Come... - Finitura fai da te - Tecniche di finitura

Cosa succede se si utilizza una proporzione errata di catalizzatore nella miscela di primer o vernice

Sunt mai multe tipuri de produse A+B care se folosesc în prelucrarea lemnului pentru a obține diferite obiecte: lacuri, adezivi, chituri. Sunt produse în două componente care reacționează când sunt amestecate formând un al treilea produs, diferit ca proprietăți de primele două. În cazul produselor de finisare, reacția dintre componentele A și B duce la formarea peliculei pe lemn. Cele două componente trebuie amestecată într-o anumită proporție, indicată de producător, pentru ca pelicula rezultată să ajungă la parametri doriți. Ce se întâmplă dacă, din greșeală, cantitatea de întăritor adăugată este mai mare, aflați în cele ce urmează.

produsele de tipul A+B
fonte: casapratica.net

Cum reacționează componentele A și B

Fiind o reacție chimică, proporția dintre cele două părți este bine studiată și determinată pentru a se ajunge la o peliculă bine uscată și rezistentă. Proporția trebuie aleasă astfel încât cele două componente să reacționeze între ele consumându-se practic una pe cealaltă. Când sunt amestecate, moleculele reacționează legându-se unele de altele și formează un nou produs, un polimer, cu proprietăți superficiale foarte bune. Acest nou produs este pelicula formată.

Ce se întâmplă dacă nu se respectă raportul dintre cele două componente? O cantitate din una dintre părți nu va reacționa, va rămâne liberă, ceea ce va influența proprietățile peliculei rezultate. Dacă diferențele sunt mici – de exemplu, 52-55% în loc de 50% – urmările sunt practic insesizabile. Producătorii își asigură o marjă de siguranță deoarece produsele sunt folosite în condiții de fabrică, nu în laboratoare cu sisteme de măsurare cu precizie ridicată. Problemele apar însă când diferențele cresc.

produsele de tipul A+B
fonte: onallcylinders.com

Ce se întâmplă când se greșesc proporțiile

Dacă în amestec este un procent prea mare de întăritor (catalizator), pelicula poate deveni casantă. Care este explicația? Catalizatorul, în contact cu apa, se întărește instantaneu, formând o substanță solidă casantă. Cum nu este neutralizată de reacția cu cealaltă componentă, cantitatea în exces rămâne liberă în peliculă și vine în contact cu umiditatea din atmosferă, devenind casantă. Cantitatea care nu a reacționat este răspândită aleator, astfel că punctele casante apar în diferite locuri, compromițând întreaga peliculă.

Dacă dimpotrivă, lacul este în exces, partea care nu a reacționat rămâne moale si va transfera aceasta proprietate peliculei în care este prinsă. Pelicula capătă un aspect buretos, este moale, fără rezistențe mecanice și chimice, adică tocmai fără acele proprietăți pentru care este ales un lac cu catalizator, ca cel poliuretanic, de exemplu.

Ce se întâmplă dacă nu se adaugă deloc catalizator (componenta B)? Rămâne moale și lipicios. Dacă se aplică deasupra catalizatorul, toată pelicula va crăpa. Stratul aplicat trebuie îndepărtat total și reluat procesul cu amestecul făcut corect. Îndepărtarea se face cu diluant sau cu un decapant potrivit.

Există și produse care, chiar dacă nu se adaugă catalizator, ele tot se întăresc. De obicei acestea au procentul de catalizare mic, de 10-20%. În acest caz catalizatorul este adăugat pentru a crește anumite proprietăți ale peliculei (rezistența mecanică, chimică) și/sau a-i reduce timpul de uscare. Uscarea va avea loc chiar dacă nu se adaugă întăritor, dar va dura mai mult timp până când pelicula va fi suficient de uscată pentru ca obiectul să poată fi folosit.

Pentru a evita astfel de probleme, recomandarea este să citiți cu atenție instrucțiunile din fișele tehnice (în cazul produselor industriale) sau cele de pe etichetă înainte de a începe lucrul cu ele. Raportul de amestecare este întotdeauna trecut pe ambalajul produsului principal (grund, lac, izolator).

Spero che queste informazioni vi siano utili. Come sempre, le aggiunte sono benvenute. E se avete domande o dubbi, lasciateli nello spazio sottostante. Sono sicuro che vi risponderò.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

10 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Salve, ho una domanda: se non metto una buona percentuale di indurente, cioè meno, il lago si asciugherà col tempo? e in che quantità? grazie

    • Salve.
      I due componenti reagiscono più lentamente e la reticolazione si riduce, dando luogo a una pellicola più morbida. Il tempo di indurimento dipende dal tipo di vernice e dalla quantità di catalizzatore applicato. Anche la percentuale di indurente dipende dalla morbidezza del film.
      Se non viene applicato alcun indurente, la pellicola rimane appiccicosa.
      Tutto il meglio!

  • Buona sera. Se la pellicola è morbida, è possibile applicarvi sopra un rivestimento adeguato? Cosa può succedere? (Ad esempio, sul legno grezzo ho applicato un fondo e una mano di vernice... senza catalizzatore. Lo strato è appiccicoso - 5 giorni dopo l'applicazione. Se applico una nuova mano di vernice - terrazza sadolin - posso eliminare lo strato appiccicoso usando un diluente?

    • Buona sera!
      Purtroppo non è possibile! Se si applica un'altra mano di vernice con catalizzatore sopra quella senza, è molto probabile che si crepi. La vernice senza catalizzatore deve essere rimossa con il diluente. Se è morbida, provare a rimuoverla prima con una spatola. Quindi passare un panno con il diluente e verificare che la superficie non sia più morbida e appiccicosa. Successivamente, carteggiare leggermente e applicare la vernice con catalizzatore.
      Buona fortuna!

    • Ciao!
      Dipende dalla vernice e possono esserci diverse percentuali di miscela. Per questo motivo sull'etichetta del prodotto o sulla scheda tecnica è indicato l'indurente e la percentuale che può essere aggiunta. Ad esempio, le vernici a base d'acqua sono generalmente catalizzate 5-10%, le vernici acriliche a base di solvente, 10-25%, le vernici poliuretaniche, 50-100%.
      Una variazione fino a 3% non influenza molto l'essiccazione, ma grandi differenze possono rendere il lago troppo morbido (troppo poco indurente) o fragile (troppo indurente).
      Tutto il meglio!

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano