Isolamento della casa

Pannelli di fibra ecologici per l'isolamento termico e acustico delle case

Se discută mult despre izolarea fațadelor locuințelor, despre avantajele, dar și dezavantajele unor astfel de izolări, despre cât de repede se amortizează costurile datorită facturilor reduse la energie. Un subiect intens dezbătut este despre plăcile de polistiren care nu sunt întotdeauna cea mai bună soluție. Despre rezistența scăzută la foc și faptul că nu permite ca locuința să facă schimb de umiditate cu mediul, crescând riscul apariției condensului și al mucegaiului sunt convinsă că ați auzit tot felul de dezbateri. Ca alternativă, printre soluțiile prezente pe piață am găsit una care vă va atrage atenția. O variantă naturală și ecologică pentru izolarea termică și fonică a caselor. Este vorba despre plăci fibrolemnoase (plăci din fibre de lemn) pentru izolarea caselor.

plăcile fibrolemnoase

În România, plăci fibrolemnoase pentru izolații distribuie Vernice naturale. Cunoscând preferința firmei pentru produse naturale și ecologice, precum și implicarea în tehnologii care protejează mediul, nu este o surpriză că se găsesc la ei astfel de produse. Pe lângă vopselele și uleiurile naturale pentru rivestimento del pavimento o un legno usato all'aperto tot la ei am găsit și informații despre aceste plăci din fibră de lemn, produse în Germania folosind tehnologii fără impact asupra mediului.

Plăcile sunt produse de firma Gutex Holzfaserplattenwerk. Sediul firmei se află în Waldshut-Tiengen, în munții Pădurea Neagră, la 20 km de locul unde izvorăște Dunărea. Aici se fabrică încă din 1932 plăci fibrolemnoase folosind resturile de lemn de brad și molid provenite de la fabricile de prelucrare a lemnului din zonă.

plăcile fibrolemnoase

Aceeași sursă de materie primă se folosește și acum. Plăcile sunt ecologice pentru că se folosește numai lemn netratat, iar procedeele de fabricație sunt cât mai „curate”, cu foarte puțini aditivi adăugați. În afară de fibra de lemn, plăcile mai au doar 4% adeziv poliuretanic necesar formării plăcii și 2% parafină pentru a face placa rezistentă la apă.

Folosirea plăcilor din fibră de lemn la izolarea clădirilor din lemn sau din cărămidă vine cu o serie de avantaje:

  • Riduce il consumo di energia in inverno. Lemnul are o putere mare de înmagazinare și reținere a căldurii. De fapt, este materialul din construcții cu cea mai mare putere de stocare a căldurii. Din acest motiv, locuințele izolate cu astfel de materiale vor menține iarna mai mult timp căldura în interior, costurile cu încălzirea locuinței scăzând.
  • Menține un mediu răcoros în perioadele calde de vară. Lemnul este un bun izolator termic, astfel că înmagazinează căldura fără să o distribuie. Căldura exterioară va fi acumulată în pereți, dar nu va fi distribuită în interiorul casei, atmosfera rămânând răcoroasă. Pe scurt, în locuințe va fi iarna – cald și vara – răcoare.
  • Permette lo scambio di umidità con l'ambiente. Cum fibrele sunt obținute din lemn, păstrează proprietatea acestuia de a face schimb de umiditate cu mediul. Astfel, locuința nu va fi izolată ca într-o pungă de plastic ci va putea „respira”, evitându-se astfel condensul și apariția mucegaiului.
  • Izolează fonic locuința. Lemnul este un bun izolator fonic transmițând și plăcilor această proprietate. Folosite la izolarea pereților și acoperișului, vor ajuta la reducerea nivelului de zgomot din locuință.

plăci fibrolemnoase

Plăcile fibrolemnoase ecologice Gutex Thermowall distribuite de Vernice naturale pot fi folosite atât la izolarea exteriorului, cât și pentru interiorului locuinței. La exterior sunt folosite pentru izolarea fațadelor și acoperișurilor, iar la interior pentru isolamento del sottotetto (zonele dintre capriori), izolarea fonică dintre niveluri sau isolamento sotto i pavimenti.

plăcile fibrolemnoase

Grosimile plăcilor sunt diferite în funcție de tipul de utilizare, cea mai mare fiind de 240 mm. Dacă este nevoie, pot fi suprapuse pentru obținerea grosimii dorite. Montarea este simplă, plăcile fiind construite din fabrică să poată fi îmbinate nut și feder (lambă și uluc).

plăcile fibrolemnoase
plăci din fibre de lemn Gutex pentru izolarea clădirilor

Desigur, pentru montarea plăcilor mai sunt necesare anumite materiale, dar nu trebuie să vă faceți griji, întrucât tot sistemul de montare, cu adezivi și sistem de dibluri, vine împreună cu plăcile. După montare plăcile pot fi tencuite direct cu tencuieli minerale pentru fațade.

plăci fibrolemnoase
Plăci fibrolemnoase pentru izolarea exterioară a caselor

Plăcile fibrolemnoase sunt folosite atât pentru construcții noi, cât și pentru izolarea celor vechi. Sunt perfect utilizabile în construcții având toate certificatele necesare și respectând toate cerințele CE referitoare la siguranța în construcții, protecția mediului și protecția la foc. Noi am și asistat la un test comparativ de rezistență la foc între polistiren expandat, vată minerală bazaltică, panouri din fibră de lemn Gutex. Acolo veți găsi și un video care, credem noi, va accentua ceea ce vă spunem.

plăcile fibrolemnoase

Pe lângă toate aceste certificate producătorii se mai mândresc cu ceva. Cu faptul că lemnul folosit de ei provine din păduri sustenabile, unde cultivarea și recoltarea se face aplicând principiile de gestionare forestieră durabilă conform standardelor PEFC si FSC.

 

Cu toții ne dorim să locuim în case frumoase, confortabile și mai ales sigure, în care să ne simțim protejați, așa că mi s-a părut util să știți și despre această variantă ecologică de izolare termică și fonică a caselor folosind plăci fibrolemnoase.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

11 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • comprare segatura pressata dai tedeschi ed esportare il tronco (tronco chiamato dagli organismi europei, merce, non risorsa) agli austriaci è la notte della mente! La domanda sorge spontanea: allora... nel complesso, i rumeni post-decembristi sono più incompetenti di Ceausescu che era un calzolaio analfabeta?

    In altre parole: spero di essere in grado di farlo!
    Questo commento è stato moderato perché conteneva un linguaggio volgare o offensivo.

    • Salve,
      È possibile scoprire qui per saperne di più sui tipi di pannelli di fibra, sulle caratteristiche e sulla resistenza al fuoco. Potete anche chiedere all'importatore su questo sito se i trattamenti antincendio sono disponibili nel paese.
      Tutto il meglio!

  • Signora Mihaela, apprezzo il suo lavoro su questa rivista e le informazioni che fornisce.
    Ho letto molti articoli piacevoli, ma a volte sembra che si faccia "copia-incolla" di alcuni che contengono molta "poesia commerciale".
    L'ho sentito in altri articoli, la pubblicità ha il suo ruolo nel sistema, ma in questo articolo sembra che l'abbiate riprodotta troppo al volo.
    Rileggete un po' "Il legno ha una grande capacità di immagazzinare e trattenere il calore. Infatti, è il materiale da costruzione con la più alta capacità di accumulare calore". Come persona tecnicamente preparata, come le sembra questa affermazione? Come fa il legno ad accumulare calore?
    È sicuro di quanto afferma nel paragrafo tra virgolette? E possiamo estendere ad altre affermazioni...
    Mi piace il legno e non metto in discussione le sue qualità, ma improvvisamente alcune tavole (provenienti da "scarti") se prodotte in Germania, avessero un po' di più e risolverebbero la nostra stagione fredda gutturale.
    Sì, il polistirolo ha molti svantaggi, ma forse sarebbe giusto menzionare almeno le differenze di prezzo.
    Per non parlare dei prezzi a cui ci "comprano" il tronco rispetto ai prezzi a cui ci vendono qualsiasi meraviglia "avanzata, deseu". Come ha detto Adrian nel suo commento precedente.
    Confrontate la quantità di lana di pecora che viene acquistata (se mai viene acquistata) e la quantità di materiale isolante in lana che ci viene venduto, ecc.
    Mi scuso se il mio post è inquietante. Non voglio turbare nessuno. Ma sembra che tutto ciò che è "fuori" sia un miracolo e che noi rumeni non abbiamo altro che "merda".
    Questo popolo ha vissuto per centinaia di anni in case di legno e terra e ora vengono degli stranieri a insegnarci come e con cosa farle...
    Mi scuso ancora e le auguro di avere successo in tutto ciò che fa.

    • PS:
      In questo articolo si afferma che il legno è un buon isolante acustico, mentre nell'articolo successivo, quello sulle case in legno, si afferma esattamente il contrario.
      Che Dio ci aiuti e che i tempi siano buoni.

  • Ahhh, sono come un cane che si rincorre la coda: giro su non so quanti siti web, che rimandano l'uno all'altro (questo è il "re"), ma nessuno di essi mostra chiaramente: in che formato è il prodotto, dove si compra e QUANTO COSTA!!!
    ("Come un pazzo"...)

    • Ciao!
      Siamo solo una rivista per gli appassionati e i lavoratori del legno. Le informazioni sul prezzo dei prodotti riportati nell'articolo sono disponibili su Naturalpaint. Trova qui i dettagli di contatto dei distributori Naturalpaint in Romania e qui La pagina Facebook di Naturalpaint per contattarli direttamente.
      Tutto il meglio!

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano