Wykończenie DIY - Prokuratura

Wykończenia podłóg drewnianych

Pardoseala din lemn este o alegere înțeleaptă atât ca investiție, cât și ca aspect, fiind potrivită în orice spațiu locuibil datorită rezistenței în timp și a variantelor de finisaje care există. Mult timp mochetarea apartamentelor, caselor, hotelurilor reprezenta cea mai dorită variantă. A apărut apoi moda gresiei care, datorită ușurinței cu care era curățată, ajungea până (și) în dormitoare. Însă treptat lumea s-a întors la pardoselile din lemn.

podłogi drewniane
Źródło zdjęcia: designbykaleah.com
Pardoseli przemysłowe wykonane

Pentru case sau apartamente se poate folosi parchet gata finisat sau se poate monta parchet sau dușumea, urmând ca finisarea să se facă după aceea.

În primul caz, lemnul este finisat în fabrici cu tehnologii și materiale speciale. Cea mai folosită metodă este aplicarea cu valțul și uscarea cu ajutorul radiației UV. Produsele de finisare folosite sunt special formulate pentru astfel de tehnologii și pot fi atât pe bază de solvent, cât și hidrodiluabile. Mai multe informații despre aceste tehnologii puteți afla tutaj.

Źródło zdjęcia: thegarrisoncollection.com
Źródło zdjęcia: thegarrisoncollection.com
Dopasowane podłogi w kolorze białym

Produsele folosite pentru finisarea pardoselilor au drept caracteristici principale duritatea mare și rezistența foarte bună la zgâriere pentru a rezista traficului. Pot fi poliuretanice, acrilice, poliacrilice, carbamidice, uleiuri sau ceruri.

În cazul în care se montează pardoseli din lemn nefinisat, înainte de finisare este bine să se verifice dacă lemnul a fost dobrze wysuszony. Lemnul pentru parchet sau dușumea este de obicei mai dur și dacă nu este bine uscat, pot apărea tensiuni în lemn cu repercusiuni foarte neplăcute. Dacă umiditatea lemnului este prea mică podłoga może puchnąć, iar dacă este prea mare lemnul se contrage, apărând găuri în pardoseală. În ambele cazuri va fi nevoie ca parchetul să fie montat din nou.

podłogi drewniane
Źródło zdjęcia: mfcsi.com
Finalizacja în casă prokuratora

Finisarea pardoselilor deja montate este diferită de finisarea  industrială. În momentul în care parchetul a fost bătut în casă, lăcuirea trebuie făcută astfel încât să nu afecteze celelalte finisaje ale casei. Din acest motiv pulverizarea materialelor de finisare trebuie evitată, utilizându-se mai mult pensula sau trafaletul.

Este bine ca materialele folosite să fie cât mai puțin agresive. Se recomandă folosirea materialelor hidrodiluabile, eliminându-se astfel mirosul agresiv și persistent al solventului.

Avantajul montării parchetului sau dușumelelor în alb este că finisarea poate fi făcută în armonie cu celelalte finisaje ale casei. Se poate face un finisaj modern sau „przestarzały„, mat sau lucios, transparent sau opac în funcție de dorința fiecăruia.

Sunt anumite finisaje care se pot face doar pe un parchet montat direct în casă. De exemplu, un parchet foarte lucios, cu o peliculă continuă, fără întreruperi, poate fi obținut doar finisându-l acasă. Se poate cumpăra parchet lucios, dar nu va fi o peliculă continuă pentru că luciul va fi întrerupt de liniile de montare. Trebuie să știți însă că luciul înalt are dezavantajul că accentuează toate defectele (fiecare mică zgârietură va fi foarte vizibilă), iar întreținerea lui este mai dificilă.

podłogi drewniane
Źródło zdjęcia: stevenwilliamskitchens.co.uk
Materiały z określonymi wynikami

În cazul unui finisaj cu aspect vechi se pot folosi patine de învechire ca și în cazul mobilierului sau oleje special formulate pentru parchet. Uleiul protejează, dar nu face peliculă, iar aspectul va fi asemănător celui din casele țărănești.

Se pot folosi și niebo, dar rezistență la zgâriere va fi mult mai mică. În cazul în care se folosește ceara este bine să se folosească lemn cât mai dur (dąb, frasin, akacja) care este rezistent la agresiuni mecanice. Finisajul cerat dă foarte bine pe pardoseli din lemn cu aspect de dușumea. Uleiurile și cerurile moderne sunt preferate atât pentru că evidențiază aspectul natural al lemnului, cât și ca opțiune naturală pentru acoperirea pardoselilor. Nu în ultimul rând, ușurința cu care se pot remedia defectele fac din ele deseori materialele preferate.

În ultima vreme oferta de parchet finisat este foarte variată. Implicarea projektanci a dus la apariția unor finisaje deosebite care pot face față oricăror exigențe legate de durabilitate și aspect.

Folosirea lemnului recuperat pentru obținerea de pardoseli din lemn este acum în trend și cred că ați văzut deja ce  dușumele din lemnul butoaielor folosite se fac. De ce lemn recuperat? Pentru că este un lemn ajuns la echilibru care nu va avea probleme de variații dimensionale. Semnele trecerii timpului, combinate cu un finisaj simplu și rezistent, vor face din dușumea punctul de atracție al camerei.

podłogi drewniane
Źródło zdjęcia: podlahove-studio.com
podłogi drewniane
Źródło zdjęcia: materialicious.com

După cum ați văzut există o ofertă foarte bogată. Pentru a fi mulțumiți de rezultat, alegerea trebuie să fie integrată întotdeauna într-un proiect. Parchetul poate fi frumos în magazin, dar să nu aibă nici o legătură cu locul unde este montat. Și atunci frumusețea lui se pierde. De asemenea, este bine să se țină cont de celelalte elemente din casă când se finisează parchetul, nu doar de faptul că un anumit finisaj este în trend sau ne place foarte mult.

Dacă nu sunteți hotărâți încă ce fel de parchet să alegeți, puteți citi și powiązany artykuł.

Komentarze są mile widziane poniżej. Udostępnij artykuł, jeśli uznasz go za przydatny. Dzięki.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Pani Radu,
    Gratuluję i dziękuję za wszystkie dostarczone informacje.

    Jakie wykończenie nowego, nieobrobionego drewna świerkowego (jakość B) polecacie, aby z czasem nie zżółkło i nie nabrało lekko pomarańczowego koloru? Chcielibyśmy, aby wyglądało jak najbardziej naturalnie, było matowe i nie zmieniało zbytnio koloru z upływem czasu. Myśleliśmy o nałożeniu 2 warstw woskowanego oleju (bona lub chimiver), ale nie wiemy, czy to wystarczy i czy będzie odporny na upływ czasu. Czy uważasz, że lakier na bazie wody byłby lepszy? Z góry dzięki za odpowiedź.

    • Dobry wieczór!
      Dziękujemy za uznanie!
      Lakier na bazie wody jest mniej żółknący z tych dwóch opcji. Jeszcze lepszą opcją jest lakier akrylowy na bazie rozpuszczalnika. Jest on zalecany w przypadku chęci zachowania oryginalnego wyglądu drewna.
      W przypadku drewna żywicznego problemem jest nie tyle lakier/liść, co samo drewno. Świerk, podobnie jak inne miękkie drewno, zaczyna zmieniać kolor, gdy tylko zostanie pocięty na deski, powoli zmieniając kolor na pomarańczowo-żółty. Proces ten ulega spowolnieniu, jeśli stosowane są lakiery pochłaniające promieniowanie UV.
      Najczęściej stosowaną metodą zachowania koloru jak najbardziej zbliżonego do oryginalnego jest nałożenie warstwy półprzezroczystego białego lakieru przed lakierowaniem. Należy nałożyć cienką warstwę, nie zakrywając całkowicie włókna. Po wyschnięciu nałożyć lakier. Lakier rozjaśni słoje, nadając im wygląd naturalnego, niebarwionego drewna. Lakier zachowuje swój kolor przez długi czas, sprawiając wrażenie, że drewno nie zmienia koloru.
      Jeśli nie można jej znaleźć, można użyć rozcieńczonej białej farby 100% (1:1). Biała farba na bazie rozpuszczalnika jest lepsza, ponieważ mniej podnosi włókna niż farba na bazie wody, która również jest rozcieńczona. Po całkowitym wyschnięciu można nałożyć bezbarwny lakier na bazie wody lub rozpuszczalnika. Na rozcieńczoną białą farbę nie wolno nakładać oleju.
      Powodzenia!

      • Bardzo dziękuję za szybką i szczegółową odpowiedź! Przyjąłem do wiadomości.
        Za wielu innych oddanych i pełnych pasji ludzi, takich jak ty. Dobrego zdrowia.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski