Case Diverse

Vopsele și tencuieli naturale pentru o casă sănătoasă

Odată, de mult, casele erau făcute cu produse naturale. Lemnul, piatra, lutul, paiele, nuielele, varul erau materialele folosite pentru a construi. În lungul timp ce a urmat ne-am dezvoltat, cererea a crescut și oferta s-a diversificat, găsindu-se variante pentru toată lumea. Din păcate totul s-a întamplat cu renunțarea treptată la produsele naturale și folosirea, uneori exagerată, a produselor sintetice. În ultima perioadă însă se simte o întoarcere spre natural. Începem să ne gândim mai mult la ce mâncăm și cu ce ne îmbrăcăm, dar și ce mobilă cumpărăm, cum facem casele și cu ce le finisăm. A început să reapară lemnul și cărămida, tencuieli naturale, varul, uleiurile și ceara naturală. Cu toate că părea imposibil, acum găsim vopsea lavabila ce are la bază varul și cleiul vegetal. Despre astfel de produse naturale vreau să vă vorbesc în continuare.

Ce înseamnă natural, ecologic sau bio

De multe ori am auzit oameni spunând ca au folosit produse ecologice pentru vopsirea mobilei sau a altor obiecte pentru că acele produse erau pe bază de apă. Trebuie să știți că hidrodiluabil nu înseamnă obligatoriu și ecologic. Sunt produse pe bază de apă care sunt apreciate pentru că nu emană compuși organici volatili (COV) ceea ce este foarte bine pentru mediu. În plus, nu există pericolul izbucnirii unui incendiu din cauza inflamabilității lor.

Asta nu înseamnă că nu pot avea în compoziție și compuși mai puțin sănătoși. Pentru a fi sigur că produsul nu conține substanțe periculoase el trebuie să fie certificat „eco” sau „bio”. Producătorul trebuie să fie cât mai transparent privind materiile prime folosite, sursa lor, compoziția produsului finit. Sunt cerințe valabile indiferent dacă este vorba de mâncare sau de vopsele lavabile sau tencuieli.

În ceea ce privește „eticheta” de natural, aici este vorba de faptul că produsul sau materiile prime din care este făcut se găsește în natură, nu este creat de om în urma unui proces chimic. Dacă materialul respectiv este supus unor procedee cum ar fi decolorarea sau albirea, acestea se fac tot cu ajutorul produselor naturale și în urma procesului nu trebuie să rezulte substanțe care să pericliteze sănătatea oamenilor.

tencuieli naturale

De ce natural? Care sunt beneficiile alegerii finisajelor nturale pentru case?

Sunt dintre cei care au petrecut vacanțele la țară și-mi amintesc de „mirosul” curățeniei făcute înainte de Paște, când tot satul fremăta. Era mare rușine să nu văruiești toată casa, să nu lipești pe jos (acolo unde nu era dușumea), să nu bați preșurile sau să nu înnoiești brâul casei vopsindu-l cu smoală dizolvată în gaz. Femeile roboteau în casă iar bărbații curățau grădina de uscături, arau sau săpau curtea și văruiau trunchiurile pomilor fructiferi.

Bunicii noștri știau că văruind pomii îi protejează împotriva atacului insectelor. Smoala dată pe peretele exterior al casei, la bază, proteja casa de umezeala ploilor și de eventuale infiltrații. Lutul și varul lăsau casa să „respire”, permiteau transferul de umiditate cum am spune acum. Nu exista condens sau mucegai. Era foarte bine pentru sănătate, nu apăreau probleme de respirație sau alergii.

Este ceea ce caută acum cei ce folosesc produse naturale pentru finisarea pereților sau izolarea lor. Produsele moderne pot avea performanțe mai bune (nu întotdeauna), dar uneori pot face rău persoanelor mai sensibile, care suferă de astm sau diverse alergii. O finisare cu tencuielă pe bază de argilă (lut) si vopsea pe bază de var va lăsa peretele să facă schimbul natural de umiditate iar condensul nu va apărea. Pentru o casă pe structură de lemn acest lucru este foarte important pentru că umezeala poate duce la putrezirea lemnului și șubrezirea construcției. Iar mucegaiul ce poate apărea deranjează în orice casă, fie ea de lemn, cărămidă sau beton.

tencuieli naturale

Tencuieli naturale

O tencuială care revine în atenția constructorilor este cea  pe bază de argilă. Și nu ar trebui să ne mire pentru că lutul poate fi considerat cel mai vechi material de construcție din lume. Tencuila de argilă reglează umiditatea din încăperile în care este aplicată, umiditatea relativă permanentă rămânând constantă în jurul valorii de 45-55 %.

Dar nu este singura tencuială naturala ce poate fi folosită. Tencuiala pe bază de var sau gletul de var sunt, de asemenea, sănătoase pentru locuință. Pentru suprafețe mai poroase pot fi folosite produse pe bază de silicat de sodiu (produs natural din care se obține sticla). Acestea funcționează ca o amorsă, reducând în același timp absorbția în profunzime.

tencuieli naturale

Toate aceste materiale sunt produse de firme care garantează calitatea lor și faptul că în compoziție sunt numai produse naturale. Se încearcă amestecuri de mai multe produse naturale astfel încât performanțele produselor să crească. Așa s-a ajuns ca unele produse naturale să aibă performanțe egale sau chiar mai mari comparativ cu cele sintetice.

Tot naturală este și Tadelakt, tencuiala traditionala marocana folosita pentru decorarea palatelor si a bailor traditionale orientale despre care v-am povestit cu altă ocazia. Metoda specială de tratare prin care se obțin suprafețe impermeabile, foarte rezistente la umezeală, se păstrează neschimbată de sute de ani, fiind transmisă din generație în generație.

tencuieli naturale
sursa foto: tectonica-online.com
O vopsea naturală pentru pereți cu aderență foarte bună

Spuneam la un moment dat că este posibil ca materialele naturale să aibă performanțe superioare celor sintetice. Este cazul vopselei speciale GekkkoSol produsă de comapania germană Kreidezeit. Am găsit-o la Naturalpaint și mi-a atras atenția numele. Inițial am crezut că este o greșeală, dar „greșeala” se tot repeta. Așa am aflat că numele este inspirat de o… șopârlă. Gecko, căreia i se mai spune și șopârla lipicioasă, se poate cățăra pe orice suprafață, poate urca pe pereți și poate stă pe tavan fără probleme.

Asemănător șopârlei, vopseaua aderă la orice suprafață putând fi folosită acolo unde alte vopsele au eșuat. Acoperă tencuieli minerale, tencuieli pe bază de ipsos, mortar de var și ciment, vopsele vechi de ulei sau vopsele de dispersie sau lavabile, plăci de gipscarton, beton sau lemn.

tencuieli naturale
sursa foto: oeko-baumarkt.de
Alte tipuri de vopsele naturale

GekkkoSol nu este singura vopsea naturală din portofoliul Naturalpaint. Există și altele, pe bază de var sau de argilă. Au în compoziție și alte materiale care le conferă diverse proprietăți. De exemplu, pentru o mai buna aderență se folosește cleiul vegetal – celuloză (vopsea de clei vegetal). Făinile de marmură sunt folosite pentru o culoare mai albă (vopsea de var). Se folosește caolin, cretă sau talc fără azbest pentru un corp mai mare și un aspect mai fin(vopsea de argilă).

Pentru colorarea vopselelor de argilă se folosesc pigmenți minerali, pământuri cum se mai numesc, care nu conțin metale grele. Exista și coloranți naturali care conțin astfel de metale, pentru că în natură există și substanțe care pot face rău. Coloranții ce au metale grele în compoziție (de exemplu, plumb) nu se mai folosesc de mulți ani nici la producerea vopselelor sintetice, Comunitatea Europeană interzicând folosirea lor. Este motivul pentru care unele culori sunt foarte scumpe, materile prime din care sunt făcute fiind greu de găsit în natură sau mai greu de fabricat, în cazul celor sintetice.

tencuieli naturale
sursa foto: ecoizm.com
Produse naturale pentru casă

Naturalpaint și-a propus în urmă cu câțiva ani să ne reînvețe să folosim produsele naturale. Nu a fost ușor, dar a perseverat în ciuda reținerii și inerției de care s-a lovit la început. Despre izolațiile termice sau fonice pe bază de canepa, lana de oaie, iuta, sau fibre de lemn, care nu produc alergii sau probleme respiratorii nici la montaj si nici in exploatare, v-am spus cu diverse ocazii. Au și uleiuri sau ceruri naturale pentru finisarea pardoselilor sau a mobilierului și jucăriilor pentru copii.

Ce este îmbucurător este că, pe lângă persoanele care aleg să construiască sau să renoveze casele sau apartamentele cu produse naturale, sunt și firme care folosesc tot mai mult astfel de produse. Producătorii de casute pe roti Tiny Wunder House si Eco Tiny House sau Dippanels, producătorul de trepte și blaturi din masiv, sunt numai câteva exemple. Pentru sănătatea noastră ne dorim ca numărul lor să fie din ce în ce mai mare.

tencuieli naturale

tencuieli naturale

tencuieli naturale

 

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua,
    Am o casa construita acum 10 ani din barne de lemn.
    Exteriorul a ramas din lemn pe care l-am dat cu ulei.
    Precipitatiile extreme / razele UV imi fac totusi probleme si doresc ca izolez/tencuiesc exteriorul casei.
    Imi plac materialele naturale si stiu foarte bine ca nu pot acoperi lemnul cu orice produs, caut o solutie tehnica si nu o gasesc.
    Initial am zis ca anvelopez casa cu Vata Bazaltica de exterior ( 5 cm ) si tencuiesc cu ceva pe baza de var/silicat…dar nu cred ca este bine pentru lemn.
    Ma poate ajuta cineva cu un sfat profesionist?
    Multumesc anticipat,
    Dragos

    • Bună ziua!
      Părerea mea este că ar trebui să apelați tot la soluții naturale. Casa poate fi izolată cu panouri din fibră de lemn care pot fi tencuite și vopsite cu orice fel de materiale, naturale sau sintetice. Panourile se montează pe structuri de lemn sau metal astfel încât lemnul să fie protejat. Ca tencuieli naturale pot fi folosite cele de var sau lut, iar vopseaua poate fi de var.
      Astfel de materiale pot fi achiziționate de la Naturalpaint (0745071724 – Florin Voșloban). Cu ei puteți discuta și despre cea mai potrivită soluție pentru casa dumneavoastră.
      Succes!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian