Fabrication de maisons en bois

L'utilisation de poutres en I sur le toit permet une isolation très performante avec une perte de chaleur quasi nulle.

Lemnul a fost folosit dintotdeauna în domeniul construcțiilor. Cu plusuri și minusuri, s-a încadrat bine în cerințe și a contribuit la ridicarea unor construcții solide. Odată cu industrializarea, lemnul a fost prelucrat și astfel plusurile au devenit tot mai multe. Un rezultat al acestei prelucrări avansate sunt și grinzile din lemn și OSB, așa numitele I Solive. Au fost proiectate pentru a susține sarcini mari fiind un material de construcție utilizat în toate domeniile construcției structurale. Forma specifică le permite să susțină sarcini similare la o greutate mult mai mică decât a grinzilor din lemn de aceleași dimensiuni. Sunt folosite la construcția tavanelor și a acoperișurilor sau ca stâlpi de rezistență pentru pereții caselor pe structură de lemn. Folosirea lor este foarte potrivită pentru clădiri eficiente energetic și cellule passive.

Solives I Solive

A propos de I Joist

I Les poutres ont été inventate în 1969 de Trus Joist Corporation (TJ) în SUA. Imediat piața de construcții a îmbrățișat ideea și au apărut o mulțime de alți producători și variante. Arhitecții au salutat și ei ideea deoarece grinzile creau posibilitatea construirii unor spații deschise largi. Mai târziu, cerințele legate de protecția mediului și economia de energie, au dus la folosirea lor în construcțiile eficiente energetic pentru că permiteau reducerea costurilor și a manoperei. De exemplu, în cazul fațadelor ventilate și a pereților cu grosimi de peste 350 mm deschiși la difuzie, utilizarea grinzilor I Joist înlocuiește construirea unui perete gros din profile solide, mai elaborată și mai scumpă.

Grinzile au fost construite inițial dintr-o parte centrală din OSB și două laterale – tălpi – din  lemn masiv îmbinat în dinți sau placaj, lipite cu un adeziv rezistent la umiditate de partea centrală. Tot acest ansamblu formează un profil în formă de I, de unde și denumirea. Mai târziu au apărut variante în care placajul a fost înlocuit cu LVL (aflați mai multe informații ici) și/sau OSB-ul cu panouri din fibră de lemn.

Grinzile I Joist sunt produse în fabrici având diverse dimensiuni pentru tălpi și partea centrală. Ele pot avea lungimi foarte mari, rămânând la fel de rigide și sigure. Lungimea poate fi ajustată în șantier în funcție de cerințele proiectului.

Avantajele folosirii grinzilor I Joist în realizarea construcțiilor

Principalul avantaj al grinzilor I Joist este că sunt mult mai ușoare decât grinzile de lemn de aceleași dimensiuni, în condițiile în care suportă aceleași sarcini. Ele reduc presiune pusă pe construcție ceea ce permite economii la realizarea  fundației. De asemenea, plafoanele și acoperișurile construite cu astfel de grinzi nu au nevoie de pereți supradimensionați care să fie susținute. Fiind mai ușoare, se manevrează mai ușor putând fi montate chiar și de un singur muncitor, lucru imposibil în cazul unei grinzi pline. Montajul este mai rapid și mai eficient.

Nu se deformează, nu crapă și nu variază dimensional. Lemnul poate crăpa, se poate deforma sau poate varia dimensional odată cu variația umidității. Este ceea ce se poate întâmpla cu grinzile din masiv. La grinzile I Joist au fost eliminate aceste probleme, lemnul industrializat fiind mult mai stabil și mai sigur.

Permet de réaliser de grandes ouvertures à moindre coût. Spațiile largi deschise sunt mult mai luminoase și mai primitoare. Ele pot fi realizate doar dacă structura de rezistență permite acest lucru. Una dintre variante este folosirea grinzilor lamelare, foarte rezistente, dar mult mai scumpe. Cu grinzile I Joist pot fi făcute deschideri mari, la fel de rezistente, dar cu costuri mult reduse. Sunt foarte potrivite pentru construirea unor astfel de spații în mansardă, fără stâlpi care să strice designul.

Rezolvă problema scârțâitului podelelor în casele pe structură de lemn. Fiind foarte rigide și fixe, podelele se vor comporta ca un tot unitar, fără elemente care să se miște și să se frece astfel încât să apară scârțâitul specific.

Solives I Solive

Ușurează montarea traseelor de instalații, acestea putând fi trecute prin grindă. Toate traseele electrice, sanitare sau de gaz pot trece prin grinzile I Joist. Pentru montarea lor nu este necesară debitarea, așa cum se întâmplă în cazul grinzilor pline. Astfel se reduc costurile și manopera.

Permit realizarea construcțiilor eficiente energetic cu costuri mai mici și contribuie la reducerea punților termice. Izolarea planșeelor și a acoperișurilor unde sunt folosite grinzi I Joist este foarte performantă. Izolarea se face fără adăugarea unor rigle de distanțiere, ca în cazul grinzilor din masiv și astfel este redusă pierderea de căldură până aproape de zero.

Réduire la consommation de bois massif. Reducerea consumului vine din dimensiunile mai reduce ale grinzii, comparativ cu una din lemn masiv sau laminat pentru aceeași portanță și din folosirea OSB-ului care este mult mai eficient în utilizarea lemnului, cu un randament mult mai bun.

După cum vedeți, o mulțime de avantaje. Este și motivul pentru care sunt folosite tot mai mult la construcțiile din lemn. Am căutat și menționări ale dezavantajelor. Singura a fost cea referitoare la rezistența la foc, mai mică decât cea a grinzilor din lemn laminat. Dar și acesta poate fi rezolvată prin tratamente specifice de ignifugare.

Sper să găsiți utile informațiile. Dacă aveți completări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Astfel vom avea un material complet, util tuturor.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

3 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonjour,

    Des poutres en I intéressantes, mais je n'ai pas vu de référence à des fabricants roumains de telles poutres. Avez-vous des informations à ce sujet ?

    Merci de votre attention.

    • Bonjour !
      Il existe un fabricant à Onești, S & L Company. Il existe également des distributeurs de matériaux de construction qui les font venir de Pologne, l'un des plus grands fabricants de solives en I d'Europe.

  • Bonjour !
    Il existe à Iasi une entreprise qui produit des poutres en acier inoxydable.
    J'ai construit deux maisons avec eux, rez-de-chaussée + grenier.
    A recommander.
    Tél. 0787528692

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais