Rășina epoxidică trezește în contiuare interes în rândul celor pasionați de lemn. Reacțiile voastre la articles sur ce sujet precum și dorința de a afla lucruri noi sunt dovezi în acest sens. Primesc mereu de la voi întrebări despre rășina epoxidică transparentă, despre cea potrivită pentru lemn sau despre colorarea rășinilor. După ultima întrebare legată de colorarea rășinilor epoxidice am căutat să văd care sunt coloranții cei mai folosiți pentru rășina epoxidică și am fost surprinsă să aflu că sunt tot felul de moduri de a colora rășina epoxidică, multe dintre ele la îndemâna oricui. Să vedem împreună cum și cu ce putem colora rășina epoxidică.
Ce trebuie să știți atunci când vă hotărâți să colorați rășina epoxidică
Despre tipurile de rășini epoxidice și domeniile de utilizare J'ai dit ici așa că nu am să mai revin. Dacă aveți un proiect cu rasina epoxidica și lemn trebuie să știți că nu orice rășină alegeți se potrivește proiectului. Trebuie să folosiți rășină epoxidică transparentă pentru lemn ce poate fi turnată. Există și varianta cu autoeliminare de bule ceea ce va face mult mai ușoară munca în cazul în care proiectul nu include și bule rămase în peliculă.
Rășina care se usucă transparent este cea mai potrivită pentru colorare. Trebuie avut în vedere că prin uscare rășina capătă o ușoară tentă galbenă ce poate influența culoarea dorită. De aceea recomandarea este să se pregătească întai o cantitate mică de rășină si numai după ce decideți că este ceea ce vreți să treceți la prepararea unei cantități mai mari.
Pentru colorare se face mai întâi amestecul dintre rășină și întăritor. Amestecarea se face conform indicațiilor primite la cumpărare sau cele existente pe eticheta produsului. Fiecare producător are rețeta proprie de amestecare (unii au amestec 1:1, alții 2:1) si pentru a obține rezultatul dorit ea trebuie respectată. Componentele se amestecă bine, evitând însă înglobarea aerului.
După amestecare se adaugă colorantul în procent de 2-6%. Un procent mai mic de colorant poate să nu coloreze aproape deloc rășina, iar unul mai mare poate influența întărirea și proprietățile finale ale rășinii. În cazul în care se folosesc pentru colorare pigmenți dizolvați în rășini epoxidice, acestia se adaugă până la max.5% pentru a nu influența raportul dintre rășină și întăritor.
Produse folosite pentru colorarea rășinii
Vă spuneam că am rămas surprinsă văzând ce fel de materiale pot fi folosite pentru colorarea rășinilor epoxidice. O clasificare simplă împarte aceste materiale în produse tradiționale și produse atipice, specifice altor domenii de activitate.
Vopsea, cerneală sau coloranți – produsele tradiționale pentru colorarea rășinilor epoxidice
Cei mai folosiți sunt pigmenții pentru rașini epoxidice. Cu ei este imposibil să dați greș pentru că sunt făcuți special pentru aceste rășini. Și cei fosforescenți intră în aceeași categorie. Singura problemă poate fi să nu ajungeți la culoarea sau intensitatea dorită. Evitați acest lucru făcând întotdeauna o mostră, o probă martor. Amestecați cantități mici pentru a vedea culoarea, intensitatea, cum se comportă în rășină. Măsurați întotdeauna cantitățile pentru a reproduce efectul la scară mai mare.
Vopselele și cernelurile acrilice sunt de asemenea compatibile cu rasina epoxidica. De reținut că vopseaua acrilică este mai mată și ia din luciul rășinii. Dacă vă doriți o rășină foarte lucioasă alegeți altă modalitate de colorare.
Cernelurile pe bază de solvent colorează uniform și sunt o variantă ieftină și sigură. Sunt intense și pot să coloreze opac rășina. Spre deosebire de cele colorate cu pigmenți, rășinile colorate cu cerneluri sunt stravezii, transparente în fața luminii. De aceea mulți aleg aceste cerneluri atunci când proiectul lor implică și o sursă de lumină.
Coloranți atipici: pigmenți pulbere, vopsea de unghii, cerneluri de scris, diverse pulberi
Pigmenții pulbere nu se dizolvă în rășină, dar o colorează intens, particolele fine plutind în masa de rășină. Este practic o dispersie așa cum sunt și vopselele pe bază de apă. Alegeți pigmenții numai în cazul în care nu doriți o suprafață foarte fină și uniformă. Cum amestecul nu poate fi făcut foarte bine apar pete și aglomerări de pigment la suprafață. Aspectul suprafeței va fi ușor zgrunțuros.
Tot din familia pigmenților pulberi fac parte și aquarelles, acele culori folosite de copii pentru a picta. Sunt pigmenți care cu apa formează dispersii. Pot fi folosiți și pentru a colora rășinile epoxidice.
Poate o să vi se pară ciudat, dar tot pigmenți sunt și fards doamnelor, chiar și cele cu „sclipici”. Le puteți folosi fără probleme pentru a colora rasina epoxidica.
Encres d'écriture sunt coloranți dizolvați în apă. În acest caz nu mai este vorba de suspensie ci de soluție. Nu pot fi folosite pentru a obține o rășină colorată opac pentru că nu au putere de acoperire. Rezultatul va fi o rășină colorată transparent.
Vernis à ongles – oja- este o vopsea acrilică si se comportă la fel ca cea ce face parte din grupul materialelor tradiționale.
Mai puteți folosi pentru a colora rasina epoxidica paprika, curcuma ou poudre de bois très fine, toate aceste materiale comportandu-se ca pigmenții pulbere.
Singurele vopsele sau produse de colorare ce nu merg sunt cele pe bază de ulei. Amestecarea cu ulei face ca rășina sa se comporte ciudat și să apară tot felul de efecte nedorite. Am citit despre cineva care a folosit un astfel de produs pentru a colora, amestecând foarte bine pentru a-l încorpora, dar a fost unica informație în acest sens. Toți ceilalți recomandă să uităm de aceste produse.
Fiți creativi!
Fenomenul combinării rășinilor epoxidice cu lemnul a luat amploare în ultima vreme. Din păcate sunt foarte puțini cei care reușesc să facă lucruri cu adevărat atrăgătoare, multe dintre ele mergând în zona kitsch-ului. Am văzut mobilier considerat rustic numai pentru că era vorba despre felii de lemn într-o masă de rășina. Dupa părerea mea mobilierul rustic reprezintă cu totul altceva.
La folosirea rășinilor s-a trecut de la umplerea crăpăturilor și a nodurilor la bucăți de lemn pierdute într-o mare de rășină. Și aici putem găsi farmec dacă lemnul este recuperat și are acel aspect vechi, dacă are galerii și găuri de cari sau este rupt astfel încât să pară o pădure adormită cuprinsă în rășină. Câteva lemne rămase în atelier de la alte lucrări, scufundate în rășină, nu vor fi cu siguranță o lucrare dorită de prea mulți.
Et les bouchons avec des capsules de bière cred că trebuie făcute puțin selectiv. Un astfel de blat pentru barul de acasă poate fi foarte plăcut și interesant pentru prietenii cu care bei un pahar de bere. Dar să faci blatul mesei din sufragerie așa este, după părerea mea, puțin cam mult.
Fiți creativi! Inspirati-vă din ceea ce vedeți la colegii vostri de breaslă, dar încercați să veniți cu ceva nou. Nu abuzați de sclipici și fosforescent. Rășina este deja un adaos făcut lemnului, nu supralicitați. Lăsați lemnul să-și spună povestea, chiar și atunci când este o bucată ruptă prinsă în rasină transparentă. Este o întreagă poveste în acele așchii și dacă priviți cu atenție, veți vedea pădurea.
Bonne chance !
Vos commentaires sont les bienvenus ci-dessous. Partagez l'article si vous le trouvez utile. Remerciements.
Bien dit... Un peu plus et les comptoirs en bois et en résine finissent par ressembler à des "poissons de verre sur des téléviseurs" (comme le dit un de mes collègues).
J'ai été captivée par votre description et l'énumération des étapes de l'utilisation des résines époxy.J'aimerais réaliser mon objet personnel de cette manière mais je n'ai pas compris ce que je fais du sable et comment.Merci pour votre exposé.Silvia
Bonsoir !
La boîte dans laquelle est versée la résine doit être faite d'un matériau plat et inerte afin que la résine n'y adhère pas. On peut utiliser des panneaux d'aggloméré mélaminés dont la surface est très lisse (sans pores ni autres dessins en 3D), mais aussi du plexiglas, du polycarbonate ou des feuilles de polyéthylène ou de polypropylène, placés dans des boîtes de la forme souhaitée. Après durcissement et retrait du papier de verre résiné, la surface peut être poncée pour la lisser et l'égaliser à l'aide d'un chiffon de résine liquide ou recouverte d'une fine couche de vernis.
Tous nos vœux de réussite !
N'oubliez pas de vous abonner à la version imprimée de Wood Magazine ! Pour seulement 58 lei/an, vous pouvez vous informer sur l'actualité du secteur, découvrir des idées d'artisanat ou des secrets de fabrication. Nous vous rappelons que le contenu du magazine imprimé est différent de celui du site web. Détails dans le lien ci-dessous.
Merci de votre attention !
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Sans vouloir vous offenser, où avez-vous fait vos recherches pour rédiger cet article ?
Je travaille avec la résine époxy jour après jour depuis plus de 3 ans, et ce qui est écrit dans cet article n'a rien à voir avec la réalité.
Bonjour !
Sans vouloir vous offenser. J'ai toujours pensé que l'on ne peut s'évaluer qu'en acceptant les critiques et en en tirant des enseignements.
Je fais généralement des recherches sur des sites américains, canadiens, australiens et européens (anglais en particulier).
Il serait très utile d'avoir votre expérience dans ce domaine. Je sais sur quoi vous travaillez et c'est effectivement particulier. Si vous souhaitez apporter des précisions du point de vue d'une personne qui travaille réellement avec des résines époxy, vous pouvez apporter des compléments.
Tous nos vœux de réussite !
Les géodes en résine époxy, une forme d'art très attrayante, sont en train de prendre de l'ampleur. Les peintures abstraites combinent également différentes couleurs à l'aide de techniques telles que le soufflage, le tirage de ficelles, le tourbillonnement, le retournement et le glissement, et impliquent souvent l'utilisation d'objets de la vie quotidienne pour obtenir différents effets. Certains effets nécessitent l'utilisation d'huiles pour obtenir des séparations de couleurs aléatoires sous la forme de bulles bien définies. Quelques exemples
https://www.youtube.com/watch?v=tgUdcpprJPw
https://www.youtube.com/watch?v=ckzYYPkrJb8
Merci pour cet ajout. 🙂
Tous nos vœux de réussite !
Un très bon article, j'ai essayé toutes sortes de colorants, de la peinture sur verre, de la céramique, des paillettes, de la peinture acrylique et du gel pour les ongles. Demain j'ai hâte, grâce à cet article d'utiliser le paprika et le turménic. Merci de votre compréhension.
Par exemple, une deuxième couche de résine colorée peut être appliquée au pinceau pour donner des couleurs différentes à différentes parties de l'objet moulé.
Bonjour !
Il peut être coloré en appliquant, au pinceau, une couche de résine colorée (+ durcisseur) ou une couche de vernis polyuréthane coloré.
Tous nos vœux de réussite !
Je me demande si vous pouvez me donner un exemple de peinture et où je peux l'acheter ! Je voudrais faire une table pour mon salon et le plateau fait 4,5cm d'épaisseur ! Merci pour toutes les réponses !
Bonsoir !
Dans le lien ci-dessous, à la fin, vous avez un lien vers un fabricant de résines époxy et un autre vers un magasin où vous pouvez trouver des résines époxy. Celles-ci sont généralement transparentes, pour le travail du bois, et peuvent être colorées avec des pigments que vous pouvez trouver dans ces mêmes magasins. Il existe également des résines époxy colorées pour les sols que vous pouvez trouver dans les magasins de matériaux de construction.
Tous nos vœux de réussite !
https://revistadinlemn.ro/2018/04/12/rasina-epoxidica-pardoseala-epoxidica/
C'est exactement ce que je voulais savoir. Il semble que les colorants cités ne soient pas aussi chers (en prix) que la résine époxy. J'avais un doute, mais en lisant ici j'ai tout découvert. Merci et félicitations !