Fabrication de maisons en bois

Les maisons à ossature bois sont désormais fabriquées en usine. Sur le chantier, il suffit de poser

Despre case pe structură de lemn și avantajele lor am spus de nenumărate ori, fiind un subiect ce trezește din ce în ce mai mult interes. Unul dintre avantajele pentru care mulți aleg sa meargă pe acest tip de locuință este timpul redus de lucru pe șantier. La o casă pe structură din lemn timpul de lucru pe șantier pentru a ridica pereții și a pune acoperișul se măsoară în săptămâni, uneori chiar în zile. De ce este posibil acest lucru? Pentru că mare parte din muncă se face în fabrică, casa ajungând în pachet pe șantier, unde este montată pe fundație. Astfel se elimină mare parte dintre operațiile necesare pentru construcția unei case din cărămidă sau beton și timpul se scurtează simțitor.

Prelucrarea în fabrică nu are doar avantajul scurtării timpului. Dotările din fabrică permit tratarea și prelucrarea lemnului în condiții infinit mai bune, ceea ce face ca rezultatul final să fie mult mai bun. De curând am dat peste filmul de mai jos făcut la Variateur de Marius Șoflete de la Ingénierie créative. Ceux qui ont abonament la Revista din Lemn tiparită au aflat de constructorul de case pe structură de lemn din Comănești din ediția din martie 2019. Ediția a avut ca temă Maisons en bois iar unul dintre producătorii prezenți in paginile revistei a fost Dimmer.

Imediat ce am văzut filmul am spus că este musai să vă spun despre el. Vizionându-l veți înțelege mult mai ușor avantajele ce decurg din construirea în fabrică a structurii din lemn și a pereților. Filmul urmărește fluxul tehnologic, de la debitarea bușteanului și uscarea cherestelei, până la ambalarea pereților. Cu siguranta am mai vorbit despre unele prelucrări care se fac în fabrică. Filmul însă este perfect pentru a înțelege importanța fiecărei operații.

maisons sur structure en bois

Prelucrări în fabrică cu impact foarte mare asupra rezistenței casei

Știu că sunteți nerăbdători să vedeți filmul, pe unii probabil că i-am pierdut deja. Vă rog doar să mă lăsați să punctez câteva dintre etapele de prelucrare cu efecte directe asupra rezistenței casei:

  • Uscarea lemnului în uscător – umiditatea scade astfel la 12-13% într-un timp scurt comparativ cu uscarea naturală. Umiditatea scăzută apără lemnul de atacul insectelor și reduce deformările;
  • Élimination des défauts – nodurile căzătoare, fibra răsucită scad rezistența lemnului;
  • Folosirea eficientă e lemnului – în urma eliminării defectelor rezultă și bucăți mai mici de lemn care, spre deosebire de șantier, nu se aruncă. Ele sunt prelucrate pentru a fi joint dans les dents și a obține elemente lungi;
  •  Obținerea elementelor de rezistență prin încleiere. Faisceaux lamellaires au rezistența mult mai mare decât a unui element de lemn de aceleași dimensiuni obținut dintr-o bucată de lemn. În plus se pot obține elemente de rezistență de grosimi și lungimi mari, foarte greu de obținut direct din trunchi;
  • Calibrarea și șlefuirea elementelor de structură. Mașinile de calibrat existente în fabrică permit obținerea unor suprafețe cu mult mai bine îndreptate și șlefuite comparativ cu ce se poate obține pe șantier;
  • Prelucrările pe CNC. Mașinile asistate de calculator fac prelucrări de foarte mare precizie, asigurând potrivirea perfectă a elementelor pe șantier. Astfel se reduc timpul de lucru și pierderile de material. De asemenea, îmbinările foarte bine făcute asigură etanșeitatea structurii;
  • Application des traitements. Condițiile din fabrică permit o imersie corectă a lemnului în băile ce conțin substanțe insectofungicide și ignifuge astfel încât rezultă un lemn bine tratat, cu rezistențe mari în timp;
  • Montarea pereților. Se obțin pereți gata izolați, cu toate straturile foarte bine fixate. Aceasta precizie a fixării și imobilitatea straturilor asigură obținerea unei case eficiente energetic;
  • Emballage. Pereții sunt transportați la șantier ambalați fiind astfel feriți de ploi și umezeală.

Toate aceste prelucrări din fabrică fac ca șantierul unei case pe structură de lemn să fie mult mai ușor de suportat de beneficiar. Cu toții suntem înspăimântați de durata mare a șantierului, de prelungirile din cauza vremii nefavorabile, de containerele zilinice cu deșeuri ce trebuie eliminate. Casele pe structură de lemn se montează rapid iar deșeurile rămase în urma șantierului sunt aproape de neglijat.

O imagine face cât o mie de cuvinte, nu așa se spune?

Gata, nu vă mai țin de vorbă. Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Mă gândesc că un  film poate ajunge la un milion. De cuvinte, zic!🙂 Dacă după vizionarea filmului aveți întrebări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Iar dacă considerați că este un articol util și altora, puteți să-l distribuiți! Vizionare plăcută!

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

8 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

    • Bonjour,
      Certains fabricants de bois lamellé-collé disent qu'ils fabriquent également du CLT. Les constructeurs de maisons en bois à qui j'ai parlé et qui utilisent le CLT pour les maisons à ossature bois ou les maisons passives disent qu'il n'y a pas de fabricant de CLT en Roumanie et qu'ils le font venir d'Autriche ou d'Allemagne.
      Pour connaître les coûts, il faut d'abord avoir un projet, puis contacter un fabricant de maisons à ossature bois. Sans projet, il est très difficile d'obtenir un coût, en particulier pour les maisons CLT.
      Tous nos vœux de réussite !

  • Bonjour, je m'appelle Pozna Alexandru. J'ai vu la vidéo avec l'usine, je l'ai beaucoup aimée mais je vous parle d'expérience, je travaille aux Etats-Unis depuis 15 ans, dans une construction similaire, avec 5 autres ouvriers, nous construisons une maison de 500 mètres carrés habitable, similaire à la vidéo sauf que tout le travail se fait sur le terrain, en environ 5 jours la maison est enveloppée et mise sous le toit avec les fenêtres installées, et encore 5 jours pour l'isolation extérieure. L'installation intérieure, qui ne prend pas plus de 6 heures, n'est réalisée qu'après l'installation de l'eau, du gaz et de l'électricité. Voilà pour le professionnalisme.

  • Je suis intéressé par un prix pour une maison de plain pied avec 3 chambres, salon, salle de bain, cuisine, hall, local technique, avec approximation. Et un numéro de contact merci.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais