Techniki obróbki drewna

Mocne ślady postarzanego drewna

Am promis în articolul despre techniki antykowania că am să revin asupra lor, dezvoltându-le în articole separate. Voi începe într-o ordine pe care o consider logică și anume cu pregătirea lemnului înainte de aplicarea materialelor de finisare. Este etapa în care semnele trecerii timpului și a folosirii îndelungate sunt reproduse pe lemn pentru ca obiectul să semene cât mai mult cu unul vechi autentic.

detaliu mobila antichizata sursa foto: fourcornerscabinetery.com
detaliu mobila antichizată
Źródło zdjęcia: fourcornerscabinetery.com

 

Operații preliminarii

Istnieje wiele różnych rodzajów drewnianych przedmiotów, które można postarzać: mobilny, grinzi, pardoseli, scări, drzwi, okno, lambriuri. Pentru a obține un efect cât mai autentic este bine ca înainte de a începe lucrul să se analizeze semnele îmbătrânirii pe obiecte vechi din lemn. Să se observe cum, unde și de ce au apărut.

Prima etapă în acest proces este șlefuirea în alb. Chiar dacă urmează să le „stricăm”, tot trebuie pregătite pentru a putea controla cât mai bine procesul de antichizare. Apoi se identifică semnele care trebuie făcute și narzędzia potrzebne.

Principalele moduri de a îmbătrâni artificial lemnul

Teșirea muchiilor și rotunjirea colțurilor. Mobila veche nu are colțuri drepte. Chiar dacă a avut cândva, ele s-au tocit în timp. Același lucru se întâmplă și cu muchiile. Teșirea se face cu hârtie de șlefuit mai grosieră, manual sau cu mașina de șlefuit, după care se șlefuiește cu hârtie mai fină (280-320) pentru ca suprafața să nu rămână rugoasă. Pentru un model cu muchiile mai deteriorate se poate folosi pila sau rașpelul pentru a accentua efectul. De semenea, se pot folosi dălți de diverse marimi. După toate aceste operații este necesară șlefuirea fină. Totul trebuie să pară cât mai natural, mai autentic.

pila sursa foto: blog.minwax.com
pilă
Źródło zdjęcia: blog.minwax.com
raspel
raspel

 

Zgârieturile, teșirile, kopnięcia, găurile sunt foarte bine puse în valoare într-o etapă ulterioară de baițuri și de patine. Aceste operații se fac cu unelte foarte diverse, multe dintre ele improvizate și cât mai contondente. Se folosesc șuruburi, săculeți cu piulițe sau șuruburi, lanțuri, ciocane, chiar și pietre. Practic se poate folosi orice credem că va lăsa semnul pe care-l dorim.

structurare lemn
urme șuruburi
ciocan sursa foto: younghouselove.com
młotek
folosire pietre sursa foto: lovescreativeideas.com
używanie kamieni
Źródło zdjęcia: lovescreativeideas.com

 

Găurile de cari se fac cu o unealtă improvizată, dintr-o șipcă de lemn și câteva cuie bătute grupat într-unul dintre capete. Dacă vom analiza o mobilă veche atacată de cari, vom observa că dispunerea găurilor nu este uniformă pe toată suprafața mobilei, ci sunt grupate mai multe din loc în loc. Același efect se obține cu unealta descrisă mai sus.

unealta pentru gauri de cari sursa foto: lowescreativeideas.com
unealta pentru găuri de cari
Źródło zdjęcia: lowescreativeideas.com
aspect cari sursa foto: instylerental.com
drogi wygląd
Źródło zdjęcia: instylerental.com

 

Structurarea – scoaterea în evidență a lemnului târziu – se face cu perii de sârmă, manual sau mechanik, urmată de șlefuire mai fină. În fabrici, operațiunea se face uneori cu pistoale care pulverizează nisip. Din acest motiv se numește piasek. Drobny piasek mănâncă din lemnul timpuriu, mai moale, scoțând lemnul târziu în evidență.

Tocirea blatului meselor sau băncilor, chiar a mobilelor, sugerând o folosire intensă și îndelungată, se face cu dălți, scoabe sau cu rindea. Scândurile se rindeluiesc mai accentuat în unele zone, aspectul final fiind ca cel al fundurilor de bucătărie din lemn, foarte vechi și foarte folosite. Finisarea ulterioară va pune foarte frumos în evidență denivelările apărute.

mobila tesita sursa foto: woodweb.com
mobila tocită / źródło zdjęcia: woodweb.com

 

Lemnul cu un aspect foarte specific de vechi se obține și prin arderea superficială a lemnului cu o lampă sau un arzător, urmată de periere și șlefuire. Este un mod de a pune foarte bine în evidență fibra și desenul natural al lemnul.

lemn ars sursa foto: s-media-cache-ak0.pinimg.com
drewno ars
Źródło zdjęcia: s-media-cache-ak0.pinimg.com

 

Cam acestea ar fi modalitățile de antichizare în alb a lemnului. Dacă am uitat vreuna vă rog să-mi dați de știre. Sau dacă aveți metode personale de îmbătrânire a lemnului, ar fi interesant să le discutăm împreună. Până atunci vă rog să urmăriți filmulețul de mai jos. Prezintă o parte din metodele descrise mai sus.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski