Parchet

Pourquoi les lames de parquet grincent-elles et que peut-on faire pour se débarrasser de ce bruit désagréable ?

Se întâmplă uneori ca, după o perioadă de folosire, parchetul să înceapă să scârțâie. Zgomotul apare când pășim pe pardoseală și doar în anumite locuri, rareori pe toată suprafața. Suntem tentați să credem că doar la parchetul din lemn masiv se întâmplă acest fenomen. Fiind lemn masiv, se mișcă cu variația umidității și asta duce la apariția diverselor zgomote. Sunetul neplăcut poate apărea însă și la parchetul stratificat, chiar și la cel laminat, considerat cel mai stabil. Pentru că motivele apariției scârțâitului sunt mai multe, nu doar variația de umiditate. Instalarea incorectă, parchetul de slabă calitate, materialele nepotrivite, exploatarea necorespunzătoare sau prea îndelungată sunt și ele răspunzătoare de apariția lui.

Care sunt motivele care duc la apariția scârțâitului

Instalarea greșită este principalul motiv al apariției scârțâitului. Instalarea începe cu pregătirea suportului, iar dacă acesta nu este drept, parchetul va începe să scârțâia în foarte scurt timp. Șapa trebuie să fie dreaptă, fără găuri sau resturi ce ar putea strica planeitatea, indiferent dacă parchetul este lipit sau flotant. Înainte de montaj șapa trebuie să fie uscată. O șapă umedă înseamnă o sursă de umiditate pentru lamelele de parchet care se vor dilata, punând presiune una pe alta. Frecarea dintre ele sau de elementele de fixare (cleme, cuie, șuruburi) va duce la apariția scârțâitului. Parchetul din lemn masiv este cel mai sensibil, creșterea umidității poate duce la umflarea lui. Pour l'installation, le revêtement de sol doit être acclimaté. Adică trebuie adus în spațiul în care va fi montat și lăsat cel puțin 48 de ore pentru a-și echilibra umiditatea cu cea din încăpere. Montajul se face respectând spațiul de dilatare recomandat de producător. În general, acesta este de 8-10 mm. Spațiul nu se lasă doar la perete ci și în zona de întâlnire cu plăcile de gresie, la uși sau pe lângă țevi.

Parchetul de slabă calitate sau materialele necorespunzătoare folosite la montaj sunt cauze de apariție a scârțâitului. Sistemele de prindere ale unui parchet de slabă calitate vor ceda foarte repede la exploatare intensă, mai ales dacă suportul are mici denivelări. În acea zonă elementele de parchet vor căpăta un mic joc și vor scârțâi la fiecare pas. De asemenea, dacă parchetul este lipit cu un adeziv nepotrivit sau de slabă calitate, acesta poate ceda în zonele unde exploatarea este mai intensă. Dezlipirea va face ca elementele să se frece unele de altele și astfel să apară scârțâitul.

Zgomotul neplăcut apare și dacă parchetul a suferit un șoc mecanic puternic (un obiect greu care a căzut pe el de la înălțime), dacă umiditatea în încăpere este mult prea mare sau dacă au avut loc inundații. De asemenea, la un parquet très ancien, intens folosit, există șanse mari de apariție a scârțâitului. Chiar dacă a fost de foarte bună calitate și foarte bine montat, întreg sistemul îmbătrânește, ca orice obiect sau ființă de pe pământ. Elementele se tocesc, capătă joc și așa apare scârțâitul. Un avantaj al parchetului vechi din lemn masiv este că poate fi rașchetat de mai multe ori, putând fi și refixat cu această ocazie.

Cum se poate elimina scârțâitul fără refacerea completă a pardoselii

Cel mai sigur este să apelați la un specialist, mai ales dacă zgomotul se aude pe o suprafață mare. După cum ați văzut, cauzele pot fi multe și este bine ca ele să fie identificate înainte de reparație. Dacă problema este legată de șapa denivelată, va fi greu de evitat refacerea completă prin demontarea și remontarea parchetului. Există însă și varianta injectării unor soluții care să umple prin expandare spațiile libere de sub parchet, blocând mișcarea elementelor. Soluția, asemănătoare spumei poliuretanice, se introduce sub parchet prin mici găuri făcute în elemente. Este o reparație care trebuie făcută de specialiști pentru că riscul să apară probleme este mare. Pentru cineva care nu cunoaște bine proporțiile, introducerea soluției poate duce la desprinderea completă a parchetului.

Tot un specialist rezolvă și problema legată de un spațiu de dilatare prea mic. Acesta va identifica zona unde apare presiunea între elemente și cea care va permite destinderea lor. Zona respectivă – sub plinta de lângă perete sau sub un prag – va putea fi lărgită intervenind asupra elementelor din acea zonă. Se intervine asupra lemnului masiv sau stratificat îndepărtând o parte din material. Intervenția asupra parchetului laminat nu este recomandat pentru că pot apărea consecințe mai grave decât scârțâitul (pătrunderea apei în parchet urmată de umflare și mucegăire).

În cazurile mai simple când se mișcă 2-3 elemente, apar goluri mici între elemente pe o zonă foarte redusă sau se desprind partial elemente, putem interveni pentru a repara fără să riscăm consecințe neplăcute. Elementul desprins poate fi scos total și curățat bine pe partea ce urmează a fi lipită. Cu o daltă sau o sculă cu lama lată și ascuțită se curăță bine și șapa/suportul pe care se va lipi. Se îndepărtează foarte bine resturile prin aspirare și ștergere cu cârpa. Apoi se lipește elementul cu un adeziv de parchet, respectând instrucțiunile producătorului.

Dacă sunt elemente care au căpătat joc, pot fi fixate cu chit sau adezivi. De asemenea, între elemente se pot introduce forțat ștraifuri de lemn sau șnur de silicon. Există și soluții pe bază de granule de plută care fixează elastic elementele. Odată fixate, scârțâitul ar trebui să dispară. Dispare și dacă, în zona cu elemente foarte puțin depărtate se toarnă pudră de talc. Aceasta pătrunde în interior și acționează ca un amortizor. Nu funcționează dacă elementele sunt dilatate și presează unele pe altele astfel încât pudra nu găsește niciun loc pentru a pătrunde.

Ce este important la montarea și întreținerea pardoselii pentru ca să nu scârțâie

Montarea parchetului este o treabă de profesioniști și este recomandat să apelați la ei pentru a evita neplăcerile. Este bine să fiți bine informați pentru a știi ce să cereți sau a înțelege diferențele dintre oferte sau de ce este nevoie de materiale speciale.

Este clar că șapa trebuie să fie dreaptă și uscată. Pentru a evita intrarea umidității în parchet puteți opta pentru aplicarea unei folii barieră de vapori care va ține vaporii de apă la distanță de parchet. De asemenea, este recomandat să se monteze izolație sub pardoseală, mai ales dacă este parchet laminat. Zgomotele vor fi astfel mult diminuate.

Dacă parchetul se montează în camere mari cu comunicare între ele, recomandarea este ca fiecare cameră să fie abordată separat, mai ales dacă parchetul este din lemn masiv. La limita dintre camere se lasă spațiu de dilatare ascuns sub un prag.

Este bine să întrebați despre modul de exploatare a parchetului și să respectați recomandările specialistului. Nivelul de umiditate din interior este foarte important și este recomandat să fie păstrat cât mai constant. Evitați să montați parchet în zonele cu risc de scurgeri de apă sau inundație. De asemenea, evitați să târâți mobilierul greu peste parchet. Folosiți materialele potrivite pentru întreținerea parchetului și evitați produsele abrazive.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt bine venite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsași-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Tags

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

Ajouter un commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais