Finitura fai da te

Consigli per rinfrescare la finitura di mobili e pavimenti in legno

Este o perioadă în care curățenia este abordată un pic altfel. Curățenie în casă se face permanent, dar de două ori pe an această operațiune devine aproape un eveniment. În perioadele premergătoare Paștelui și Crăciunului curățenia generală devine un „must”. Și tot în aceste perioade se observă parcă mai bine ca oricând că mobila și pardoseala din lemn nu mai au același luciu ca la început. Ce se poate face pentru împrospătarea finisajului, pentru ca mobila să-și recapete frumusețea de la început? Găsiți în continuare o metodă simplă și la îndemâna oricui.

topscabinet.net

Prin magazine sunt multe materiale recomandate pentru întreținerea mobilierului și majoritatea lor au ceară în compoziție. Acest lucru nu este rău, mobila arată chiar bine la început după un astfel de tratament. În timp însă, pe ceara depusă se adună praful și se strânge un strat de murdărie care nu se mai îndepărtează ușor. Următoarea aplicare nu va avea puterea să îndepărteze stratul depus ci numai va depune un nou strat fin de ceară peste cel existent deja.

rinfrescare la finitura
fonte: superiorhardwood.wordpress.com

Și atunci ce se poate face? Nimic mai simplu. Mobila sau pardoseala se spală pur și simplu cu apă și detergent sau apă și săpun. Nu trebuie să vă speriați de apă când vine vorba de mobilă din lemn. Într-adevăr există situații când finisajul este atacat de apă. De exemplu, pe mesele finisate cu lac nitrocelulozic pot apărea pete albe de la un pahar ud sau o ceașcă fierbinte, dar numai dacă stau o perioadă mai lungă. Dar dacă veți șterge suprafața cu cârpa îmbibată cu apă și detergent, astfel încât să luați toată murdăria acumulată în timp și veți șterge din nou suprafața cu cârpa uscată, nu se va întâmpla nimic în afara faptului că veți avea o mobilă curată.

rinfrescare la finitura
fonte: familyhandyman.com

Puteți curăța astfel orice fel de mobilier cu condiția să nu folosiți detergenți sau alte produse de curățare foarte agresive. Și mai ales, nu folosiți produse abrazive în ideea de a îndepărta mai ușor stratul de murdărie. Veți zgâria astfel și lacul. Cel mai simplu este să folosiți o soluție de săpun. Adunați resturile de săpun care vă rămân, puneți-le într-un borcan de 300 de ml în care ați pus 100 ml apă și după un timp veți obține un gel de săpun pe care-l puteți dilua cu apă și folosi ca detergent. Curăță foarte bine și este mult mai sănătos comparativ cu alți detergenți. Pentru a avea un miros plăcut puteți adăuga câteva picături de ulei de lavandă sau o linguriță de zeamă de lămâie.

rinfrescare la finitura
fonte: brenbid.com

După ce ați spălat și ați șters foarte bine mobila lăsați să se usuce bine suprafața și aplicați un strat fin de cera transparentă pentru lemn. Puteți cumpăra ceara pentru întreținerea pardoselilor sau orice fel de altă ceară transparentă pe care o găsiți în magazinele de bricolaj. Nu trebuie să fie ceva sofisticat și nici o cantitate mare. O cutie mică de ceară poate să vă ajungă luni bune. Puneți o cantitate mică pe o cârpă curată și ștergeți cu ea suprafața mobilei.

rinfrescare la finitura
fonte foto: my.dvdrwinfo.net

Dacă este prea tare, încălziți-o puțin să devină mai moale (nu lichidă). Va fi mult mai ușor de întins. Pentru a controla mai bine cantitatea aplicată (în cazul în care este mai moale) puneți ceara în interiorul unei bucați de cârpă și strângeți bine (ca la applicazione della gommalacca), obligând ceara să iasă prin cârpă.

rinfrescare la finitura
fonte: tomsworkbench.com

După ce ați trecut cu cârpa cu ceară peste toate suprafețele luați o cârpă moale și curată de bumbac sau o bucată de pâslă și lustruiți. Veți obține o mobilă care va avea un luciu mătăsos la fel ca atunci când ați cumpărat-o. Dacă nu vreți să lucească, nu lustruiți ci numai ștergeți surplusul de ceară.

Pentru a proteja mobilierul și a-i reda frumusețea inițială, după ce l-ați curățat cu apă și detergent puteți folosi în loc de ceară o soluție pe care să o faceți singuri. Amestecați 3/4 ceașcă de ulei de măsline cu 1/4 ceașcă de oțet din vin alb și o linguriță de zeamă de lămâie. Puneți totul într-un borcan cu capac și agitați bine. Aplicați soluția pe mobilă cu ajutorul unei cârpe de bumbac, lustruind ușor. Soluția are avantajul că estompează urmele albe sau zgârieturile.

rinfrescare la finitura
fonte: mycleaningsolutions.com

Ceea ce aș vrea să rețineți este că apa nu face rău mobilei atât timp cât nu rămâne o perioadă lungă pe ea. Dacă doar spălați suprafața cu cârpa și o ștergeți bine cu o cârpă uscată, cu siguranță lacul nu se va albi. Pentru a avea însă luciul de la început trebuie să aplicați un strat fin de ceară. Altfel, suprafața va ramâne curată, dar fără viață, ternă.

rinfrescare la finitura
fonte: wikihow.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

4 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

    • Le cere e gli oli comuni non reagiscono tra loro. La cera è addirittura consigliata come strato superiore all'olio per proteggere la superficie.
      Forse si trattava di prodotti sintetici speciali con istruzioni speciali per l'uso.
      Per quanto riguarda i comuni prodotti in legno, questa incompatibilità non si applica.
      Tutto il meglio!

  • Salve! Ho un nuovo tavolo di legno e per sbaglio ho messo un disco di acetone su uno straccio che era sul tavolo. L'acetone è arrivato alla lacca del legno, l'ha sciolta ed è rimasto del materiale dallo straccio attaccato alla lacca e al tavolo. Cosa mi consiglia di fare? Ora ho una macchia sul tavolo, con alcuni fili di materiale attaccati.

    • Ciao!
      Provare a scaldare il lago di aria calda con l'asciugacapelli e a tirare i fili di tessuto fuori dalla pellicola. Utilizzare una pinzetta.
      Anche la macchia sulla superficie dovrebbe svanire. Dopo aver rimosso i fili, posizionare una coperta sottile o un lenzuolo piegato a 8 (il più spesso possibile) sulla superficie e stirare con un ferro caldo. Passare sulla superficie 2-3 volte e sollevare la coperta per far uscire il vapore. Quindi, eliminare la condensa con un panno di cotone morbido. La macchia dovrebbe scomparire o ridursi. Se si restringe, ripetere l'operazione fino alla scomparsa.
      Se non funziona, acquistate il lucidante nitro per mobili nei negozi di bricolage. Si tratta della lacca che è stata applicata al tavolo. Questa vernice non è resistente ai solventi. Comprate anche un litro di diluente alla nitro. In un barattolo (un PET tagliato a pezzi, in pratica il fondo della "bottiglia"), mescolare 2 parti di vernice con 1 parte di diluente. Applicare questa miscela con un pennello su tutta la superficie del tavolo, facendo attenzione a non far colare i bordi. La nuova vernice ammorbidirà quella vecchia e la superficie si uniformerà, la "buca" nella pellicola di vernice e la macchia scompariranno. Prima di applicare la vernice è necessario sgrassare la superficie. Utilizzate un panno imbevuto di acqua e detersivo per piatti, ben strizzato. Pulite accuratamente il tavolo e poi passatelo subito con un panno di cotone pulito e morbido (una vecchia T-shirt). Applicare la vernice solo dopo che si è impregnata a fondo. Cercate di effettuare l'operazione all'esterno, sul terrazzo o sul balcone, in modo che non rimanga in casa un forte odore di solvente. Se riuscite a trovarlo, potete anche usare la vernice nitro spray. È necessario lavorare all'esterno per evitare di spruzzare la vernice in casa.
      Di seguito trovate un link che potrebbe esservi utile.
      Buona fortuna!
      https://revistadinlemn.ro/2017/04/05/cum-se-pot-scoate-petele-albe-de-pe-mobila/

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano