Application de l'adhésif - Entreprises

Ruches en panneaux massifs. Choix de la colle

Suntem în grupul țărilor cu cea mai mare producție de miere din Comunitatea Europeană. Cererea de miere crește de la an la an și faptul acesta dă curaj multora să înceapă o afacere în acest domeniu. Pentru a face miere ai nevoie de stupi, iar pentru a face din producția de miere o afacere, stupii trebuie să fie de calitate. Așa au apărut fabrici de stupi unde accentul se pune pe calitate astfel încât stupii să reziste cât mai bine și cât mai mult timp în condițiile dificile de exterior. Nu este prima dată când vă spun despre stupi. Între timp însă am aflat mai multe date despre apicultura de la noi, la nivel european și mondial, informații pe care vreau să vi le spun și vouă.

Producția mondiala de miere, în cifre

Cel mai mare producător de miere din lume este China, cu o producție mai mare de 500.000 t/an. Este urmată de Uniunea Europeană, cu peste 200.000 t/an și Turcia, peste 100.000 t/an. În Uniunea Europeană sunt înregistrați 600.000 de apicultori și peste 17 milioane de stupi. Datele sunt oficiale și le puteți citi ici.

Dintre statele membre ale Uniunii, doar 4 țări produc peste 20.000 t/an, iar țara noastră este printre ele. Celelalte țări cu care suntem în concurență sunt Spania, Ungaria și Germania. În perioada 2013 – 2015 România a ajuns pe primul loc în Europa la producția de miere. Cu toate că în 2017 producția de miere a României a ajuns la peste 30.000 t/an (mai mare decat în 2015 – 27.000 t/an), țara noastră a pierdut primul loc în favoarea Germaniei.

În ciuda acestei creșteri a producției de miere, Comunitatea Europeana nu reușește nici pe departe să acopere cererea de miere la nivelul Uniunii. În 2016, de exemplu, s-au importat peste 200.000 t de miere din China. Din acest motiv dezvoltarea afacerilor în domeniu este sprijinită, România atrăgând în perioada 2013-2015 10% din fondurile totale alocate. Dacă vă spun că fondurile se alocă în funcție de numărul stupilor aflați pe teritoriu, atunci veți înțelege și cum a ajuns să înflorească această industrie. Iar cererea de stupi nu se limitează numai la teritoriul României, producătorii exportând stupii produși în fabricile de la noi, în Ungaria, Spania sau Germania.

fabrici de stupi
source photo : momtastic.com
Fabrici de stupi in România

L'année dernière, j'ai assisté à une séminaire organisé par Felder Gruppe având ca subiect Start-Up Nation. Aici a fost invitat și unul dintre beneficiarii din 2017 ai programului, Marius Mihalca (firma Triple Wood) din Tulcea. Proiectul lui – acceptat în program – a fost o fabrică de stupi și aplicase pentru a-și cumpăra utilaje de prelucrare a lemnului.

Fusese invitat pentru a împărtași din experiența personală privind întocmirea proiectului, finanțarea, piedicile întâmpinate, timpul scurs până la primirea banilor și alte astfel de probleme cu care se confruntase în aceea perioadă. Pe mine însă m-a interesat cum ajunsese la idee și de ce stupi. Am vorbit cu el la finalul întâlnirii, când toți eram strânși în bisericuțe, încercând să aflăm ce nu întrebasem până atunci.

Mi-a spus că a ales să facă stupi dându-și seama că este cerere foarte mare. În zonă erau foarte mulți apicultori care se plângeau de lipsa unor produse de calitate. Aflase și ca este cerere la export. De altfel bună parte din producție mergea deja în afară. L-am întrebat dacă are clienți pentru cât produce. Mi-a spus că ar putea vinde dublu, chiar triplu, dar nu are oameni cu care să producă.

De ce am povestit toate astea? Pentru că sunt convinsă că este un domeniu cu mult potențial și cred că poate fi o bună idee de afaceri pentru unii dintre voi.

fabrici de stupi
source photo : stupvertical.ro
Avantages des ruches à panneaux pleins

Dar să ne întoarcem la stupi. Cum spuneam încă de la început este perioada în care fabricile de stupi lucrează la capacitate maximă. Lunile februarie, martie și aprilie sunt luni de vârf, când este posibil să se lucreze și în schimburi.

Pentru a obține produse de calitate, care să reziste la condițiile de exterior, dar și la manipulările frecvente și transport, stupii sunt făcuți din panneaux en bois massif. Uneori aceste panouri sunt stratificate pentru a nu exista nici cea mai mică problemă de deformare sau variație dimensională. Un producător din Oradea spune chiar că lemnul folosit pentru fabricarea stupilor este asemănător cu cel pentru fabricarea ferestrelor și ușilor de exterior.

Principalul avantaj al folosirii acestor panouri este că lemnului i se îndepărtează orice defect, riscul de crăpare sau deformare la exterior fiind eliminat. Între elemente nu apar goluri pentru că sunt lipite între ele. Construcția este sănătoasă si rezistentă putând fi transportată în siguranță. Chiar dacă sunt necesare acțiuni mai agresive, cum este desprinderea magaziei de miere de restul stupului, care se face cu dalta, stupul va rezista foarte bine.

Stupii sunt produși din elemente mai late din lemn (10-12 cm) care nu mai sunt îmbinate écrous et fédérateurs ca în trecut ci sunt lipite în presă. Pentru siguranță adezivul trebuie să fie D4. Înainte de a fi lipite între ele, elementele se prelungesc, fiind joint dans les dents. Și de data aceasta trebuie folosit adeziv D4 rezistent la exterior. Dacă este nevoie se face stratificarea panourilor pentru a elimina orice risc de variație dimensională în timp.

fabrici de stupi
source de la photo : 999.md
Adezivii TISZABOND – alegerea multor producători care fac stupi pentru piața românească și cea europeană

Calitatea adezivului este foarte importantă la asamblarea panourilor pentru obținerea stupilor. Firma Szolvegy din Târgu Mureș colaborează de ani buni cu firme producătoare de stupi care fac export în Ungaria și în alte țări din Uniunea Europeană. Experiența îndelungată îi permite recomandarea celor mai bune variante cu care produăatorul cu siguranță nu va da greș.

Recomandarea este folosirea adezivilor D 4 din gama TISZABOND, atât cei mono cât și cei bicomponenți. Sunt adezivi de foarte bună calitate, cu rezistență foarte bună la umiditate și la condițiile de exterior. Pentru că nu conțin material de umplere sunt mult mai elastici. Grupuri reactive prezente în interiorul adezivului permit o reticulare avansată ce conferă peliculei rezultate o rezistență mult mai bună.  Respectând indicațiile din fișa tehnică de produs se obțin încleieri foarte trainice. Stupul poate rezista astfel la mutări repetate dintr-un loc în altul, precum și la ploaie, zăpadă, vânt sau alte probleme cu care se confruntă un obiect ce stă aproape tot timpul anului afară. Din cate mi-au spus unii apicultori, sunt stupi care stau chiar numai afară.

fabrici de stupi
source photo : stupiibatranului.ro

Sper să fi venit și de data aceasta cu informații noi, interesante și utile pentru voi. Puteți distribui dacă considerați că informațiile pot ajuta și pe alții. Iar dacă aveți întrebări sau comentarii, vă rog să le lăsați mai jos, în spațiul dedicat.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

1 commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Seulement, à ma connaissance, ces ruches (lazies) ne peuvent pas être utilisées pour la production de miel biologique. C'est à cause de la colle.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais