Matériel de peinture - Techniques de transformation du bois

L'imprégnation sous pression dans un autoclave augmente la résistance du bois. Cette technique est également utilisée en Roumanie

Lemnul, folosit pentru construirea caselor, gardurilor, podurilor, structurilor de rezistență, este un material vulnerabil și se poate degrada din diferite motive, atât în condiții de interior cât, mai ales, la exterior. Rezistența lui la umiditate, intemperii, ciuperci, mucegaiuri, insecte, foc este diferită de la specie la specie. Totuși, rezistența poate fi îmbunătățită prin tratare cu diverse substanțe, iar impregnarea lemnului cu substanțe insectofungicide îl face mult mai rezistent. Astfel tratat, lemnul poate fi folosit în deplină siguranță pentru structurile de rezistență ale caselor sau la construcții exterioare care trebuie să înfrunte intemperii sau acțiunea distructivă a radiației UV.

impregnarea lemnului

impregnarea lemnului

CASArbor, un constructor de case care oferă și servicii de impregnare

CASArbor este un producător de case și amenajări din lemn, din Sfântu Gheorghe, care de curând a dotat fabrica cu o autoclavă pentru impregnarea lemnului. Cerințele de rezistență pentru lemnul folosit ca structură de rezistență sau la exterior, mai ales din partea beneficiarilor externi, a determinat această achizitie. Până să aibă propria autoclavă erau nevoiți să caute soluții în țară, care nu erau întotdeauna la îndemână.

Autoclava achiziționată are o capacitate mare și  astfel pot oferi servicii de impregnare și altor producători de case sau celor care fac amenajări la exterior. Lungimea grinzilor sau a cherestelei poate fi de maximum 12 m, iar secțiunea pachetului introdus în autoclavă, de max. 1200mm x 1200 mm. Capacitatea maximă a autoclavei este de 17 m³ de lemn și 31000 l de soluție de impregnare. Poate fi impregnat atât lemn de rășinoase, cât și de foioase.

CASArbor folosește pentru impregnare Tanalith™ et Tanatone. Cu Tanalith™ se face protecția (vom vorbi imediat pe îndelete) iar Tanatone este un produs de colorare care colorează lemnul în nuanțe plăcute de maro. Pentru ca lemnul să fie protejat trebuie folosite amândouă. Culoarea obținută în urma tratării lemnului nu rămâne permanent la fel. În timp ea trece într-o nuanță de brun miere și la final ajunge gri argintiu.  Decolorarea se face însă într-un timp mult mai îndelungat și este uniformă.

impregnarea lemnului
Tanalith vs Tanatone photo : uvix-bg.com
Avantages des traitements fongicides contre les insectes

Tratarea lemnului se face în mai multe feluri, cel mai simplu mod fiind aplicarea, cu pensula sau prin pulverizare, a unor substanțe care-i cresc rezistența la atacul insectelor, ciupercilor și mucegaiurilor, îi sporesc rezistența la apă și la radiația UV. Sunt ciclurile clasice de tratare despre care am vorbit și cu alte ocazii.

Până să apară restricțiile în ceea ce privește aceste substanțe, în unele materiale folosite pentru băițuirea lemnului se adăugau insectofungicide. Astfel, odată cu colorarea, lemnul era și protejat. Protecția la umiditate și radiația solară era asigurată cu ajutorul lacurilor și vopselelor special formulate pentru a fi rezistente la exterior. Doar că, în timp s-a descoperit că unele dintre substanțele insectofungicide sunt periculoase pentru om și ca urmare, au apărut o serie de restricții în ceea ce privește aplicarea lor. Acum substanțele insectofungicide sunt încadrate  într-un regim special și nu mai sunt amestecate cu materialele de finisare. Tratarea lemnului se face cu substanțe speciale pentru acest scop, după care lemnul este colorat și acoperit cu materiale de protecție.

Aceste substanțe pentru tratarea lemnului sunt pe bază de apă și pot fi aplicate prin pensulare sau prin pulverizare, prin imersie sau cu ajutorul presiunii. Metoda de protecție a lemnului cu rezultatele cele mai bune este impregnarea cu ajutorul presiunii. Substanțele pătrund adânc în lemn crescându-i rezistența. În urma tratamentelor, pe lângă rezistența la insecte, mucegaiuri și ciuperci, lemnul devine mai rezistent la umiditate, mai stabil dimensional și mai dens. Lemn tratat prin impregnare sub presiune se găsește și în depozitele și magazinele de profil. Îl puteți identifica ușor după culoarea uniformă verde sau galbenă.

Traitement du bois avec Tanalith

L'un des produits les plus couramment utilisés pour l'imprégnation du bois est le Tanalith™. Este de fapt o familie de produse fabricată de firma britanică Lonza Wood Protecțion care își dovedește eficiența de mai bine de 20 de ani. Lonza Wood Protection este unul dintre cei mai mari producători de materiale pentru protecția lemnului din lume. Produsele firmei, testate, aprobate și certificate, cresc rezistența lemnului folosit în pământ sau deasupra solului. Există mai multe clase de rezistență, iar tratamentul se face astfel încât lemnul să ajungă la rezistența cerută de o clasă anume.

CASArbor lucrează cu aceste produse de impregnare obținând lemn cu diferite grade de rezistență. Classes de rezistență sunt stabilite în funcție de utilizarea ulterioară bois imprégné (uneori puteți întâlni și prescurtarea UC 1...5, à partir de "use class" (classe d'utilisation)):

  • Clasa 1 — Lemn folosit la interior, în mediu uscat (grinzi între etaje, grinzi de podea)
  • Clasa 2 — Lemn folosit la interior, în zone cu risc la umiditate (șipci de acoperiș)
  • Clasa 3.1 — Lemn folosit la exterior, deasupra solului și care este acoperit cu vopsea sau lazură (ferestre, obloane)
  • Clasa 3.2 — Lemn folosit la exterior, deasupra solului, neacoperit cu vopsea sau lazură, (gard cu postament de piatră)
  • Clasa 4 — Lemn în contact direct cu solul sau apă dulce (stâlpi de gard, araci, spaliere)
  • Clasa 5 — Lemn în apă sărată, de uz marin (piloni marini)

Tanalith™ E este un produs hidrodiluabil pe bază de cupru şi biocizi organici (triazole) care oferă lemnului tratat o culoare iniţială verde pal natural. În timp, cheresteaua tratată se decolorează uşor la maro cald miere şi în final, la gri argintiu natural. Lemnul astfel tratat  – numit uneori și lemn tanalizat – este icolline pour clôtures, terrasses, pergolas, locuri de joacă şi aplicații în construcții, rezistența la atacul ciupercilor, mucegaiului și insectelor fiind de lungă durată.

impregnarea lemnului
photo : olympic.com
Cum se face impregarea sub presiune în autoclava de la CASArbor

Impregnarea lemnului se face în autoclavă, într-un ciclu ce implică scăderea, creșterea și din nou scăderea presiunii.

  1. Cheresteaua este controlată, stivuită și introdusă în autoclavă. Umiditatea lemnului nu ar trebui să depășească 25%
  2. Autoclava este supusă vidării astfel încât aerul din lemn este eliminat
  3. Este introdusă soluția de impregnare până la umplerea completă a autoclavei
  4. Este aplicată o presiune hidraulică astfel încât substanța de prezervare să intre cât mai adânc în lemn
  5. Lichidul este scos din interiorul autoclavei și reintrodus în vasul de stocare. În interiorul autoclavei se creează din nou depresiune
  6. Se revine la presiunea atmosferică astfel încât lichidul rămas pe suprafața lemnului este absorbit în interiorul lemnului, acolo unde este o presiune mai scăzută
  7. Lemnul este scos din autoclavă și lăsat afară pentru uscare.

Diferența între clasele de rezistență este dată de durata întregului proces de impregnare. Acesta poate fi între 1 și 4 ore, în funcție de specia lemnoasă, grosimea lemnului și utilizarea lui ulterioară (clasele de rezistență).

 

impregnarea lemnului

CASArbor face totul cu dăruire și implicare, încercând să ofere clienților servicii prompte, în acord cu nevoile și dorințele lor, respectând în același timp natura. Poate părea ciudat, dar și impregnarea lemnului se înscrie în aceeași idee de protecție și apreciere a naturii. Un lemn impregnat poate fi folosit un timp mai îndelungat, rezistența lui fiind cu mult îmbunătățită.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

2 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonjour. Connaissez-vous des entreprises en Roumanie qui produisent du bois traité ? J'ai cherché dans tous les grands magasins mais je n'en ai pas trouvé. J'ai l'intention de m'en procurer au Danemark. J'ai trouvé une entreprise en Roumanie qui fait venir du bois traité de Finlande, mais c'est extrêmement cher, deux fois plus cher qu'au Danemark.
    Merci de votre attention.

    • Bonsoir !
      Chez Holver, vous pouvez acheter du bois traité.
      Il existe d'autres entreprises qui traitent le bois. Vous pouvez les trouver sur le net et vous renseigner sur le type de traitement qu'elles appliquent.
      Tous nos vœux de réussite !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais