Techniques de finition

Les termes spécialisés de la finition du bois en langage clair

De-a lungul timpului am oferit informații privind finisarea lemnului, materialele și tehnologiile folosite, problemele ce pot apărea și defectele de finisare. Am folosit de multe ori, datorită experienței acumulate în anii de lucru cu materiale de finisare, termeni tehnici specifici fără să mă gândesc că nu sunt cuvinte uzuale sau că unele au alt sens în finisare față de cel unanim acceptat. Sunt termeni pe care îi găsiți de multe ori pe etichetele cerurilor, uleiurilor, al lacurilor și vopselelor din magazinele de profil. Pentru cei aflați în poziția de începători pasionați de lemn, care doresc să folosească aceste informații în proiectele lor, termenii pot crea confuzii și da naștere la întrebări ( Grundul colorează? Pot vopsi cu lac? Care este diferența dintre lac și vopsea?). Îmi propun ca în continuare să explic pe scurt acești termeni făcând și trimiteri către articole din revistă unde găsiți produsul sau operația descrisă pe larg. Pentru a fi mai simplu de urmărit termenii au fost așezați în ordine alfabetică.

Antiquisation 

O serie de operații care duc la obținerea unui obiect sau a unui mobilier cu aspect vechi. Pentru antichizare sunt folosite atât tehnici care se aplică lemnului pentru a-l face asemănător cu cel învechit în mod natural (loviri, zgârieri, teșiri), cât și materiale care dau patina specifică trecerii timpului. Există diverse tehnologii de antichizare și veți găsi câteva dintre ele în article dédié acestei operații.

finisarea lemnului

Baiț

Soluție de colorare cu ajutorul căreia se colorează lemnul astfel încât desenul lei natural să fie vizibil. Este un mod de colorare transparentă a lemnului, fibra rămânând în continuare vizibilă. Pentru astfel de materiale se mai folosește și termenul de encre, împrumutat din italiană.

Coajă de portocală

Aspect vălurit al peliculei de lac sau grund, asemănător cu coaja de portocală. Este un defect de finisare care poate apărea din diverse cauze: materialul aplicat este prea gros (diluție insuficientă), presiunea aerului comprimat din pistol prea mare, temeperatura diferită la aplicare între lac și lemn. Pentru ca pelicula să fie din nou întinsă acest strat trebuie îndepărtat prin șlefuire și aplicat un altul. Despre coaja de portocală găsiți mai multe informații ici.

Corp solide

Termen folosit pentru a denumi conținutul în rășină solidă a unui lac, vopsea sau alt produs de finisare. Aceste produse sunt încă din fabricație diluate cu apă sau solvenți organici. După aplicare apa și solvenții se evaporă, iar pe lemn rămâne rășina solidă. Acest termen, care se găsește menționat în fișa tehnică sau pe eticheta produsului, arată cât material va rămâne pe lemn sub formă de peliculă (rășina) și cât se va evapora (apa sau diluantul). Conținutul de corp solid se exprimă în procente și este unul dintre termenii care arată calitatea unui produs de finisare. Un corp mai mare înseamnă un produs mai bun.

COV (VOC) Compuși organici volatili

Cantitatea totală de solvenți organici din lac, grund sau vopsea care se evaporă și ajunge în mediul de lucru sau în atmosferă prin sistemele de exhaustare. Este exprimat în procente și este menționat întotdeauna pe etichetă. Despre compușii organici volatili și influența lor asupra mediului găsiți informații ici.

Cupa viscozimetrică

Instrument cu care se măsoară viscozitatea lacurilor, vopselelor sau grundurilor. Viscozitatea indică timpul, în secunde, în care o cantitate de material iese prin orificiul (duza) unei cupe. Viscozitatea este un indicator care se găsește în fișa tehnică a produsului și poate fi verificat cu ușurință (spre deosebire de corpul solid a cărei determinare este mult mai dificilă). Cu ajutorul cupei se verifică și viscozitatea de aplicare a acestor produse, după amestecarea lor cu solventul recomandat. Viscozitatea de aplicare este un parametru recomandat de producător și se află în fisa tehnică sau pe eticheta de produs. Este unul dintre parametrii care ne ajută sa evităm apariția aspectului de coajă de portocală.

Dispersion

Amestec în echilibru dintre un component lichid și particule fine de material solid. De exemplu, Adhésifs PVA (acétate de polyvinyle), de type aracite, sont des dispersions aqueuses.

Courriel 

Une peinture/laque pigmentée opaque qui ne laisse pas apparaître les veines naturelles du bois. L'émail n'est pas transparent.

Glacis

Material pentru colorarea și patinarea lemnului. Glaze-urile sunt de mai multe feluri și se folosesc de obicei pentru a da un aspect antichizat lemnului sau pentru a realiza efecte speciale pe lemn.

Brillant

Gloss = Grad de luciu. Arată capacitatea peliculei de a reflecta lumina. Pelicula, indiferent dacă este transparentă sau opacă, poate fi lucioasă sau mată în funcție de cât reflectă lumina. Cantitatea de lumină reflectată poate fi măsurată iar rezultatul se exprimă în numere de la 0 la 100, 0 însemnând o peliculă foarte mată, fără niciun fel de luciu, iar 100 o peliculă foarte lucioasă. Există lacuri și vopsele cu diverse grade de luciu. Un obiect poate fi lăcuit chiar dacă nu are niciun fel de luciu. Lipsa luciului nu înseamna că lipsește lacul. Există vernis d'une brillance inférieure à 5 care nu au niciun fel de strălucire, care protejează lemnul fără să-i afecteze aspectul natural.

Grund

Strat de material de finisare cu foarte bune proprietăți de acoperire, aderență și șlefuire, aplicat direct pe lemnul colorat sau nu. Este suportul pe care se aplică stratul de lac final. Un sistem care conține grund și lac/vopsea permite obținerea unei calități superioare a peliculei. Este modul în care se face finisarea lemnului în fabrici. În cazul proiectelor DIY nu este întotdeauna obligatorie folosirea lui.

Întăritor/Catalizator

Componenta B a lacurilor/grundurilor/vopselelor în două componente.  În urma reacției dintre componenta A (grund/lac/vopsea) și catalyseur se formează pelicula.

Lâna de oțel

Material abraziv foarte fin care este de fapt un șpan foarte fin de oțel cu aspect de lână trasă la darac. Se folosește pentru șlefuiri de finețe pentru a crea diverse efecte speciale. De exemplu este folosită pentru a îndepărta patinele de învechire a lemnului astfel încât acestea să rămână numai în anumite locuri. Fiind foarte fină îndepărtează patinele fără a zgâria stratul de lac sau vopsea.

finisarea lemnului
source de la photo : craftlikethis.com
Lac

Material de finisare transparent, aplicat ca strat final de finisare. Ca și vopseaua (emailul) conferă proprietăți superficiale peliculei: tușeu plăcut, rezistențe mecanice și chimice, grad de luciu.

Métamérisme

Schimbarea aparentă a nuanței unei culori în funcție de sursa de lumină, naturală sau artificială dată de bec sau de lampă de neon.

Pulvérisation

Cantitate de material rezultată în urma pulverizării care nu se depune pe obiect rămânând în mediul de lucru. Acest material este pierdut, iar un pistol sau système d'application par pulvérisation este cu atât mai performant cu cât această cantitate este mai mică.

Patină

Material de finisare folosit pentru a crea diverse efecte pe lemn sau mobilă: antichizare, marcarea porilor lemnului, ușoare accente aurii sau argintiietc.

Vie en pot

Așa cum ați văzut mai sus există materiale de finisare din două componente. Timpul în care poate fi folosit amestecul fără ca reacția dintre cele două să înceapă, modificându-i astfel proprietățile, se numește pot-life sau timp de viață. După acest timp amestecul își modifică proprietățile și începe să fie mai gros, mai puțin fluid. În această fază nu mai poate fi folosit chiar dacă este diluat pentru a ajunge la viscozitatea inițială.

Gomme laque

Rășină naturală de culoare portocalie, secretată de o specie de insecte din India și Indochina. Dizolvată în solvent organic formează lacul cu același nume. În link-urile ce urmează găsiți pe larg informații atât despre lacul în sine cât și despre polissage au frech, metoda de aplicare astfel încât să se obțină suprafețe lucioase cu un aspect mătăsos deosebit.

finisarea lemnului
flocons de gomme-laque photo source : theunpluggedwoodshop.com
Thixotropie

Proprietatea unor materiale peliculogene de a avea viscozitate scăzută sub agitare și mare în repaos. Lacurile cu această proprietate sunt aplicate cu ușurință pe verticală fără riscul apariției scurgerilor de material. Aspectul este de lac foarte gros fără să aibă obligatoriu și corp solid mare. Viscozitatea acestor lacuri nu poate fi determinată cu ajutorul cupei viscozimetrice. Un exemplu de astfel de les vernis sont les vernis hydrosolubles pour l'extérieur.

Sper să vă fie de ajutor aceste explicații. Dacă aveți prieteni care s-au „împiedicat” de astfel de termeni ajutați-i distribuind articolul. Dacă aveți completări sau întrebări lăsați-le în zona de comentarii.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

6 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • C'est un bon site pour quelqu'un qui se contente d'une lecture spécialisée.
    Arrêtez d'être gentil avec quelqu'un qui cherche en fait une solution à ses problèmes du point de vue d'un fabricant de meubles.
    Messieurs et mesdames, essayez de fournir des informations, des prix sur les quelques fournisseurs de solutions, de services sur un marché aussi pauvre que le marché roumain.

    Et j'entends par là des choses très simples :

    1) Comment puis-je peindre une façade en mdf si je ne possède pas - et n'ai pas l'intention de posséder - de machines ?
    Global Design (peut-être Accesoria Group, peut-être NetFront) dira magazine en bois. Faux, cela prend beaucoup de temps (5 semaines) et ils font souvent des erreurs (les corrections sont apportées dans un délai supplémentaire de 5 semaines). Proposez des alternatives.

    2) Comment puis-je prototyper des meubles en bois massif ou mixte ?
    Existe-t-il des ateliers sérieux à Ro Ro qui peuvent travailler sur un projet envoyé par e-mail ?

    3) Des fournisseurs de matériel décents.

    • Bonjour.
      Le manque d'informations dans le domaine nous a conduits à ce magazine. Nous nous efforçons de fournir autant de données techniques et de nouvelles commerciales que possible, mais nous n'avons malheureusement pas accès à toutes les informations. Les prix sont les plus difficiles à proposer car les fabricants ou importateurs préfèrent discuter directement avec les clients en considérant que chaque demande a ses propres spécificités. Mais chaque fois que nous présentons le produit d'une entreprise, nous indiquons également ses coordonnées afin que les lecteurs puissent discuter de ce qui les intéresse.
      En ce qui concerne les thèmes proposés, j'essaierai de suggérer quelques solutions, qui seront peut-être utiles.
      1. Pour les façades en MDF, vous avez mentionné les grands fabricants. Ils ont des contrats stables qui sont prioritaires et c'est une raison qui augmente le temps d'attente. Mais il existe aussi de plus petits fabricants ou des entreprises qui peignent pour des tiers. On en trouve dans tout le pays. Le plus simple est de contacter les distributeurs de produits de finition professionnelle de votre région (ICA, Sirca, Sayerlack, Renner, Milesi, etc.). Ils vous orienteront vers ces entreprises.
      2. Pour les prototypes, vous pouvez utiliser les groupes existants sur les réseaux sociaux : Woodworking Romania, Carpenters, Carpenters Group in solid wood, etc. Dites ce que vous voulez et d'où vous venez et vous trouverez certainement des ateliers ou des petites usines qui fabriqueront votre prototype. Il y a beaucoup de menuisiers très habiles qui travaillent aussi très bien sur des projets reçus par email.
      3. Lorsque vous parlez de quincaillerie décente, vous pensez probablement au prix. Je connais quelques fabricants de meubles de salle de bains et de cuisine qui, pour obtenir un meilleur prix pour leur quincaillerie, la font venir directement de fabricants européens ou chinois. En Roumanie, vous pouvez trouver Blum, Hafele, Salice, Esor, en tant que marques étrangères, mais il existe également des fabricants roumains (Ferochim Targu Mures, par exemple).
      J'espère que vous l'avez trouvé utile.
      Tous nos vœux de réussite !

  • Merci, l'article serait encore plus complet si les noms anglais étaient ajoutés (grund - sanding sealer) et la différence (varnish - polish) un peu expliquée.

    • Bonsoir !
      Je ne comprends pas ce à quoi vous faites référence. De quelles œuvres parlez-vous et à quel élément faites-vous référence ?
      Si vous me donnez plus d'informations, je serai heureux de vous répondre.
      Tous nos vœux de réussite !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais