Uneori spațiul din casă devine insuficient pentru toți membrii familiei. Apar copiii, cresc, lucrăm de acasă și avem nevoie de birou, vin părinții să locuiască cu noi – sunt doar câteva dintre motivele pentru care este nevoie de mai mult spațiu. Variantele sunt schimbarea locuinței, construirea unei case mai mari sau extinderea celei existente. Extinderea casei poate fi făcută pe orizontală sau pe verticală. Pentru o extindere pe orizontală vei fi nevoit să renunți la o parte din spațiul verde și să faci construcția de la fundație. Privind așa, extinderea pe verticală pare mai potrivită, mai simplă. O poți face construind un etaj sau o mansardă. Care este diferența dintre ele și cu ce avantaje vine mansardarea casei vă spun imediat.
Incursiune în trecut
Multe picturi și romane s-au născut în mansarde boeme. E drept că motivul principal era prețul mic al locuinței, dar să nu stricăm atmosfera. V-ați întrebat vreodată de ce se cheamă așa, cine a „inventat” acest spațiu de locuit? Denumirea are legătură cu arhitectul francez Francois Mansart și se referă la un mod de a construi acoperișul pentru a se delimita un spațiu suplimentar de locuit. Un astfel de acoperiș are patru laturi, cu două pante cu grade diferite de înclinare, panta inferioară fiind mai abruptă decât cea superioară. Pe panta abruptă sunt montate ferestre. Nu Mansart a fost primul care a făcut acest tip de acoperiș, dar l-a folosit intens la clădirile sale, devenind în cele din urmă „nașul” mansardei. Stilul a fost preluat și de alți arhitecți răspândindu-se în toată Europa și apoi în America.
Ferestrele de pe aceste acoperișuri au fost numite lucarne. Lucarna este o mică construcție care aduce fereastra în poziție verticală, la fel ca celelalte ferestre ale clădirii, cu toate că este poziționată pe acoperișul înclinat și nu pe un perete drept. Prezența lor pe toată lungimea părții inferioare a acoperișului face ca spațiul interior să fie foarte bine luminat.
Între timp termenul de mansardă nu s-a mai referit doar la acoperiș ci și la un spațiu de locuit aflat sub acoperiș. Acum acest spațiu este foarte bine definit și putem avea surpiza să constatăm că nu toate spațiile pe care le considerăm mansarde au acest statut din punct de vedere tehnic și juridic.
Ce înseamnă mansarda din punct de vedere arhitectural și administrativ
Mansarda este spațiul locuibil ce se află imediat sub acoperișul înclinat al casei. Specialiștii accentuează faptul că este vorba de un spațiu locuibil și nu de unul amenajat. A fi locuibil înseamnă că spațiul este suficient de înalt și amenajat pentru ca o persoană sau o familie să își poată desfășura activitatea acolo. Înălțimea utilă a unei mansarde trebuie să fie între 2,3 și 2,5 m. Dacă nu este așa, acoperișul trebuie înălțat.
Spre deosebire de mansardă, podul nu este considerat spațiu locuibil. Spațiile de sub acoperiș care sunt mici, înguste, fără posibilități de trecere, sunt considerate poduri. Ultimul nivel al unei clădiri care este aflat sub pod, chiar dacă are pereții înclinați, nu este considerat mansardă ci etaj. Pe scurt, dacă are pod deasupra, nu este mansardă.
Mansarda este definită astfel din punct de vedere administrativ: ultimul nivel locuibil al unei case, ce se află imediat sub acoperișul înclinat și care are pereții înclinați sub același unghi ca panta învelitorii. Dacă veți extinde astfel locuința veți plăti un impozit mai mic pentru că impozitul pentru locuința mansardată este mai mic decât cel pentru locuința parter+etaj. La calculul impozitului se ia în considerare o suprafață utilă cu 25% mai mică decât cea pentru un etaj.
Avantajele mansardării
Primul avantaj l-am văzut deja – cel legat de impozit – dar până să plătim impozit pe ea, mansarda trebuie construită. Aveți mai jos câteva motive pentru care alegerea acestui mod de extindere a casei este mai convenabil:
- costuri de construcție mai mici
- greutate redusă comparativ cu cea a unui nou etaj
- timp de construcție mai scurt
- apparition spéciale
L'avantage sur costurile de construcție se văd încă de la faza de proiectare când aveți nevoie autorizația de construcție. Ea costă mai puțin decât cea pentru construirea unui etaj suplimentar. Cea mai avantajoasă variantă este mansardarea când deja există un pod cu înălțimea necesară. Este mai mult o amenajare care implică izolarea pereților, acoperișului și a pardoselii, întărirea pardoseli în cazul unei case vechi (am avut această experiență), construcția pereților despărțitori, montarea ferestrelor, realizarea traseelor și montarea instalațiilor termice și sanitare. Aceste amenajări, chiar si cele mai complicate ce implică înălțarea acoperișului sau un acces mai comod, au costuri mai mici decât construirea de la zero a unui întreg etaj.
Greutatea redusă a mansardei rezultă din utilizarea pereților existenți. Amenajările interioare sunt mult mai ușoare si nu suprasolicită structura de rezistență. Greutatea redusă este un avantaj în cazul șocurilor mari (cutremur).
În ceea ce privește l'apparence, mansarda ne impresionează pe toți. Am extins casa amenajând în pod o mansardă și am văzut reacția prietenilor, a oaspeților. Pereții înclinați, spațiile dosite, sunetul ploii pe acoperiș, lumina ce cade altfel creează o atmosferă specială. Este motivul pentru care în astfel de spații se amenajează cafenele, librării și chiar scene de teatru. Materialele și tehnologiile moderne, care permit o foarte bună izolare termică și fonică, înlătură și ultima urmă de îndoială lăsând loc imaginației.
Izolarea, poate cel mai important aspect atunci când amenajezi o mansardă
Dacă vă propuneți să faceți economie la materialele pentru izolarea mansardei, mai bine nu începeți mansardarea. Fără o bună izolare va fi foarte cald vara și foarte frig iarna, ploaia va face un zgomot asurzitor, veți auzi orice pisică ce-și face plimbarea de seară acoperiș. Sunt studii care spun că prin mansardă se pierde 25% din căldură, iar la casele vechi pierderile pot ajunge și la 50%. Asta înseamnă că aproape jumatate din banii dați pentru încălzirea casei i-ați aruncat pe fereastră. Nu este mai bine să-i investiți într-o izolare bună?
Când alegeți materialul de izolare nu vă gândiți doar la preț. Există alte aspecte mult mai importante. Gândiți-vă că faceți o investiție pe termen lung și că este posibil ca economia de moment să vă coste pe viitor mult mai mult. Alegeți un material cu proprietăți izolatoare bune și calculați grosimea necesară pentru a obține maximum de rezultat. Dacă aveți alergii sau probleme de respirație sau sunteți adeptul produselor naturale există o mulțime de variante sănătoase pentru izolare: fibră de lemn, cânepă, iută, celuloză, lână. Important este ca izolarea să fie eficientă.
O izolare bună a mansardei contribuie la confortul întregii case. Pierderile la nivelul acoperișului for fi infinit mai mici, iar vara căldura va fi ținută la distanță. Montarea corectă a izolației va însemna și eliminarea infiltrațiilor de pe acoperiș sau între nivele.
Nu este perfectă, dar de multe ori este varianta cea mai spectaculoasă și mai puțin costisitoare
Dacă ai un pod înalt și generos este păcat să te gândești la un alt mod de extindere. Nu vei pierde spațiile de depozitare pentru că pereții înclinați ai mansardei permit tot felul de amenajări utile. Și vei avea și spațiul suplimentar de locuit într-un timp scurt.
Poți amenaja mansarda pentru a deveni dormitorul copiilor care au crescut și nu mai pot dormi în aceeași cameră, spațiu de odihnă sau de întâlnire cu prietenii, apartament total separat pentru unul dintre copii sau birou de lucru. De fapt, posibilitățile sunt multiple, totul depinde de tine, de dorințele și imaginația ta.
"En bref, s'il y a un grenier au-dessus, ce n'est pas un grenier.
C'est faux ! Le grenier n'est pas le niveau supérieur. Selon le type de toiture, il peut même y avoir deux niveaux de combles, au-dessus desquels il peut y avoir un grenier (évidemment petit, car il sera limité par le type de construction).
Bonsoir !
Vous parlez de l'encadrement administratif ? Celui pour lequel il y a une réduction d'impôt ?
D'après les documents que j'ai étudiés, seule la pièce qui se trouve directement sous le toit, sans grenier au-dessus, est considérée comme un grenier et bénéficie d'une réduction d'impôt.
Avez-vous d'autres données ? Je demande à faire les changements nécessaires.
Merci de votre attention !