DIY - Techniki wykończeniowe

Jak uniknąć gazowania filmu podczas natryskiwania lakieru

Spre deosebire de aplicarea cu pensula sau cu trafaletul, pulverizarea permite depunerea pe suprafața lemnului a unei cantități de material mai mari și mai uniforme. În ciuda acestor avantaje, există un dezavantaj care-i oprește pe mulți să folosească această metodă de aplicare. Este vorba de formarea acelui nor din particule fine de lac – overspray – care înseamnă pe lângă pierdere de material și sursa unor alte probleme. Una dintre ele este gazarea peliculei formate.

O parte din aceste particule de lac se usucă în aer și cade sub formă de praf peste pelicula de lac încă lichidă și este prinsă în ea. La final lacul va avea un aspect neplăcut, albicios și un tușeu zgrunțuros. Dacă pelicula formată este de grund și nu de lac, defectul este îndepărtat prin Szlifowanie między warstwami. În cazul stratului final de lac această remediere nu se mai poate face iar efectul este cu atât mai dramatic cu cât gradul de luciu al lacului este mai mare (lacul este mai lucios).

Źródło zdjęcia: woodweb.com

Viteza cu care particulele de lac se transformă în praf depinde de mai mulți factori. În primul rând de rozcieńczalnik folosit. Dacă este un diluant repede volatil praful de lac se va forma mai repede. De aceea alegerea diluantului se face și în funcție de temperatura mediului ambiant iar folosirea solvenților foarte rapizi (cum este acetona) nu este recomandată la pulverizarea lacurilor.

Un alt factor care influențează este presiunea aerului de la compresor. Când aplicarea se face cu pistol manual reglarea presiunii aerului se face tot manual. De multe ori, din dorința de a avea o productivitate mai buna (de fapt, o iluzie), există tendința de a mări presiunea. Aceasta are ca rezultat în primul rând creșterea overspray-ului. Este bine ca presiunea să fie în jurul valorii de 3 atm, maximum 4.

gazarea peliculei
Źródło zdjęcia: kitchencabstl.com

Dacă există un volum mare de aer cu care este amestecat lacul, combinat cu un diluant mai repede volatil, pe langă pulberea de lac mai apare un alt fenomen, foarte asemănător ca aspect. Uscarea superficială are loc înainte ca tot aerul din peliculă să iasă. Cum tendința este de a ieși, împinge în pojghița de lac formată iar aspectul este foarte asemănător cu cel al prafului căzut pe filmul de lac. În acest caz, dacă se șlefuiește ușor suprafața, se îndepărtează stratul superficial și apar găurile mici lăsate în lac de aer. Pentru a evita acest lucru presiunea aerului nu trebuie să fie mare, iar în cazul pompelor, trebuie respectat raportul de amestecare recomandat de producător.

gazarea peliculei
Źródło zdjęcia: thefinishingstore.com

Când pulverizarea are loc în fața unei cabine de pulverizare care funcționează foarte bine iar aplicarea este făcută începând cu zona cea mai apropiată de pulverizator si cea mai îndepărtată de cabină, avansând către partea dinspre cabină, overspray-ul va fi preluat de aspirația cabinei de pulverizare. În cazul cabinelor cu filtru uscat, pentru ca aspirația să fie bună, filtrele trebuie scuturate foarte des, iar când se colmatează trebuie schimbate.

gazarea peliculei
Źródło zdjęcia: youtube.com

Aplicarea lacului în zone închise ale mobilierului (interiorul dulapurilor, lăcașurile sertarelor) poate duce la apariția gazării. Overspray-ul rezultat nu poate ieși și este prins în peliculă. Rezultă o peliculă albicioasă care te zgârie când treci cu mâna peste ea. Se evită apariția fenomenului dacă piesele se lăcuiesc fără ca spatele mobilierului să fie montat.

gazarea peliculei
Źródło zdjęcia: woodworkingabc.com

Temperatura ridicată, lipsa exhaustării, influențează și ele apariția gazării. Să nu credeți că se gazează numai peliculele pe solvent. Și cele hidrodiluabile se gazează în egală măsură. O temperatură ridicată în hala de lucru, presiunea mare a aerului, fac ca și particulele fine de lac hidrodiluabil să se usuce în aer și să gazeze pelicula. De aceea este bine să se dea importanța cuvenită eliminării overspray-ului și păstrării unei temperaturi constante de 18-20 grd.C în hala de lucru.

gazarea peliculei
Źródło zdjęcia: imfinishing.co.uk

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Czy możesz mi powiedzieć, jaki jest najlepszy rodzaj farby do domu z litego drewna jodłowego?
    - lakier, sandolina
    - szczotką, mopem czy sprayem?
    Dziękuję
    Mihai

    • Wybrałbym kolorowy system impregnacji i lakierowania. Lakier nie za gruby i w żadnym wypadku nie błyszczący. Jest mniej odporna i odbiera naturalne piękno drewna. Ten system jest bardziej odporny na upływ czasu (powtarzam, jeśli warstwa lakieru nie jest zbyt gruba). Możliwa jest również impregnacja woskiem. Ma bardziej naturalny wygląd, ale jest mniej odporny na upływ czasu. Więcej informacji można znaleźć tutaj:
      https://revistadinlemn.ro/2017/04/11/impregnanti-lacuri-lazuri-pentru-lemn/
      Możesz użyć dowolnej z 3 metod aplikacji:
      - z pistoletu jest szybszy i bardziej równomierny, ale straty są wyższe;
      - W przypadku pędzla istnieje ryzyko pozostawienia śladów pędzla, a jego trwałość jest dłuższa;
      - Dzięki trafaletowi aplikacja jest dobrze wykonana i nie ma strat. To zależy od drewna. Jeśli jest zaokrąglone lub ma łączenia z trafaletul jest trudniejsze do zastosowania wszędzie.
      Powodzenia i wszystkiego najlepszego!

  • Dziękuję za ten artykuł... Choć może to być trudne, spróbuję pomalować drewnianą powierzchnię pistoletem natryskowym. Mogę dostosować ciśnienie i wiązkę farby, więc mam nadzieję, że uda mi się uzyskać dobry obraz.

    • To wcale nie jest trudne. Ważne jest, aby zacząć. Próbuj przed drewnem, nie bezpośrednio na meblach. Dopóki nie nabierzesz wprawy i nie zrozumiesz, jak działa pistolet.
      Powodzenia!

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski