Comment... - Finition bricolage - Techniques de finition

J'ai des marches en pin non finies. Quels matériaux dois-je utiliser pour les teindre en chêne tout en gardant le grain visible ?

O astfel de întrebare am primit drept comentariu la unul dintre articole. Pentru că necesita un răspuns mai elaborat am considerat că poate fi de folos și altora care se confruntă cu probleme de colorare a lemnului și nu știu ce să aleagă dintre nenumăratele produse pe care le găsesc în magazinele de profil, fizice și online. În prezentarea situației se făcea referire la faptul că lemnul – masiv de brad – stătuse ani de zile la uscat afară, era brut, netratat și nevopsit. Sfaturile cerute erau legate atât de colorarea, cât și de protejarea treptelor ce urmau să fie montate pe o scară interioară cu trafic scăzut.

colorare trepte scară din lemn de brad

Cu ce se colorează lemnul pentru ca fibra să rămână vizibilă

Metoda clasică de a proteja lemnul astfel încât fibra să rămână vizibilă este cu baițuri pe bază de coloranți și lacuri transparente. Baițurile pe bază de coloranți sunt soluții de colorare obținute din diluanți sau apă și coloranți solubili. La aplicare direct pe lemn, sunt absorbite și scot în evidență desenul lui natural. Spre deosebire de aceste soluții, există baițuri obținute cu pigmenți. Aceștia nu se dizolvă în apă sau în diluant, rămân în suspensie, iar când sunt aplicați pe lemn rămân la suprafață, colorându-l mai uniform, dar mai puțin spectaculos, fibra fiind mai puțin vizibilă. Colorarea semitransparentă cu pigmenți se folosește, în special, la exterior (lazuri) pentru că pigmenții, pe lângă uniformizare, asigură și rezistența finisajului la radiația UV. De asemenea, se folosesc când lemnul absoarbe diferit și se pătează sau când obiectul, în cazul de față scara, este făcut din elemente diferite din lemn, iar un baiț obișnuit ar scoate în evidență în mod neplăcut diferențele dintre ele.

Baițurile din coloranți pot fi pe bază de apă sau pe bază de solvent. Baițurile pe bază de apă se absorb mai bine în lemn și pun mai bine în evidență fibra. Dezavantajul este că, absorbind apă, fibra lemnului se ridică și va fi nevoie de o șlefuire ulterioară mai energică pentru a obține o suprafață fină la atingere. Baițurile pe bază de solvent se absorb mai puțin în lemn și dau un aspect mai tern. Fibra se ridică, însă, mult mai puțin. Indiferent de tipul baițului, dacă este aplicat în exces și este urmat de ștergere cu cârpa, desenul natural al lemnului va fi marcat.

În cazul menționat se va folosi un baiț culoare stejar. Treptele nu sunt montate, așa că se poate folosi un baiț pe bază de solvent, evitând ridicarea fibrei, fără a aduce mirosul persistent de diluant în casă. Astfel de baițuri se găsesc în magazinele de bricolaj sau în cele care au materiale de finisare pentru lemn. Sunt mai multe tipuri de baiț de stejar, de aceea este bine să verificați culoarea înainte de a-l folosi. Există stejar închis, deschis, mediu, auriu, antic, etc. Verificați eticheta și cumpărați-l pe acela care are doar colorant și solvenți. Dacă vreți ca fibra lemnului să fie pusă în evidență, nu cumpărați baițuri în care sunt pigmenți sau adaosuri importante de rășini.

După aplicarea și uscarea baițului, se aplică primul strat de lac, fără a șlefui, chiar dacă fibra lemnului s-a ridicat și se simte neplăcut. În această fază șlefuirea poate strica uniformitatea culorii. Se șlefuiește după uscarea primului strat de lac. Fiind trepte, recomandată este folosirea unui lac de parchet, pe bază de solvent sau de apă. Aplicarea lui poate fi făcută cu trafaletul. Dacă folosiți lac pe bază de solvent, alegeți un trafalet cu burete rezistent la solvenți.

Colorarea se poate face și cu lac colorat

Pentru cei care vor să scape mai ușor, fără multe straturi și materiale, există varianta folosirii unui lac de parchet colorat stejar. Atenție, lac nu vopsea, pentru ca fibra lemnului să rămână vizibilă. În general, lacurile colorate din comerț au durități potrivite pentru mobilier. Dacă doriți un lac mai dur, îl puteți face singuri. Baițul trebuie să fie compatibil cu lacul respectiv (apă cu apă și solvent cu solvent). La cele pe bază de solvenți verificați înainte compatibilitatea. Este posibil ca unii coloranți să nu fie solubili în toți solvenții din compoziția diluantului lacului și culoarea să se schimbe.

Pentru a colora lacul se adaugă până la 10% baiț. Nici dacă baițul este foarte diluat nu este bine să adăugăm mai mult pentru că se diluează lacul și aplicarea se va face mai greu (apar scursuri). Este bine să facem culoarea mai deschisă decât cea dorită, iar culoarea finală să rezulte din straturile succesive aplicate.

Aplicarea trebuie făcută cu atenție și uniform pentru a nu apărea dâre de culoare. De asemenea, culoarea se va închide cu fiecare strat aplicat. Pentru a evita acest efect se pot aplica 1-2 straturi colorate, până se ajunge la culoarea dorită, după care se continuă cu lac transparent.

colorare trepte scară din lemn de brad

Șlefuirea, foarte importantă pentru a obține o colorare uniformă și o suprafață plăcută la atingere

Succesul colorării lemnului masiv este condiționat de șlefuirea lui corespunzătoare. Șlefuirea corectă înaintea aplicării baițului va face lemnul să absoarbe uniform, iar colorarea va fi uniformă, fără pete. Dacă lemnul este foarte rugos, șlefuirea lui se face succesiv cu 2 granulații diferite, de exemplu întâi cu o hârtie cu granulația 120, apoi 150 sau întâi 150, apoi 180.  După șlefuire, lemnul se desprăfuiește foarte bine înaintea aplicării soluției de colorare.

La fel de importantă este și șlefuirea între straturile de lac. Ea asigură, pe lângă finețea suprafeței și o bună aderență între straturile de lac. Șlefuiți după uscarea totală a primului strat de lac. La colorare fibra lemnului se ridică puțin, iar după aplicarea lacului, această fibră ridicată devine foarte dură și zgârie. Pentru îndepărtarea ei și obținerea unei suprafețe plăcute la atingere suprafața se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin. Nu șlefuiți după baiț pentru că stricați uniformitatea culorii.

Chiar daca culoarea va fi identică cu a stejarului, aspectul final al bradului colorat nu va fi de stejar

Trebuie să atrag atenția asupra unui aspect pe care l-am întâlnit de multe ori. Cei care folosesc baiț stejar, nuc sau mahon pentru a colora bois résineux (molid, pin, brad, larice), se așteaptă ca la final lemnul să arate ca cel de chêne, nuc ou mahon. Nu va arăta la fel pentru că desenul natural făcut de fibră este diferit, iar lemnul de rășinoase nu are pori. Lipsa acestora face că aspectul să fie foarte diferit.

Așadar, chiar dacă baițul folosit pentru colorarea treptelor din brad este stejar, scările nu vor arăta la final ca unele de stejar ci ca unele de brad colorat brun-gălbui.

Acclimatation du bois à l'intérieur

Și încă un aspect la care trebuie să fiți atenți când folosiți parchet sau trepte de lemn care au stat mult afară sau depozitate în spații cu umiditate diferită de cea din interior. Înainte de a începe finisarea și montajul, elementele din lemn trebuie ținute câteva zile în interior pentru ca umiditatea lor să ajungă în echilibru cu umiditatea din interior. Se evită astfel apariția tensiunilor în lemn după finisare, care pot face lemnul să se miște, iar lacul să crape.

Sper să considerați utile informațiile. Dacă aveți neclarități sau întrebări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

5 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • J'espère que vous écrirez un article, à l'avenir, sur la manière dont nous pouvons rendre le bois totalement imperméable. Quelles solutions avons-nous sur le marché, en Roumanie, pour que la fibre reste visible et soit également saine pour le bois dans le temps.

    • Bonjour !
      J'ai déjà écrit sur la protection du bois contre l'eau à d'autres occasions. Tout dépend de l'utilisation qui sera faite de ce bois.
      Je reviendrai sur le sujet, mais j'aimerais savoir où se situera ce bois afin de connaître les conditions auxquelles doivent répondre les matériaux utilisés. Il est très difficile de trouver un matériau universellement valable.
      Tous nos vœux de réussite !

  • Madame Radu, merci beaucoup pour cet article ! Il m'est très utile car je suis dans une situation similaire. Cependant, je vous prie de bien vouloir me donner quelques conseils.
    J'ai acheté des marches et des contremarches préfabriquées en chêne dans les magasins locaux, toutes finies mais sans revêtement protecteur. Je veux les poser moi-même et je veux être sûr qu'après la pose, ils auront l'aspect d'un beau meuble. Certaines marches et contremarches doivent être coupées avant d'être posées.
    1. Dois-je les traiter complètement avant de les découper et de les monter ? Baitz et vernis à solvant. Les marches peuvent être peintes parfaitement sur le banc et la peinture sera uniforme, le seul problème étant les zones coupées.
    2 Les traiter complètement après le montage ? De cette manière, il n'y a pas de risque d'endommager le traitement lors de la coupe, mais il y a un risque de rayer ou de tacher le bois lors de l'assemblage. Le processus de peinture présente également des risques au niveau des plinthes et de la jonction entre les contremarches et les marches.
    3. Je pense à un mélange des 2 ci-dessus. A savoir l'application de 2 couches de baitz (dans la couleur souhaitée) suivi de la découpe et de la pose, et une fois posé l'application d'une couche ou 2 de vernis de sol.
    Votre avis m'aiderait beaucoup.
    Aucun des artisans n'a voulu m'expliquer comment faire, car c'est ainsi qu'ils justifiaient le prix élevé de l'installation.

  • Bonjour,

    Merci de m'aider à vernir des marches en pin.

    Les marches sont installées dans la maison depuis environ 12 ans et elles ont été baignées et vernies.
    Nous voulions maintenant rafraîchir l'air de la maison 🙂 nous avons donc poncé les marches (grain 80) et nous voulions les laquer tout en conservant la couleur naturelle du bois de pin fraîchement poncé ... et non du bois de pin mouillé (comme c'est généralement le cas - même si vous les laquez avec de la laque transparente ... la couleur devient un peu jaunâtre ... au lieu d'être crème clair).

    Que recommandez-vous ?
    Merci beaucoup !
    Liviu Georgescu

    • Bonjour !
      Malheureusement, vous ne pourrez pas conserver la couleur immédiatement après le ponçage. Le bois de pin jaunit naturellement, il change de couleur quel que soit son revêtement.
      Ce que vous pouvez faire, c'est atténuer ce changement et ne pas ajouter la teinte légèrement jaunâtre que présentent certains vernis.
      En ce qui concerne les vernis, ceux qui préservent le mieux la couleur naturelle sont les vernis acryliques à base de solvant (également appelés vernis à effet naturel), que vous trouverez chez les distributeurs professionnels de produits pour le bois : Sayerlack (Golda), ICA (Lomilux), Sirca, Renner, Remmers (Golda), Milesi. Ils proposent également des absorbeurs d'UV. Il s'agit de produits qui sont ajoutés en petites quantités aux vernis et qui réduisent le jaunissement naturel du bois causé par la lumière. Mais n'utilisez pas de vernis spéciaux pour l'extérieur car ils sont légèrement colorés et modifient la teinte du bois.
      Une autre solution consiste à recouvrir le bois d'une lasure couleur bois (le crème clair que vous souhaitez), une lasure très claire qui recouvre imperceptiblement le bois. Il convient d'utiliser une lasure uniformisante (également disponible chez les revendeurs cités ci-dessus). Appliquez ensuite un vernis sans effet naturel. De cette manière, le changement de couleur du bois sera très faible et à peine perceptible.
      Bonne chance !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais