi va da sotul cu el in cap? Vreau neaparat alb, insa sa se pastreze si fibra lemnului, Multumesc!

  • Buna ziua. Exista lazura alba pe baza de apa pe care o puteti folosi. Daca nu gasiti puteti folosi vopsea alba pe baza de apa pentru exterior pe care sa o diluati cu apa in asa fel incat sa se vada lemnul. Nu dati cu lac deasupra (indiferent daca este pe baza de ulei sau apa) pentru ca lacul ingalbeneste si veti obtine un crem in loc de alb.
   Daca nu vreti sa se vada fibra, numai sa se vada ca, sub vopsea, este lemn, atunci puteti folosi lazura 3 in 1 fara a da cu grund sub ea. Sunt suficiente 2 straturi de lazura.
   Toate cele bune!

   • Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Am facut o confuzie in intrebarea mea: Oare daca il dau cu bait* inchis la culoare si apoi cu lazura 3 in 1 alba semitransparenta, va iesi ceva frumos ? Vreau neaparat alb, insa sa se pastreze/vada si fibra lemnului,

    • Buna seara.
     Puteti incerca cu bait inchis la culoare. Daca este lemn de rasinoase veti reusi sa creati un contrast care va fi mai vizivil decat lemnul natur. Baitul nu trebuie sa fie foarte inchis pentru ca se va crea o diferenta mult prea mare intre culori care nu va da foarte bine. Incercati culori mai deschise – castan, stejar, pin, cires. Cu cat mai deschisa cu atat mai bine. Pentru ca absobtia este diferita desenul va fi evidentiat. Mai ales daca lemnul are fladere (desenul acela specific lemnului, cu linii curbe). Nu dati multe straturi de lazura semitransparenta pentru ca devine opaca si nu mai vedeti lemnul sub ea.
     Succes!

 • Bună ziua, îmi puteți recomanda un lac pentru un bufet de lemn aflat în bucătărie, în apropierea aragazului? Pe partea dinspre aragaz s-a scorojit lacul vechi.

  • Buna ziua!
   Un lac cu rezistenta buna la caldura este cel poliuretanic. Este un lac cu intaritor, cu rezistente bune la apa, zgarieri si loviri, la patari si la foc. Pe un lemn pe care s-au aplicat 2 straturi de lac poliuretanic se poate stinge tigara fara sa ramane vreo urma.
   Lac poliuretanic gasiti la distribuitorii de produse pentru lemn (lacuri, adezivi, feronerie, etc). Se gasesc mai rar in magazinele de bricolaj pentru ca aplicarea necesita putin mai multa atentie. Dar puteti cauta si in astfel de magazine. Am vazut ca gama de produse oferita este tot mai larga.
   Toate cele bune!

 • Buna ,
  Va rog sa imi spuneti cu ce fel de lac trebuie sa dau stresina casei…imi doresc o culoare frumoasa nu rosie de cires dar nci inchisa de mahon…se poate da doar o singura data cu lac ? Voi folosi la streasina scindura tratata cumparata din Dedeman,am inteles ca nu suge prea mult lac.Ce imi recomandati ?
  Va multumesc anticipat.

  • Buna ziua!
   Puteti folosi culoare castan sau nuc deschis. Nu sunt culori inchise si nici roscate.
   Daca este vorba de sageac, unde nu ajunge ploaia, este suficient sa aplicati un strat de lazura in culoarea dorita. Va recomand lazurile pe baza de ulei sau cele pe baza de ceara (impregnant cerat pentru exterior).
   Daca este vorba de streasina, unde apa ajunge frecvent, aveti nevoie de un finisaj mai rezistent in timp. Peste stratul de impregnant colorat va trebui sa aplicati si un strat de lac. Daca folositi lazura pe baza de ulei va trebuie lac pe baza de solvent (white spirit) pentru a avea aderenta. Cel mai bine, in acest caz, este sa folositi un sistem lazura – lac pe baza de apa. Sunt cele mai rezistente in timp.
   Toate cele bune!

 • vreau sa lacuiesc mobila din bucaterie care are vreo 30 ani si vreau sa incep cu masca de la chiuveta care e cea mai afectata ,…este din pal furniruit si lacuit ,…a crapat lacul si a devenit albicios .oare daca dau peste el se impregneaza in crapaturi ? Cred ca fara o smirgheluire temeinica pina nu se duce lacul vechi nu fac mare lucru,nu stiu ce lac s-ar potrivi cel mai bine:yacht ,sadolin extra sau lac piatra deko protecta 3/1

  • Buna ziua.
   Cu siguranta lacul folosit in urma cu 30 de ani a fost lac nitrocelulozic iar apa la scorojit si albit. Trebuie sa-l indepartati in totalitate, pentru ca altfel, in timp se va desprinde cu tot cu noul strat.
   Slefuiti toata suprafata si aplicati un lac hidrodiluabil pentru interior sau lac cu intarire (tip A+B). Sadolin extra este pentru exterior si dupa cum spuneti ca lacul pentru piatra este 3 in 1, este tot pentru exterior. Aveti nevoie de un lac pentru interior, rezistent la umiditate si dur, pentru conditiile din bucatarie. In industrie, mastile de bucatarie si in general, mobila de bucatarie, se finiseaza cu lac poliuretanic (lac pe baza de solvent, cu intarire). Nici lacul pentru yacht-uri nu este potrivit, si el este pentru exterior. Lacurile pentru exterior au proprietati diferite de cele pentru interior. Daca este pentru exterior nu inseamna ca este mai rezistent ci este mai rezistent conditiilor de exterior.
   In concluzie: slefuiti lacul scorojit pana la furnir, desprafuiti si aplicati lac/vopsea pentru interior rezistent la umezeala (pe baza de apa sau poliuretanic). Dupa ce ati indepartat lacul prin slefuire, neteziti suprafata cu un burete abraziv fin sau cu hartie de slefuit granulatia 280 sau 320 pentru a nu se vedea zgarieturi pe furnir.
   Toate cele bune!

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian