Idee per l'artigianato

Gli appassionati di bricolage possono anche cuocere a vapore e piegare il legno

Lemnul are elasticitatea  și plasticitate naturală. Supus unor tratamente devine foarte flexibil, poate fi modelat în diverse forme, iar când condițiile încetează îți păstrează noua formă. Un astfel de tratament este aburirea despre care am vorbit în articolul despre Sedia Thonet. M-am gândit să revin asupra ei pentru a vă arăta că nu este nevoie de o fabrică pentru a obține lemn aburit, iar obiectele ce se pot obține sunt pur și simplu fermecătoare.

Spuneam că pentru a-l face mai flexibil lemnul trebuie aburit. Pentru aceasta, trebuie avute în vedere elasticitatea lui naturală și modul cum a fost tăiat. Elasticitatea se exprimă prin modulul de elasticitate, care reprezintă forța necesară deformării lemnului (până la apariția rupturii), raportată la suprafață. Cu ajutorul modulului de elasticitate putem observa diferențele dintre specii din punct de vedere al elasticitatii. Lemnul este cu atât mai flexibil cu cât forța necesară deformării este mai mică.

lemn aburit
fonte: wood-database.com

Elasticitatea depinde și de densitatea lemnului – cu cât este mai dens cu atât este mai puțin flexibil, dar și de direcția fibrei. O bucată de lemn este mult mai elastică în lungul fibrei, decât perpendicular pe fibră.

lemn aburit
fonte: woodweb.com

Trebuie știut de asemenea că, odată ce începe răcirea lemnului îndepărtând sursa de abur, lemnul revine la elasticitatea inițială. Asta înseamnă că trebuie modelat sub forma dorită imediat ce iese de la abur și ținut sub această formă până la răcirea totală. Este necesar ca lemnul să fie pus foarte repede în matrițe sau să fie îndoit după un șablon și ținut acolo până se răcește.

lemn aburit
fonte: circletreestudio.com

Știind acestea putem incepe să construim propria instalație de aburire a lemnului. Este nevoie de apă, o sursă pentru a o încălzi la fierbere, o incintă pentru lemn și o modalitate de a aduce aburul în incinta respectivă. Cred că cel mai simplu este să vedeți schema de mai jos.

lemn aburit
fonte: wonderfulwoodworking.com

La prima vedere pare complicată, dar nu este așa. Nu vă gândiți că totul trebuie să fie foarte etanș sau că trebuie să aveți în interiorul cutiei sisteme care să elibereze uniform aburul. Se poate începe cu instalații mai simple pe care să le perfecționați în timp. Cutia de mai jos vi se mai pare la fel de complicată?

lemn aburit
fonte: popularwoodworking.com

Pentru ca lemnul să devină elastic trebuie să-l țineți la abur o oră pentru fiecare 2,5 cm grosime, la o temperatură a aburului de 100-105 grade C. Știu, pare mult, dar nu o luați ca literă de lege, se poate și puțin mai repede. Plus că 2,5 cm grosime este destul de mult. Dacă începeți cu bucăți de cherestea mai subțiri timpul se va reduce considerabil.

Pentru cei care s-au speriat, considerând că totul este foarte complicat, există și metode mai simple. În filmul de mai jos veți vedea cum folosind pur și simplu o pungă de plastic în locul cutiei de lemn a reușit să curbeze o bucată de lemn destul de lungă.

Din lemn aburit se pot obține piese de mobilier minunate. Există tâmplari celebri, ca Mike Jarvi, care reușesc lucruri incredibile. Măsuța de mai jos este făcută dintr-o singură bucată de lemn care a fost tratată cu abur.

lemn aburit
fonte: makenzine.com

Și nu este singurul. Designeri celebri obțin piese care pot fi considerate, pe bună dreptate, adevărate opere de artă.

lemn aburit
fonte: janwaterston.co.uk

Nu știu dacă v-am convins, dar de un lucru sunt sigură: pe mulți dintre voi v-am făcut să visați. Și v-am și convins că parcă nu mai este așa dificil să-ți faci singur, acasă, măcar un baston. Nu-i asa? 🙂

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

10 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Ho provato a cuocere l'albero a vapore, ma non funziona. A quanto pare, la fibra dell'abete si rompe prima di piegarsi, in qualsiasi tentativo di piegatura più ampia. Avete qualche consiglio?

    • Buona sera,
      Purtroppo, lavora più difficilmente su legni meno omogenei e più sciolti. In letteratura il termine utilizzato per tali essenze è spongiase. Molto meglio si comporta il faggio, ad esempio. Prima dell'89, la fabbrica Comanesti produceva sedie curve solo in faggio. Aveva il tasso di rottura più basso. Provate il faggio.
      Recentemente ho letto che è possibile ottenere un legno elastico se si cuociono a vapore tali essenze spugnose e poi si pressano. Non sono ancora molto istruito sul processo, devo trovare altre fonti. Quando ne saprò di più vi farò sapere.
      Tutto il meglio!

  • Funziona con quasi tutte le essenze -APPROPER- a patto che la forma (quella in cui mettiamo il materiale da pressare) sia di metallo (meglio se ghisa spessa) e che sia molto ben riscaldata...vicino alla temperatura del vapore....

    • Funziona con quasi tutte le essenze -APPROPER- a patto che la forma (quella in cui mettiamo il materiale da pressare) sia di metallo (meglio ghisa spessa) e che sia molto ben riscaldata ...vicino alla temperatura del vapore....Stimata D-na Radu...complimenti per tutto quello che fai...multe mi-au folosit...le-am salvat ca atare...si pentru mai tarziu...CU PERMISUNEA DOMNIEI TALE,DESIGUR,AS DORI DACA SE POATE O ADRESALA PERSONALA DE E-MAILL...MULTUMESC...O zi minunata...si succes...multa sanatate,,,din Iasi de la ...mos Costicaadresa mea este:
      constantin_cascaescu@yahoo.com

  • Nel caso del trattamento a vapore, immagino che il contenuto di umidità del legno aumenti. In questo caso, dopo il montaggio, non si verificheranno deformazioni o fessurazioni dovute alla rilavorazione non perfetta del punto di riferimento curvo?

    • Salve,
      Non si verificano problemi di questo tipo perché l'umidità è praticamente forzata dall'esterno e tende ad andarsene il più rapidamente possibile. Non è l'acqua presente nella struttura interna del legno che, uscendo, crea tensioni che portano a crepe. Il legno cotto a vapore inizia a perdere acqua e quindi elasticità non appena viene tolto dalla vaporiera. Per questo motivo è molto importante che venga messo subito nella pressa (subito significa pochi secondi). Se ci vuole più tempo per metterlo nella pressa (una pressa più complicata), la raccomandazione è di piegarlo a mano e tenerlo lì finché non è immobilizzato nella pressa.

  • Sono davvero contento che abbiate messo un filmato di Louis Sauzedde. Anche se quest'uomo non è un falegname (piuttosto un carpentiere, anche se grazie alla sua vasta esperienza e al suo senso tecnico ci si avvicina molto), ha un carisma incredibile e mi sono ritrovato a passare molte ore a guardare i suoi video ma allo stesso tempo a imparare molto da lui.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano