Maisons - Divers

Peintures et enduits naturels pour une maison saine

Odată, de mult, casele erau făcute cu produse naturale. Lemnul, piatra, lutul, paiele, nuielele, varul erau materialele folosite pentru a construi. În lungul timp ce a urmat ne-am dezvoltat, cererea a crescut și oferta s-a diversificat, găsindu-se variante pentru toată lumea. Din păcate totul s-a întamplat cu renunțarea treptată la produsele naturale și folosirea, uneori exagerată, a produselor sintetice. În ultima perioadă însă se simte o întoarcere spre natural. Începem să ne gândim mai mult la ce mâncăm și cu ce ne îmbrăcăm, dar și ce mobilă cumpărăm, cum facem casele și cu ce le finisăm. A început să reapară lemnul și cărămida, tencuieli naturale, varul, uleiurile și ceara naturală. Cu toate că părea imposibil, acum găsim vopsea lavabila ce are la bază varul și cleiul vegetal. Despre astfel de produse naturale vreau să vă vorbesc în continuare.

Ce înseamnă natural, ecologic sau bio

De multe ori am auzit oameni spunând ca au folosit produse ecologice pentru vopsirea mobilei sau a altor obiecte pentru că acele produse erau pe bază de apă. Trebuie să știți că hidrodiluabil nu înseamnă obligatoriu și ecologic. Sunt produse pe bază de apă care sunt apreciate pentru că nu emană compuși organici volatili (COV) ceea ce este foarte bine pentru mediu. În plus, nu există pericolul izbucnirii unui incendiu din cauza inflamabilității lor.

Asta nu înseamnă că nu pot avea în compoziție și compuși mai puțin sănătoși. Pentru a fi sigur că produsul nu conține substanțe periculoase el trebuie să fie certificat „eco” sau „bio”. Producătorul trebuie să fie cât mai transparent privind materiile prime folosite, sursa lor, compoziția produsului finit. Sunt cerințe valabile indiferent dacă este vorba de mâncare sau de vopsele lavabile sau tencuieli.

În ceea ce privește „eticheta” de natural, aici este vorba de faptul că produsul sau materiile prime din care este făcut se găsește în natură, nu este creat de om în urma unui proces chimic. Dacă materialul respectiv este supus unor procedee cum ar fi decolorarea sau albirea, acestea se fac tot cu ajutorul produselor naturale și în urma procesului nu trebuie să rezulte substanțe care să pericliteze sănătatea oamenilor.

les enduits naturels

Pourquoi le naturel ? Quels sont les avantages d'opter pour des finitions naturelles dans les habitations ?

Sunt dintre cei care au petrecut vacanțele la țară și-mi amintesc de „mirosul” curățeniei făcute înainte de Paște, când tot satul fremăta. Era mare rușine să nu văruiești toată casa, să nu lipești pe jos (acolo unde nu era dușumea), să nu bați preșurile sau să nu înnoiești brâul casei vopsindu-l cu smoală dizolvată în gaz. Femeile roboteau în casă iar bărbații curățau grădina de uscături, arau sau săpau curtea și văruiau trunchiurile pomilor fructiferi.

Bunicii noștri știau că văruind pomii îi protejează împotriva atacului insectelor. Smoala dată pe peretele exterior al casei, la bază, proteja casa de umezeala ploilor și de eventuale infiltrații. Lutul și varul lăsau casa să „respire”, permiteau transferul de umiditate cum am spune acum. Nu exista condens sau mucegai. Era foarte bine pentru sănătate, nu apăreau probleme de respirație sau alergii.

Este ceea ce caută acum cei ce folosesc produse naturale pentru finisarea pereților sau izolarea lor. Produsele moderne pot avea performanțe mai bune (nu întotdeauna), dar uneori pot face rău persoanelor mai sensibile, care suferă de astm sau diverse alergii. O finisare cu tencuielă pe bază de argilă (lut) si vopsea pe bază de var va lăsa peretele să facă schimbul natural de umiditate iar condensul nu va apărea. Pentru o casă pe structură de lemn acest lucru este foarte important pentru că umezeala poate duce la putrezirea lemnului și șubrezirea construcției. Iar mucegaiul ce poate apărea deranjează în orice casă, fie ea de lemn, cărămidă sau beton.

les enduits naturels

Plâtres naturels

O tencuială care revine în atenția constructorilor este cea  pe bază de argilă. Și nu ar trebui să ne mire pentru că lutul poate fi considerat cel mai vechi material de construcție din lume. Tencuila de argilă reglează umiditatea din încăperile în care este aplicată, umiditatea relativă permanentă rămânând constantă în jurul valorii de 45-55 %.

Dar nu este singura tencuială naturala ce poate fi folosită. Tencuiala pe bază de var sau gletul de var sunt, de asemenea, sănătoase pentru locuință. Pentru suprafețe mai poroase pot fi folosite produse pe bază de silicat de sodiu (produs natural din care se obține sticla). Acestea funcționează ca o amorsă, reducând în același timp absorbția în profunzime.

les enduits naturels

Toate aceste materiale sunt produse de firme care garantează calitatea lor și faptul că în compoziție sunt numai produse naturale. Se încearcă amestecuri de mai multe produse naturale astfel încât performanțele produselor să crească. Așa s-a ajuns ca unele produse naturale să aibă performanțe egale sau chiar mai mari comparativ cu cele sintetice.

Tot naturală este și Le tadelakt, plâtre traditionnel marocain utilisé pour la décoration des palais et des bains orientaux traditionnels. despre care v-am povestit cu altă ocazia. Metoda specială de tratare prin care se obțin suprafețe impermeabile, foarte rezistente la umezeală, se păstrează neschimbată de sute de ani, fiind transmisă din generație în generație.

les enduits naturels
source photo : tectonica-online.com
O vopsea naturală pentru pereți cu aderență foarte bună

Spuneam la un moment dat că este posibil ca materialele naturale să aibă performanțe superioare celor sintetice. Este cazul vopselei speciale GekkkoSol produsă de comapania germană Kreidezeit. Am găsit-o la Peinture naturelle și mi-a atras atenția numele. Inițial am crezut că este o greșeală, dar „greșeala” se tot repeta. Așa am aflat că numele este inspirat de o… șopârlă. Gecko, căreia i se mai spune și șopârla lipicioasă, se poate cățăra pe orice suprafață, poate urca pe pereți și poate stă pe tavan fără probleme.

Asemănător șopârlei, vopseaua aderă la orice suprafață putând fi folosită acolo unde alte vopsele au eșuat. Acoperă tencuieli minerale, tencuieli pe bază de ipsos, mortar de var și ciment, vopsele vechi de ulei sau vopsele de dispersie sau lavabile, plăci de gipscarton, beton sau lemn.

les enduits naturels
source photo : oeko-baumarkt.de
Autres types de peintures naturelles

GekkkoSol nu este singura vopsea naturală din portofoliul Naturalpaint. Există și altele, pe bază de var sau de argilă. Au în compoziție și alte materiale care le conferă diverse proprietăți. De exemplu, pentru o mai buna aderență se folosește cleiul vegetal – celuloză (colle végétale peinture). Făinile de marmură sunt folosite pentru o culoare mai albă (peinture à la chaux). Se folosește caolin, cretă sau talc fără azbest pentru un corp mai mare și un aspect mai fin(vopsea de argilă).

Pentru colorarea vopselelor de argilă se folosesc pigmenți minerali, pământuri cum se mai numesc, care nu conțin metale grele. Exista și coloranți naturali care conțin astfel de metale, pentru că în natură există și substanțe care pot face rău. Coloranții ce au metale grele în compoziție (de exemplu, plumb) nu se mai folosesc de mulți ani nici la producerea vopselelor sintetice, Comunitatea Europeană interzicând folosirea lor. Este motivul pentru care unele culori sunt foarte scumpe, materile prime din care sunt făcute fiind greu de găsit în natură sau mai greu de fabricat, în cazul celor sintetice.

les enduits naturels
source de la photo : ecoizm.com
Produse naturale pentru casă

Naturalpaint și-a propus în urmă cu câțiva ani să ne reînvețe să folosim produsele naturale. Nu a fost ușor, dar a perseverat în ciuda reținerii și inerției de care s-a lovit la început. Despre izolațiile termice sau fonice pe bază de canepa, lana de oaie, iuta, sau fibre de lemn, care nu produc alergii sau probleme respiratorii nici la montaj si nici in exploatare, v-am spus cu diverse ocazii. Au și huiles ou ciel naturale pentru finisarea pardoselilor sau a mobilierului și jucăriilor pentru copii.

Ce este îmbucurător este că, pe lângă persoanele care aleg să construiască sau să renoveze casele sau apartamentele cu produse naturale, sunt și firme care folosesc tot mai mult astfel de produse. Producătorii de casute pe roti Petite maison Wunder si Eco Tiny House ou Dippanels, producătorul de trepte și blaturi din masiv, sunt numai câteva exemple. Pentru sănătatea noastră ne dorim ca numărul lor să fie din ce în ce mai mare.

les enduits naturels

les enduits naturels

les enduits naturels

 

 

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

2 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonjour,
    J'ai une maison construite il y a 10 ans avec des barres de bois.
    L'extérieur est resté en bois que j'ai huilé.
    Les précipitations extrêmes et les rayons UV restent cependant un problème pour moi et je souhaite isoler l'extérieur de la maison.
    J'aime les matériaux naturels et je sais très bien que je ne peux pas recouvrir le bois avec n'importe quel produit, je cherche une solution technique et je ne la trouve pas.
    Au départ, j'avais dit que je recouvrirais la maison d'un enduit extérieur de Vata basaltique ( 5 cm ) et d'un enduit à base de chaux/silicate... mais je ne pense pas que ce soit bon pour le bois.
    Quelqu'un peut-il m'aider en me donnant un avis professionnel ?
    Je vous remercie d'avance,
    Dragos

    • Bonjour !
      Mon avis est qu'il faut quand même recourir à des solutions naturelles. La maison peut être isolée avec des panneaux en fibre de bois qui peuvent être enduits et peints avec n'importe quel type de matériau, naturel ou synthétique. Les panneaux sont montés sur des structures en bois ou en métal afin de protéger le bois. Des enduits à la chaux ou à l'argile peuvent être utilisés comme enduits naturels et des peintures à la chaux peuvent être utilisées.
      Ces matériaux peuvent être achetés auprès de Naturalpaint (0745071724 - Florin Voșloban). Vous pouvez également discuter avec eux de la solution la plus adaptée à votre maison.
      Bonne chance !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais