Entreprises - Machines et outils

Comment un fabricant de portes et fenêtres de Harghita parvient à exporter la moitié de sa production - Interview Termolemn Industry

Istvan Csaba Mezei, administrator la Termolemn Industry din Sărmaș – Toplița a moștenit pasiunea pentru lemn din familie și a dus-o mai departe în alte țări sub forma ușilor și ferestrelor din lemn stratificat.

După schimburi de experiență în Germania și Austria, crede că e mai bine să faci un singur lucru și să-l faci bine. Așa că Istvan Csaba Mezei s-a specializat pe producția de uși și ferestre și se concentrează în fiecare zi să mențină un nivel superior de calitate – „Ca să faci export, trebuie să fii constant în ceea ce privește nivelul de calitate. Nu să faci astăzi bine și mâine mai puțin bine.”

Istvan Csaba Mezei mai face încă ceva: lucrează cot-la-cot cu angajații săi și consideră utilajele parte a echipei sale.

machines du groupe felder
Foto: Istvan Csaba Mezei, Termolemn Industry, Harghita, lângă mașina combinată cu două operații (îndreptare-rindeluire la grosime) Felder AD 741 și în spate mașina de frezat cu ax înclinabil Felder F700

Points clés :

  • Producție: ferestre și uși din lemn stratificat la comandă
  • Machines :
    • Mașină combinată cu 2 operații pentru îndreptare și rindeluire la grosime Felder AD 741
    • Mașină de frezat cu masă mobilă de cepuit, cu ax înclinabil Felder F 700 Z
    • Mașină de frezat cu ax înclinabil Felder F 900
    • Fierăstrău circular cu masă mobilă Felder K 700
  • Secretul succesului: păstrarea nivelului ridicat al calității
  • Sfaturi și recomandări: să te specializezi pe un singur lucru pe care să îl faci bine, să fii constant în ceea ce privește nivelul de calitate

 

INTERVIU Felder Gruppe România: Istvan Csaba Mezei, Termolemn Industry, Harghita

Cum ați ajuns în acest domeniu?

Istvan Csaba Mezei: Este o ocupație de familie. Și părinții mei s-au ocupat tot cu binale, uși și ferestre din lemn. Așa că am moștenit această meserie din copilărie, dar m-am și calificat în domeniu, am făcut școala profesională de tâmplărie. În anul 1993 mi-am luat prima autorizație de funcționare ca asociație familială. Am lucrat alături de tata până în 2001, când a plecat dintre noi. Șase ani mai târziu mi-am înființat un SRL pentru că am simțit că numai așa mă pot extinde.

Până în anul 2007 am lucrat cu utilaje rudimentare, artizanale, dar am simțit tot timpul nevoia unora mai precise și mai sigure. Atunci am fost în atelierul unui prieten și acolo am văzut pentru prima dată pe un echipament scris Felder. Mi-a plăcut cum arăta, chiar și de la distanță.

Atunci m-am decis și primul utilaj achiziționat a fost o freză chiar în 2007. Mi-a plăcut foarte mult precizia și ușurința cu care poate fi reglată, nu ai dubii dacă lucrarea îți iese sau nu. După un an, am ținut legătura cu consultantul de vânzări de la Felder Gruppe România (Paul Năstase – Director Zonal Vânzări Transilvania și Maramureș), un domn foarte cumsecade care se vedea că știe toate amănuntele în ceea ce privește funcționalitatea utilajului, avea la degetul mic totul, și n-am mai stat pe gânduri, am cumpărat și a doua freză.

Am fost și la Felder Gruppe în Austria, la magazinul de prezentare, și am fost impresionat. Nu-mi mai venea să ies de acolo. Fiecare cu pasiunea lui, unora le plac autoturismele, mie îmi plac utilajele pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac, meseria mea. Lucrez cot la cot cu angajații pe care îi am de șase-șapte ani. Suntem trei care lucrăm constant, și mai cerem ajutorul unui om când avem mai mult de lucru.

machines du groupe felder
Foto: Istvan Csaba Mezei, Termolemn Industry, Harghita, lângă mașina combinată cu două operații (îndreptare-rindeluire la grosime) Felder AD 741
Ce produceți?

Istvan Csaba Mezei: Ferestre și uși din lemn stratificat, dar și jaluzele cu lamele fixe sau mobile. Altceva nu facem, ne-am specializat pe aceste produse. Atât. Nu facem și mobilă și binale pentru că nu este bine. Așa am învățat în Germania și în Austria când am fost în schimb de experiență. Înainte de 2007 executam și mobilier, dar mi-am dat seama că nu este bine. Dacă te apuci de mai multe nu te poți specializa pe un lucru pe care să-l faci foarte bine. Trebuie să te dezvolți vertical, nu orizontal.

Cum ați ajuns să faceți export?

Istvan Csaba Mezei: Lucrăm în toată țara, dar și în străinătate. Nu exportăm direct, ci prin cei care construiesc case din lemn și le exportă în Spania și Franța. Proporția exportului din cifra de afaceri a ajuns la 50%. Ca să faci export, trebuie să fii constant în ceea ce privește nivelul de calitate. Nu să faci astăzi bine și mâine mai puțin bine. Pentru piața internă asigurăm și montajul, oriunde în țară, pentru că așa ne asigurăm că termenul de garanție pe care îl oferim va fi respectat.

Cum vă ajută utilajele Felder Gruppe în activitate?

Istvan Csaba Mezei: Ne-au ajutat pentru că nu am avut probleme cu ele de niciun fel. Nici măcar cu piesele de schimb. Nu am avut niciodată activitatea întreruptă din cauză că s-a defectat ceva la vreun utilaj. Nici măcar consumabilele nu le-am schimbat, nici un rulment, nici o curea, nimic. Dar și avem grijă de ele și le întreținem foarte bine. Pentru mine, utilajele fac parte din echipă, îmi țin sufletul în ele la fel ca și în oamenii cu care lucrez. Sunt foarte mulțumit de ele pentru că sunt trainice, fiabile și rezistente.

machines du groupe felder
Foto: Fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Felder K 700, în dreapta mașina combinată cu două operații (îndreptare-rindeluire la grosime) Felder AD 741 și în stânga mașina de frezat cu ax înclinabil Felder F 900

Puteți citi ICI întreaga poveste a lui Istvan Csaba Mezei, administrator la Termolemn Industry.

Interviul acordat de Istvan Csaba Mezei face parte din campania de povești Felder Gruppe pe care le puteți citi ici.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

Ajouter un commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais